Ž. Pavilionis su užsienio kolegomis ragina Sakartvelą politiniais būdais spręsti krizę | kl.lt

Ž. PAVILIONIS SU UŽSIENIO KOLEGOMIS RAGINA SAKARTVELĄ POLITINIAIS BŪDAIS SPRĘSTI KRIZĘ

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis su grupe užsienio kolegų ragina Sakartvelą politiniais būdais spręsti krizę.

„Raginame sakartveliečius susiburti siekiant politiniais būdais išspręsti pastaraisiais metais kylančias problemas, o ne imtis kitų taikomos taktikos, kuria kenkiama Sakartvelo žmonių interesams“, – sakoma bendrame pareiškime.

Jį penktadienį paskelbė kelių valstybių parlamentų užsienio reikalų komitetų vadovai, tarp jų – Jungtinių Amerikos Valstijų Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Robertas Menendezas, Vokietijos Bundestago Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Norbertas Rottgenas (Riotgenas), Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Tomas Tugendhatas.

Pareiškimą kartu su Ž. Pavilioniu pasirašė ir Baltijos kolegos Estijos Rygikogo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Marko Mihkelson (Markas Mikelsonas) ir Latvijos Saeimos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Rihardas Kolsas, Lenkijos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Marekas Kuchcinskis, Čekijos Senato Užsienio reikalų, gynybos ir saugumo komiteto pirmininkas Pavel Fischer (Fišeris).

Raginame sakartveliečius susiburti siekiant politiniais būdais išspręsti pastaraisiais metais kylančias problemas, o ne imtis kitų taikomos taktikos, kuria kenkiama Sakartvelo žmonių interesams.

Šiame pareiškime teigiama, kad „įsiveržimas į Sakartvelo didžiausios opozicinės partijos Vieningojo nacionalinio judėjimo biurą siekiant suimti jos pirmininką Nikanorą Meliją parodė demokratijos ir laisvės pažeidžiamumą Sakartvele“.

Pasak pareiškimo, „smurtas nesuderinamas su Sakartvelo vyriausybės siekiais ir prieštarauja 2020 metų kovo 8 dienos Vyriausybės ir opozicijos susitarimui, kurį palaikė Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadoriai Tbilisyje“.

Praėjusią savaitę Sakartvele lankęsis Ž. Pavilionis sulaukė Sakartvelo valdžios kritikos dėl paramos opozicijos jėgoms.

Vietos valdančiųjų pasipiktinimą sukėlė jo pasisakymai su opozicinėmis politinėmis jėgomis surengtoje spaudos konferencijoje. Sakartvelo paskirtasis premjeras Iraklis Garibašvilis po šios spaudos konferencijos Ž. Pavilionio teiginius pavadino „nepriimtinais ir įžeidžiančiais“.

Naujienų portalas civil.ge citavo I. Garibašvilį, kad Sakartvelas yra „svetinga šalis, bet įžeidžianti mūsų svečių retorika yra absoliučiais nepriimtina“. Pasak portalo, surengtoje spaudos konferencijoje Ž. Pavilionis teigė, kad opozicijos lyderio Nikanoro Melijos suėmimas sulauktų tarptautinio atsako ir galimai sankcijų.

Anksčiau Ž. Pavilionis BNS komentuodamas savo vizitą Sakartvele atmetė priekaištus, teigdamas, jog jo siekis konflikto puses susodinti prie derybų stalo neturėtų žeisti nei vienos pusės.

Sakartvele pastaruoju metu pagilėjo po praėjusių metų parlamento rinkimų kilusi politinė krizė, kai dėl valdančiųjų planų suimti opozicijos lyderį N. Meliją atsistatydino ankstesnis premjeras Georgijus Gacharija.

Bandymas sulaikyti N. Meliją – eksprezidento Michailo Saakašvilio įkurto Vieningojo nacionalinio judėjimo pirmininką – išprovokavo opozicijos pasipiktinimą.

Įspėjimų Tbilisiui paskelbė ir kai kurios Sakartvelo sąjungininkės Vakaruose.    

Opozicija laiko suklastotais spalio 31 dieną vykusius parlamento rinkimus, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

KĄ REIŠKIA MINUSO ŽENKLAS PRIE TEIGIAMO LAIKO?

Tai portalo "DIENA" - Lietuvos "žodžio laisvės" simbolis? Koks didelis noras užčiaupti burną visuomenei ir iškraipyti jų nuomonę vienu ar kitu klausimu. Nesistenkite - tuo tik skatinate didesnę visuomenės neapykantą sau.

O KO PATS GRĮŽAI NIEKO NEPEŠĘS...

Nuvyko - gavo spyrį į užpakalį ir šiandien, pasislėpęs už būdos loja ir dar moko ką reikia daryti...Tavo vietoje - dingčiau iš politikos ir užsiimčiau žemės ūkiu. Naudos būtų žymiai daugiau.

ALGIS

Jau ten būdamas prikriuksėjo .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS