Amžina problema – parkavimo vieta daugiabučio kieme: kaip spręsti? | kl.lt

AMŽINA PROBLEMA – PARKAVIMO VIETA DAUGIABUČIO KIEME: KAIP SPRĘSTI?

  • 18

Automobilių parkavimo problema, ypač senos statybos daugiabučių kvartaluose – amžina problema. Vakare pastatyti mašiną kieme įprastai nėra kur. Bet kai kurie vairuotojai nusispjauna į taisykles, automobilius stato ant vejos, šaligatvių, užstato net įėjimus į daugiabučius. O jeigu kas sudrausmina, pasipiktinę klausia, o tai kur man statyti? Yra ir tokių kiemų, kur namo komendantais save pasiskyrę žmonės neleidžia parkuotis svetimiems, įspėja rašteliais už valytuvų ar net padangas nuleidžia. Pasitaiko ir tokių, kurie namo kieme dažais ar kėde pasižymi stovėjimo vietą. Ar tai legalu?

Vilniaus savivaldybės infrastruktūros grupės vyresnioji patarėja Vaida Bončkienė papasakojo, kada žmonės gali daugiabučio kieme turėti nuosavą parkavimo vietą.

– Kokių būdų prisigalvoja žmonės pasižymėti savo vietas daugiabučių kiemuose?  

– Įvairiausių būdų: nuo kėdžių pastatymo iki papildomų lentelių, valstybinio numerio ženklinimo.  

– Kada žmogus gali pasižymėti savo vietą daugiabučio kieme?  

– Gali pasižymėti, jeigu jis valdo, jeigu tai – jo nuosavybė arba nuomos pagrindu valdo tą stovėjimo vietą.  

– Pavyzdžiui, stovi daugiabutis, kaip jam dabar valdyti tą savo žemę? Ką jis turi daryti? Įkurti bendriją? Kaip jam išsinuomoti tą žemę?  

– Taip, gali įkurti bendriją. Yra vykdoma Kaimynijų programa. Padeda savivaldybė. Ji prisideda prie sklypo formavimo. Tada galėtų išsinuomoti ir užsidaryti užtvaru, savo reikmėm naudotis.  

– Ar tada jau pati bendrija sprendžia, kaip pasiskirstyti tas stovėjimo vietas?  

– Taip, pati bendrija.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jeigu yra bendrija ir tą vietą išsinuomoja, ar ta vieta turi būti kažkaip pažymėta įvažiuojant į kiemą? 

– Taip, tada turi būti pažymėta nustatyta tvarka. Gali būti kelio ženklai, ženklinimas – „Rezervuota vieta“. Pats sklypo nuomininkas ar savininkas pasirenka ženklinimą.

– Ar galima įsirengti kelio užtvarą?  

– Taip.  

– O jeigu valdo savivaldybė?  

– Tokiu atveju, vietos – bendramiestinės. Jų negalima be savivaldybės leidimo paženklinti arba pastatyti ženklo „Rezervuota“.  

– Ar tuose daugiabučių kiemuose statyti automobilį gali bet kas: svečiai, kitų daugiabučių gyventojai? 

– Taip, visi, gyventojai, atvykę svečiai. 

– Jeigu žmogus pasižymėjo tą vietą, ar gali kiti statyti? 

– Jeigu pasižymėjo be leidimo, tai bet koks ženklinimas: valstybiniai numeriai,  lentelės, kad tai – privatu ir panašiai, neturi teisinės galios. Kadangi kelių eismo taisyklėse (KET) toks ženklinimas – nėra numatytas.  

– Jeigu žmogus dažais ant asfalto nusipiešė savo automobilio valstybinius numerius ar kėde pasižymėjo, ar pastatė kažkokį ženklą, kad čia statyti negalima, tačiau tą kiemą valdo savivaldybė. Ką savivaldybė tokiais atvejais daro?  

– Imamės priemonių, atliekame tyrimą. Jeigu nustatome, kas tai atliko, tada įpareigojame pašalinti priemones. Jeigu ne, tada patys pašaliname.  

– Jeigu daugiabučio bendrijos pirmininkas sugalvoja, kad kiemas yra jų, nes jis – pirmininkas. Ar gali tas daugiabučio pirmininkas vaikščioti ir žmonėms už automobilių valytuvų kišti lapelius, kad stovėti draudžiama arba net padangas nuleidinėti?  

– Tikrai negali. Vairuotojai vadovaujasi KET. Jeigu jokių draudimų nėra, nėra pažymėtų rezervuotų vietų, tai tokiu atveju – jis turi teisę parkuotis. Bendrijos pirmininkas tiesiog savavališkai vykdo veiksmus, ypač jeigu gadina turtą. 

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Vladimiras Moskvičiovas

KODEL MAN NEIGALIAM -NETURIU 2 KOJU GYVENU SAVANORIU PROSPEKTO 222 A NAMIE NEGALI SAVIVALDYBE PASTATYTI ZENKLA -NEIGALIO VIETA,KAIP TA PADARE JONAVOJE PRIE KIEKVIENO NAMO-KAUNO SAVIVALDYBEJE DIRBA KLERKLAI,KURIE TIK ATSIRAŠINEJA I MŪSŲ PRAŠYMUS - O JI RAŠIAU SENIAI PRIEŠ METUS JAU SAVIVALDYBEJE STATYTTI ŽENKLA IR ASFALTUOTI KIEMA SAVO LIEŠOMIS-KAS TAI? KAIP TAI VADINAMA- TAI IR YRA DEMOKRATINE LIETUVA -,,GEROVES VALSTYBE''?

Prokuratura

kai imsis ... bet kol kas ... Kol kas vyksta tik visuomeniniu plotu vagystes ...

"NE MANO"

Jokios atsakomybės, kažkas turi ateit ir sutvarkyt. Negalit susimest ir pasidaryt patys - gyvenkit š*de kaip paršiukai, statykit dumble ir maknokit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS