Apdovanoti konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ laureatai | kl.lt

APDOVANOTI KONKURSO „LIETUVOS KARIUOMENĖ FOTOGRAFIJOJE 2023“ LAUREATAI

Gruodžio 13 d.  Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusioje ceremonijoje apdovanoti devynioliktojo Tado Dambrausko konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ laureatai ir atidaryta paroda, kurioje eksponuojama daugiau nei penkiasdešimt geriausių nuotraukų iš Lietuvos kariuomenės gyvenimo.

„Žinodamas, su kokiais iššūkiais susiduria modernėjanti Lietuvos kariuomenė, drauge su sąjungininkais besiruošianti įvairiausiems scenarijams, noriu  padėkoti fotografams už tai, kad jie buvo ir yra šalia, kad iš arti regite ir turite galimybę parodyti kitiems tai, ką užfiksavo jūsų objektyvai“, – sakė renginio dalyvius sveikinęs krašto apsaugos ministras ministras Arvydas Anušauskas.

Šiemet konkurse dalyvavo 67 fotografai, jie pateikė 325 darbus.

Karių kūryba – mūsų vaikų ir anūkų saugi ateitis.

„Ar karas, kariuomenė yra menas? Šiais metais toks klausimas sukosi galvoje peržiūrint konkurso nuotraukas. Pasitikintis savimi karys, galinga technika, pergalė ir nuovargis. Kad tai suprastum – žodžiai nereikalingi. Kartais užtenka vaizdo, parodytos emocijos. Daug jų šių metų konkurso nuotraukose. Iš tiesų nežinau, ar karas, kariuomenė yra menas. Galiu pasakyti tik tiek, kad kariai kuria tarnaudami. Tik karių kūrybą, kaip meno kūrinius ne taip lengva pamatyti. Karių kūryba – mūsų vaikų ir anūkų saugi ateitis“, – teigė konkurso komisijai pirmininkavęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys.

A. Pliadžio / KAM nuotr. 

Komisija atrinko po tris geriausius kadrus keturiose kategorijose: kario portretas, kariniai veiksmai, karių šventės ir kasdienybė, technika ir ginkluotė. Taip pat iš visų nuotraukų buvo išrinkta linksmiausia ir pozityviausia fotografija.

Tradiciškai nuotraukas išrinko ir savo prizus steigė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas ir konkurso komisijos pirmininkas kariuomenės vadas gen. V. Rupšys.

Konkurso partneriai portalas LRT.lt, uždarosios akcinės bendrovės „Baltijos arsenalas“ parduotuvių tinklas „Armijai ir civiliams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos žurnalistų sąjungos spaudos fotografų skyrius, Valdovų rūmų muziejus ir Tarptautinis fotožurnalistikos festivalis „Vilniaus fotografijos ratas“ taip pat apdovanojo partnerių išrinktų nuotraukų autorius.

A. Pliadžio / KAM nuotr. 

Trumpiau istorijos niekas nepapasakos nei fotografija. 

„Trumpiau istorijos niekas nepapasakos nei fotografija. Nuotrauka talpi: čia  kario istorija, jo ryžtas, valia, atkaklumas, kartu ir ilgesys, meilė ir nuoširdumas. T. Dambrausko konkursas pasakoja ypatingą istoriją apie Lietuvos kariuomenę ir joje tarnaujančius žmones“, – sakė Jonas Piplys, atsiėmęs apdovanojimus net dviejose konkurso kategorijose.

Būtent jo kadras papuošė konkurso albumo viršelį. Šiam fotografui įteiktas konkurso informacinio partnerio portalo LRT.lt prizas už labiausiai visuomenei patikusią nuotrauką.

Portreto kategorijoje geriausia buvo pripažinta Vigintos Atvars fotografija „Emocijos“. Karių švenčių ir kasdienybės kategorijoje nugalėjo Margaritos Melinytės nuotrauka „Traaaaauk“, kurioje  pagautas kadras, kaip virvę traukia Dragūnų bataliono kariai.

„Kariuomenę fotografuoju labai dažnai. Šįkart buvo ganėtinai keista matyti Lietuvos pėstininkų kovos mašinas „Vilkas“, saugančias Vilniaus gatves. Pamačius šarvuotą techniką sostinės mikrorajonuose, mintys nubloškė į karą Ukrainoje ir ten matytus vaizdus. Taip pat priminė apie šio NATO susitikimo  Vilniuje svarbą“, – kalbėjo vienas iš konkurso nugalėtojų Benas Gerdžiūnas.

Paroda Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus eksponuojama iki 2024 m. sausio 10 dienos.

Fotografijas atspindintį videoklipą taip pat bus galima išvysti viešose Vilniaus vietose – ACM ekranuose Vilniaus mieste, o virtualias nuotraukas stebėti turės galimybę ir Kauno gyventojai bei miesto svečiai, nes nuotraukos bus rodomos ekrane ant Vytauto Didžiojo karo muziejaus.

GALERIJA

  • Apdovanoti konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ laureatai
  • Apdovanoti konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ laureatai
  • Apdovanoti konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ laureatai
  • Apdovanoti konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ laureatai
  • Apdovanoti konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ laureatai
  • Apdovanoti konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ laureatai
A. Pliadžio/ KAM nuotraukos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS