2021-ieji – J. Lukšos-Daumanto, J. Zikaro, V. Sladkevičiaus ir kitų metai | kl.lt

2021-IEJI – J. LUKŠOS-DAUMANTO, J. ZIKARO, V. SLADKEVIČIAUS IR KITŲ METAI

  • 1

Seimas 2021-uosius paskelbė partizano Juozo Lukšos-Daumanto, skulptoriaus Juozo Zikaro, kardinolo Vincento Sladkevičiaus bei kitų žymių asmenybių metais.

Seimas 2021-uosius paskelbė partizano Juozo Lukšos-Daumanto, skulptoriaus Juozo Zikaro, kardinolo Vincento Sladkevičiaus bei kitų žymių asmenybių metais.

J. Lukšos-Daumanto metai paskelbti, nes nes kitąmet rugpjūčio 10 dieną sukanka 100 metų nuo jo gimimo. Seimas priimdamas sprendimą pabrėžė, kad J. Lukša-Daumantas buvo vienas ryškiausių kovotojų už laisvę.

J. Lukša-Daumantas pokariu tapo vienu iš Lietuvos partizanų vadų, aktyviai telkė laisvės kovotojus vienytis. Partizanaudamas jis keletą kartų buvo prasiveržęs į Vakarus perduoti žinią apie kovojančią Lietuvą, žuvo patekęs į pasalą per susišaudymą 1951 metų rugsėjį Garliavos apylinkėse, netoli Kauno.

2021-ieji taip pat paskelbti vieno pirmųjų profesionalių Lietuvos skulptorių J. Zikaro metais. Kitąmet sueina 140 metų nuo jo gimimo. Kitąmet taip pat bus 100 metų, kai sukurtas vienas žinomiausių Lietuvos nepriklausomybės simbolių – J. Zikaro skulptūra „Laisvė“.

Seimas 2021 metus taip pat paskelbė iškilių Lietuvos asmenybių – mokslininko Jurgio Ambroziejaus Pabrėžos, Lietuvos valstybės veikėjo Jono Karolio Chodkevičiaus, kardinolo V. Sladkevičiaus, poeto Vytauto Mačernio metais.

Kitąmet bus minimos mokslininko, botaniko, pedagogo, lietuvių kultūrinio sąjūdžio dalyvio, žemaičių raštijos veikėjo ir mokslo terminų kūrėjo, bibliofilo, kunigo pranciškono J. A. Pabrėžos 250 metų gimimo metinės.

2021-aisiais taip pat bus minimos garsaus Lietuvos-Lenkijos karo vado ir Lietuvos valstybės veikėjo Jono Karolio Chodkevičiaus 400-osios mirties metinės.

2020 metų rugpjūčio 20 dieną sukanka 100 metų, kai gimė kardinolas V. Sladkevičius, tad kiti metai paskiriami jo laisvės kovai pažymėti.

2021-aisiais sukanka 100 metų, kai gimė poetas V. Mačernis. Jo vardo metus Seimas paskelbę įvertindamas tai, kad V. Mačernio filosofinė, intelektuali poezija svarbi lietuvių kultūrai.

Anksčiau Seimas 2021-uosius jau yra paskelbęs Marijos Gimbutienės, Archyvų, Lietuvos totorių istorijos ir kultūros bei Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

sis garbingas ir iki sielos gelmiu atsidaves krikscionis VSladkevicius nusipelno ir sventojo vardo .Teko man su juo kalbet tel nes tuomet pries mi/rti prie jo neprileido nieko isskyrus seimininke .Ka as suzinojau tai nepasakosiu nes nenturiu liudini/nku tik pridursiu kad sis zmogus tapo atpirkimo ozi/u sitoje hierarhineje sistemoje kurioje ivaizdis svarbiau. uz zmogu bei jo sveikata ir po sios kalbos ji/s turejo interviu su. Adamkumi/ irpo keliu savaici/u mi/re tik prid ursiu visi sitie like baznyci/os /tarnai/ o ne zmoniu neverti jo neiper naga ir ta zino ir jie patys ./

SUSIJUSIOS NAUJIENOS