Vyriausybė pritarė: Viešojo saugumo tarnyba bus jungiama prie policijos | kl.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ: VIEŠOJO SAUGUMO TARNYBA BUS JUNGIAMA PRIE POLICIJOS

Vyriausybė trečiadienį pritarė Viešojo saugumo tarnybos (VST) reformai – ji būtų naikinama kaip atskira tarnyba ir įtraukiama į policijos sistemą, taip pat numatoma pačios policijos administracinė pertvarka.

Ministrų kabinetas patvirtino projektus, kuriais Viešojo saugumo tarnybos įstatymas pripažįstamas netekusiu galios, o šios tarnybos atliekamos funkcijos įrašomos į Policijos įstatymą.

Jeigu pokyčiams pritars Seimas, VST policijos dalimi taptų nuo 2024 metų kovo 1 dienos, taip pat būtų numatyta, kad Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai išliktų ginkluotųjų pajėgų dalimi.

Kartu su VST reforma pakeitimai siūlomi ir policijos sistemoje – Policijos departamentas taptų Lietuvos policija, generalinio komisaro skyrimo tvarka būtų numatyta nebe Policijos įstatyme, o Vidaus tarnybos statute.

Pataisas teikusi Vidaus reikalų ministerija (VRM) pažymi, kad po reformos VST tęstų veiklą kaip atskiras juridinis asmuo, specializuota policijos įstaiga ir vadintųsi Lietuvos policijos viešojo saugumo tarnyba.

Mūsų tikslas – ne likviduoti, o stiprinti tarnybą, taip pat ir viešąjį saugumą. Faktas, kad dabar tarnyba yra silpna ir dauguma jų funkcijų yra dubliuojamos policijos.

Anot VRM pranešimo, integracija į policijos sistemą numatoma dabartinės VST struktūros pagrindu, išlaikant VST nustatytų uždavinių tęstinumą, o pareigūnams užtikrinant jų socialines garantijas ir pareiginius koeficientus toliau tęsiant tarnybą tose pačiose pareigose.

„Mūsų tikslas – ne likviduoti, o stiprinti tarnybą, taip pat ir viešąjį saugumą. Faktas, kad dabar tarnyba yra silpna ir dauguma jų funkcijų yra dubliuojamos policijos. Būtina pažymėti, jog vienintelis dalykas, kuris keisis, tai tarnybos pavaldumas – ji bus pavaldi ne ministerijai, o policijai“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Taip pat pataisomis pertvarkoma policija – vietoje dešimt šiuo metu veikiančių apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų liktų penki apygardų vyriausieji policijos komisariatai – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio.

Papildomai būtų įsteigti keturi policijos komisariatai – Marijampolės miesto, Tauragės ir Utenos rajonų, taip pat Alytaus miesto ir rajono savivaldybių teritorijoms prižiūrėti.

Pakeitimai policijos struktūroje įsigaliotų nuo 2024 metų liepos 1 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

apsurdas

ai

visos tokios pseudoreformos reikalingos tik vadovams pakeisti ir svogerius i siltas vietas sukisti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS