Per 21 mln. eurų skirs edukologijos krypties mokslinių tyrimų plėtros programai | kl.lt

PER 21 MLN. EURŲ SKIRS EDUKOLOGIJOS KRYPTIES MOKSLINIŲ TYRIMŲ PLĖTROS PROGRAMAI

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) skirs daugiau nei 21 mln. eurų 2023-iaisiais startuojančiai edukologijos krypties mokslinių tyrimų plėtros programai.

„Kalbant apie mokytojų rengimą dažnai yra pamirštami tie, kurie rengia tuos mokytojus. Matydavom eilę metų, kad nėra dedikuojamos atskiros programos, nėra skiriamos lėšos, kad turėtume stiprius mokytojų rengimo centrus“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Jis nurodė, jog edukologijos krypties mokslinių tyrimų plėtros programoje kiekviena mokslininkų komanda galės pretenduoti į 0,5 mln. eurų finansavimą.

„Ta priemonė būtų 0,5 mln. eurų, truktų keturis metus viena programa, joje privalomai būtų bent vienas doktorantas“, – teigė viceministras.

Kalbant apie mokytojų rengimą dažnai yra pamirštami tie, kurie rengia tuos mokytojus.

„Siektina ir rekomenduojama, kad būtų įtraukiami net magistrantai, taip pat podoktorantūros stažuotojai. Privaloma įtraukti ir tyrėją, kuris būtų aktualiausios kvalifikacijos ir iš užsienio“, – pažymėjo jis.

Anot ministerijos, programoje būtų galima finansuoti įvairias veiklas, kurias apsibrėžtų pati tyrėjų komanda. Pasak G. Jakšto, siekiama turėti 30 tokių mokslininkų komandų.

„Tokiu būdu susiformuotų komandos, kurios spręstu ir aktualias problemas, kurias mes matome pedagogikoje ir tie tyrimai turėtų praktinį pritaikymą“, – sakė jis.

Ministerijos duomenims, šiai programai bus skiriama 21,12 mln. eurų.

Galės studijuoti užsienio universitetuose

Kitoje, edukologijos krypties doktorantūros stiprinimo programoje, doktorantai turės galimybę išvykti studijuoti doktorantūros programą užsienio universitetuose.

„Po mokslų grįžti į Lietuvos mokslo institucijas ir taip prisidėti prie kokybiškesnio mūsų mokytojų rengimo“, – kalbėjo G. Jakštas.

Tačiau programos dalyviai įsipareigos sugrįžti į Lietuvą ir dirbi Lietuvos studijų ir mokslų institucijose bent tris metus per penkerių metų laikotarpį po studijų baigimo.

Šiai programai įgyvendinti ministerija yra numačiusi 2,61 mln. eurų finansavimą.

Programos turėtų startuoti 2023-iųjų pirmą ketvirtį, pinigai šiai priemonei numatyti iš struktūrinių fondų, jos truks septynerius metus.

„Patvirtini sąlygas galėtume metų pradžioje, kvietimus organizuos Lietuvos mokslo taryba. Tai, realiai, finansavimas jau būtų pirmo ketvirčio pačioje pabaigoje, bet galbūt pats finansavimas nusikeltų ir į antrą ketvirtį“, – pažymėjo viceministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Makas

Kada juos visus issodins?

Kuba

Geras finansavimo principas: padarykite tą - nežinau ką..Čia kaip ir praeito ES struktūrinių fondo lėšų ištaškymas apie 4,0 mljrd litų profesinima tobulinimui...kiek tuo metu mokė pedagogų, varu suvarytų - šimtus mln eurų buvo išplauta..

Dar

ir dar isvogimui,is visu ubagu ateme!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS