Vyriausybė panaikino muitinės atašė pareigybę Rusijoje, įsteigė Ukrainoje ir JK | kl.lt

VYRIAUSYBĖ PANAIKINO MUITINĖS ATAŠĖ PAREIGYBĘ RUSIJOJE, ĮSTEIGĖ UKRAINOJE IR JK

Vyriausybė trečiadienį posėdyje panaikino muitinės atašė pareigybę Lietuvos ambasadoje Rusijoje, ją įsteigė Ukrainoje ir Jungtinėje Karalystėje (JK).

Finansų ministerija nurodo, kad Ukrainoje prasidėję Kremliaus karas padarė įtaką Europos Sąjungos valstybių – tarp jų ir Lietuvos – bei Rusijos bendradarbiavimui, o įvestos sankcijos paveikė užsienio prekybos srautus.

Anot jos, įvertinus tai, kad bendradarbiavimas su Rusija „ilgą laiką greičiausiai mažės arba bus visiškai minimalus“, o dabartinio muitinės atašė kadencija baigėsi, nėra prasmės skirti naujojo atstovo, o pareigybė turėtų būti panaikinta.

Tuo metu JK įsteigiama ši pareigybė, nes pastebimas užsienio prekybos apimčių augimas. Be kita ko, šaliai pasitraukus iš Bendrijos, prekių judėjimas tapo sudėtingesnis. Tad, pasak ministerijos, „tikslinga aukštesniu profesiniu lygiu kuruoti procesus tarp JK ir Lietuvos muitinių, operatyviau keistis aktualia informacija, paspartinti praktikoje kylančių problemų, susijusių su muitinės formalumais, sprendimą“.

Preliminariais skaičiavimais, specialiojo atašė JK išlaikymas per metus vidutiniškai kainuotų 34,5 tūkst. eurų.

Ukrainoje ši pareigybė steigiama, nes Finansų ministerija stebi prekybinių santykių intensyvėjimą.

„Nors šiuo metu dėl suprantamų priežasčių prekybos veikla su Ukraina yra gerokai sumažėjusi, tačiau pasibaigus karui prekybos mastai ne tik grįš į pradinį tašką, bet, atsižvelgiant į būtinybę atstatyti šalį po karo, prekybos apimtys neabejotinai išaugs“, – nurodo ministerija.

Preliminariais skaičiavimais, specialiojo atašė Ukrainoje išlaikymas per metus vidutiniškai kainuotų 29 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS