Ž. Pavilionis apie ambasadoriaus ES skyrimą: trukdo nebent bandymai jį viešinti | kl.lt

Ž. PAVILIONIS APIE AMBASADORIAUS ES SKYRIMĄ: TRUKDO NEBENT BANDYMAI JĮ VIEŠINTI

Prezidentui Gitanui Nausėdai pirmadienį išreiškus viltį, kad šiuo metu, pasak jo, sustojęs buvusio krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio skyrimas į ambasadorius Europos Sąjungoje (ES) greitai pajudės, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis tikina, kad ambasadoriaus ES skyrimo procesas yra vykdomas efektyviai ir tikrai nėra sustojęs.

Pirmadienį Į Paryžių atvykęs G. Nausėda portalui LRT sakė nežinąs, kodėl ambasadoriaus ES skyrimo procesas šiuo metu yra sustojęs. Prezidento teigimu, išspręsti ambasadoriaus ES klausimą reikia tik „geros valios“.

„Prezidentas ir jo patarėjai, matyt, pamiršta, kad skyrimas aukščiausių diplomatinių atstovų yra konfidencialus procesas ir jis viešinamas tik po to, kai jis sėkmingai baigiasi tiek Lietuvoje, tiek buvimo valstybėje ar organizacijoje“, – Eltai teigė Ž. Pavilionis.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas pabrėžia, kad konfidencialumas skiriant diplomatus į svarbius postus yra labai svarbus siekiant apsaugoti kandidatus ir nuo neigiamo užsienio valstybių poveikio.

„Labai prašyčiau, dar kartą kreipiuosi į Prezidentūros atstovus, gerbti įstatymus ir vykdyti procedūras taip, kaip yra numatyta jose, tuo kartu išsaugant tiek konfidencialumą (...), tiek apsaugant kandidatus nuo neigiamų trečiųjų valstybių poveikio, kurios labai dažnai pasinaudoja tokiais išviešinimais ir stengiasi tuos žmones kuo labiau sukompromituoti, paveikti jų skyrimo procesą“, – sakė Ž. Pavilionis.

Labai prašyčiau, dar kartą kreipiuosi į Prezidentūros atstovus, gerbti įstatymus ir vykdyti procedūras taip, kaip yra numatyta jose, tuo kartu išsaugant tiek konfidencialumą.

„Tam ir buvo sugalvotos tos konfidencialumo nuostatos, ir labai tikėkimės, kad jų visi laikysimės, įskaitant ir tuos, kurie, matyt, mano, kad yra aukščiau įstatymų“, – pridūrė jis.

Ž. Pavilionis taip pat teigia, kad ambasadoriaus ES skyrimas vyksta sklandžiai. Jo teigimu, šiam procesui trukdo nebent tai, kad vis bandoma šį skyrimą padaryti viešą.

„Procesas vykdomas tikrai labai efektyviai, būtent profesionalų pagrindu. O jeigu kas nors ir trukdo šiam procesui, tai būtent tie, kurie nesutinka su šiuo profesionalumu, objektyviomis atrankomis ir vis bando iš politinio lygio primesti tam tikrus siūlymus ar daryti tą skyrimą vos ne viešai. Turgaus aikštėje ambasadorių tikrai neskirsime, tai prieštarauja galų gale bent 200 metų praktikai, kuria diplomatinės tarnybos įvairiose šalyse seniai vadovaujasi dėl labai gerai suprantamų priežasčių“, – akcentavo jis.

„O šiaip procedūros vykdomos puikiai, galiu tik patvirtinti, kad ši ministerija planuoja iš anksto, vadovybė prieš metus skelbė konfidencialius konkursus, kuriuose dalyvauja skaidriai visi profesionalai. Ir mes tikrai sėkmingai dirbame jau šiuo metu su ateinančių metų paskyrimais, į kuriuos registruojasi kandidatai“, – taip pat teigė politikas.

Anksčiau išsakęs ketinimus kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD) dėl prezidento veiksmų skiriant ambasadorių ES, Ž. Pavilionis teigia kol kas šių planų atsisakęs.

„Aš kreipčiausi, jeigu ir toliau viešai būtų tvarkomi paskyrimai, kurie turi būti daromi konfidencialiai. Kol kas pažeidimo nėra. Šiuo metu, mano žiniomis, nėra paviešinama konfidenciali informacija“, – patikino Ž. Pavilionis.

„O konkursai vyksta, atstovai skiriami ir negaliu pasakyti kada, bet tikrai neseniai komitete buvo svarstomi kandidatai, jie buvo tvirtinami, ir visa tai vyksta tikrai bent metams į priekį. O šiuo metu pareigas einantis Simonas Šatūnas tas pareigas atlieka puikiai ir tuo visi džiaugiasi“, – taip pat pažymėjo jis.

ELTA primena, kad prezidentui G. Nausėdai pareiškus, kad jis yra pasirengęs svarstyti buvusio ministro R. Karoblio kandidatūrą į Lietuvos ambasadorius ES, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis užsiminė, kad šį klausimą reikėtų „uždaryti“ kaip įprasta – „tyliųjų derybų“ būdu. Tačiau prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigė nebemananti, kad „tyliosios derybos“ yra įmanomos.

Tuo tarpu Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis anksčiau teigė ketinąs kreiptis į VSD, kad būtų inicijuotas tyrimas dėl galimo tarnybinės paslapties paviešinimo. Politiko teigimu, viešai aptarinėdama galimą R. Karoblio skyrimą ambasadoriumi ES, Prezidentūra pažeidė diplomatinės tarnybos įstatymą. Vis tik vėliau politikas teigė nuo šių ketinimų atsitraukiąs.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Rus

Lietuvos Kubos mafijos bosas kiaurašiknis kaip tautai atsibodai kai pamato juo veida visi vemti noris, dedasi protingas o bent asilo ausis mate.

Krikstatevis

O! Kubo smafijos bosas prasneko!

:)))

as turiu rysiu su galaktikos valdovu... :)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS