Apie siūlymą keisti „mamadienių“ tvarką: tai pleistro klijavimas ant atviro lūžio žaizdos | kl.lt

APIE SIŪLYMĄ KEISTI „MAMADIENIŲ“ TVARKĄ: TAI PLEISTRO KLIJAVIMAS ANT ATVIRO LŪŽIO ŽAIZDOS

  • 14

Seimo narė Morgana Danielė siūlo keisti vadinamųjų mamadienių ir tėvadienių tvarką. Juos dirbantiems tėvams siūloma duoti iki tol, kol vaikams sueitų šešiolika metų. Dabar tokie laisvadieniai suteikiami iki tol, kol vaikams sukanka dvylika metų. „Mamadienių“ ir „tėvadienių“ ilginimo tikslas – kova su narkotikų ir kitokių kvaišalų plitimu tarp paauglių. Vieni sutinka, sako, kad pokyčių reikia, nes paaugliai vėliau bręsta, tačiau, oponentų nuomone, tėvai per laisvas dienas tvarkysis ne paauglių, o savo reikalus.

Paauglių tėvai dabar turėtų suklusti, nes siūloma, kad „tėvadieniai“ priklausytų auginantiems vaikus ne iki dvylikos metų, bet iki šešiolikos. Toks siūlymas skamba „laisvietės“, Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės M. Danielės lūpose, o šalia jo iškyla argumentai apie tai, jog paaugliai svaiginasi, vartoja psichotropines medžiagas.

„Kanapes vartoja apie 20 proc. moksleivių“, – teigė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento skyriaus vedėja Aušra Želvienė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dėl to paaugliams tėvai privalo skirti daugiau dėmesio. 

„Nemanau, kad pusvalandžiu anksčiau pasibaigusi darbo diena ar vienas laisvas penktadienis per tris mėnesius sukurtų finansinę naštą“, – aiškino M. Danielė. 

Vizija tokia, kad papildoma laisva diena paauglius bent kažkiek išblaivins.  

„Visa tai, man atrodo, kaip pleistro klijavimas ant atviro lūžio žaizdos“, – sakė „Verslios mamos“ vadovė Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė.

„Labai dviprasmiškai skamba šis pasiūlymas iš Seimo narės, kuri bando eiti link to, kad legalizuotų narkotines medžiagas“, – teigė Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos atstovė Indrė Pavinkšnienė.  

Specialistai ir tėvai sako, kad dabar vaikai bręsta lėčiau, tad darbuotojų profsąjunga iš principo tokią idėją palaikytų, o ir darbdaviai neprieštarautų.  

„Iš esmės nematyčiau didelių prieštaravimų šio projekto palaikymui“, – kalbėjo Darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas. 

Labai dviprasmiškai skamba šis pasiūlymas iš Seimo narės, kuri bando eiti link to, kad legalizuotų narkotines medžiagas.

Tačiau kyla klausimas, kodėl tokia dovana pakuojama rinkimų metais. 

„Niekada nebūčiau pagalvojus apie tai. Tiesiog jaučiuosi priversta reaguoti į tendencijas, kada yra kalbama apie prevenciją. Mane liūdina kalbėjimo primityvumas“, – tikino M. Danielė.

„Valstybė turėtų kuo mažiau kištis į šeimos gyvenimo reikalus“, – savo nuomone dalijosi Seimo narys Aurelijus Veryga. 

Kaip pavyzdys pateikiamas Islandijos modelis, kurį pritaikius keičiamas ne vaikas, o jo aplinka. Islandijoje buvo daugiausia svaigalus vartojusių paauglių, bet per 20 metų vartojimas gerokai sumažėjo. Teigiama, kad dabar islandų jaunoji karta – blaiviausia Europoje.  

Islandijos modelis pateikiamas, tačiau, ar ir ten „tėvadieniai“ skiriami paauglių iki 16 metų tėvams?

„Negaliu atsakyti, nežinau islandų tvarkos“, – pripažino M. Danielė. 

„Plačiai minimas Islandijos modelis yra ne modelis, o priemonių visuma. Jie griežtai reguliuoja prekybą alkoholiu ir yra nusistatę griežtą laiką, kada vaikas negali būti vienas be tėvų“, – kalbėjo A. Veryga. 

Anot A. Verygos, Islandijoje kur kas daugiau lėšų skiriama vaikų užimtumui, pavyzdžiui, kad vaikai sportuotų kartu įtraukiant ir tėvus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Henrikas

Tie mamadieniai tai kosmaras. Tiems, kurie turi uz nebunancius atidirbti. Visgi kazkas turi dirbti. Kodel tie, kurie mamadieniu neturi ir netures?

Anonimas

čia durnių jieškojimas rudeni rinkimai vot kokia aš gera būnu kai atsipeikėju nuo narkotiku.

Pelėda

Kuo daugiau mamadienių, tuo sunkiau bus įsidarbinti jauniems tėvams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS