Administracinius ginčus siūloma nagrinėti ne teismuose, o ginčų komisijoje | kl.lt

ADMINISTRACINIUS GINČUS SIŪLOMA NAGRINĖTI NE TEISMUOSE, O GINČŲ KOMISIJOJE

Administracinius ginčus siūloma nagrinėti ne administraciniuose teismuose, o Lietuvos administracinių ginčų komisijoje.

„Mes ketiname iš esmės pertvarkyti bylinėjimosi su valstybe sistemą. Didelis srautas visų administracinių bylų, kurias dabar nagrinėja administraciniai teismai, bus nukreiptos administracinių ginčų komisijai ir mokestinių ginčų komisijai“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Anot jo, tai padės greičiau išnagrinėti žmonių skundus, sumažinti jų išlaidas bei kartu – administracinių teismų teisėjų darbo krūvį.

„Tokiu būdu bus operatyviau ir greičiau nagrinėjami žmonių skundai – veiksmingiau ginamos jų teisės. Skaičiuojame, kad skundų nagrinėjimas įvairių kategorijų bylose gali sutrumpėti netgi dvigubai“, – teigia ministras.

Pasak E. Jankevičiaus, šiuo metu viena byla administraciniuose teismuose nagrinėjama vidutiniškai 4-6 mėnesius, o apeliacinių skundų nagrinėjimas gali užtrukti iki pusantrų metų.

„Komisija pagal įstatymą skundą privalės išnagrinėti per 20 dienų, o tai reiškia, kad visiems procesas atpigs, bus paprastesnis ir greitesnis“, – sakė E. Jankevičius.

Siūloma ginčų komisijoje nagrinėti tarnybinius ginčus dėl atleidimo iš darbo, dėl nuobaudų, taip pat skundus dėl žalos viešojo administravimo srityje – pavyzdžiui, galimai dėl neteisėtų savivaldybių ar kitų institucijų veiksmų.

Pasak Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininko Gintaro Kryževičiaus, didžiausią dalį administracinių ginčų šiuo metu sudaro kalinių skundai.

„Statistika rodo, kad tai yra 40 proc. mūsų darbo krūvio. Mes per metus išnagrinėjame apie 3,5 tūkst. bylų“, – sakė G. Kryževičius.

„Kol kas galbūt tai (kalinių skundai - BNS) užims didesnę dalį“, – pridūrė ministras E. Jankevičius.

Lietuvos administracinių ginčų komisijos pirmininkas Vytautas Kurpuvesas teigia, kad komisija turi pajėgumų ir yra pasiruošusi perimti administracinių skundų nagrinėjimą.

„Jeigu kalbėt apie mūsų priimamų sprendimų kokybę, tai turiu paminėt, kad tik apie 10-12 proc. mūsų sprendimų yra skundžiama teismui. Iš tų sprendimų tik nežymi dalis yra panaikinama“, – teigė V. Kurpuvesas.

„Preliminariais skaičiavimais, darbo mastas turi ženkliai padidėt, bet esame tam pasiruošę, nes struktūra yra sukurta, darbuotojų turim“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alfonsas Grikšas Topolių 5a, Kretinga ( agriksas@gmail. com)

Laba diena. Siūlymas administracinius skundus nagrinėti ginčų komisijose manau tikrai teigiamas. Deja po kreipimosi į Klaipėdos apygardos ginčų komisijos skyrių nuviliantis. Norint pateikti komisijai skundą reikalinga turėti teisinį išsilavinimą. Skundą bandau pateikti jau trečią kartą ir komisijos pirmininko pavaduotoja Inga Drąsutienė vis randa priežasčių jo nepriimti reikalaudama to, kad net ir teismui paduoti skundą būtų paprasčiau. Dabar galvoju ką daryti. Turėdamas inžinieriaus magistro laipsnį turbūt stosiu į teisės fakultetą ir po 4-5 metų sugebėsiu pateikti skundą. Paprastam žmogui, nebaigusiam aukštų mokslų kreiptis į ginčų komisiją yra beprasmiška. Tai manau dar viena biurokratinė įstaiga, kad žmonės kuo mažiau skųstųsi ir kentėtų valdininkų savivalę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS