2024-ieji paskelbti NATO ir ES, Dainų šventės, diplomatų Lozoraičių metais | kl.lt

2024-IEJI PASKELBTI NATO IR ES, DAINŲ ŠVENTĖS, DIPLOMATŲ LOZORAIČIŲ METAIS

2024-ieji paskelbti NATO ir Europos Sąjungos (ES), Dainų šventės, diplomatų Lozoraičių metais.

Seimas antradienį 120 balsų „už“ ir keturiems parlamentarams susilaikius priėmė tokį nutarimą.

NATO ir ES metais 2024-ieji paskelbti siekiant pažymėti Lietuvos įstojimo į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją ir Europos Sąjungą 20-metį, o Dainų šventės metais – minint šios tradicijos šimtmetį.

Diplomatų Lozoraičių metais 2024-ieji paskelbti pažymint trijų vienos giminės diplomatų – užsienio reikalų ministro Stasio Lozoraičio vyresniojo, Lietuvos diplomatinio atstovo Vašingtone Stasio Lozoraičio jaunesniojo bei Lietuvos atstovo prie Šventojo Sosto Kazio Lozoraičio – sukaktis.

Šiemet minimos užsienio reikalų ministro, Lietuvos diplomatinės tarnybos vadovo S. Lozoraičio vyresniojo 125-osios gimimo metinės, o 2024 metais – S. Lozoraičio jaunesniojo, Lietuvos diplomatinio atstovo Vašingtone, 100-osios gimimo metinės. Kitąmet minimos ir Lietuvos atstovo prie Šventojo Sosto K. Lozoraičio 95-osios gimimo metinės.

Diplomatai Lozoraičiai į nutarimą įrašyti Seime kilus diskusijoms dėl ankstesnio siūlymo – 2024-uosius skelbti prezidento Antano Smetonos metais. Dalis parlamentarų jį vadino diktatoriumi, tuo metu už A. Smetoną pasisakantys politikai pabrėžė jo indėlį valstybingumo atkūrimui.

Lietuviai pripažįsta A. Smetonos nuopelnus dėl atkurto Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo tarpukariu, valstybės pažangos tuo metu, tačiau prieštaringų vertinimų sulaukia jo atėjimas į valdžią perversmo būdu ir pasitraukimas iš Lietuvos sovietų okupacijos akivaizdoje.

Įsisiūbavus ginčams dėl A. Smetonos asmenybės, Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos vadovė konservatorė Paulė Kuzmickienė pasiūlė į nutarimą vietoje jo įrašyti Lozoraičius. Ji argumentavo tuo, kad A. Smetonos indėlis į valstybės kūrimą paminėtas prieš penkerius metus ir netikslinga tai daryti vėl.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Hihi

PiSau .... ta NATA.....hihi...

R

Na beveik priimtas toks nutarimas, kokį prieš tai pasiūliau. Nebereikia ginčytis ir visi patenkinti.

ČIA TIPO GENERALINĖ REPETICIJA...

Vėliau minėsime Landsbergių familijos - V.Landsbergio„, G.Landsbergio ir jų anūkų, proanūkų ir pro pro pro anūkų metines...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS