Administracinius ginčus bus galima spręsti ir mediacijos būdu | kl.lt

ADMINISTRACINIUS GINČUS BUS GALIMA SPRĘSTI IR MEDIACIJOS BŪDU

Parlamentas šią savaitę priėmė pataisas, kurios mediacijos būdu leidžia spręsti ne tik civilinius, bet ir administracinius ginčus.

„Gana dažnai tarp šalių kilusius ginčus galima išspręsti be teismo pagalbos – abiem pusėms susėdus prie stalo ir ieškant abi puses tenkinančio susitarimo“, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Anot ministro, išplėtus galimybę administracinius ginčus spręsti mediacijos būdu, greičiau bus rastas bendras sutarimas, taupomos ir privačių asmenų ir valstybės biudžeto lėšos.

Skirtingai negu šeimos ginčuose, administracinėse bylose mediacija nebus privaloma – taikoma tik šalių prašymu ar sutikimu. Pavyzdžiui, bus galima tartis ginčuose dėl žalos atlyginimo, tarnybinių nuobaudų skyrimo ar rinkliavų išieškojimo ir kituose, sakoma ministerijos pranešime.

Pagal priimtas pataisas, administracinius ginčus bus galima spręsti neteisminės bei teisminės mediacijos būdu.

Ginčo sprendimą mediacijos būdu galės inicijuoti ginčo šalys, neteisminės mediacijos atveju – taip pat ir administracinį ginčą nagrinėjanti ginčų komisija, pranešėju byloje paskirtas ginčų komisijos narys, teisminės mediacijos atveju – administracinę bylą nagrinėjantis teismas.

Įstatyme įtvirtinta, kad spręsti neteisminės ar teisminės mediacijos būdu bus galima perduoti tik tokį administracinį ginčą, dėl kurio pagal įstatymus leidžiama administracinio ginčo šalims sudaryti taikos sutartį.

Pagal priimtas pataisas, šie pasikeitimai įsigalios nuo 2021 metų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS