Apklausa: daugiau nei pusė palaikytų privalomą mokinių testavimą | kl.lt

APKLAUSA: DAUGIAU NEI PUSĖ PALAIKYTŲ PRIVALOMĄ MOKINIŲ TESTAVIMĄ

  • 11

Daugiau nei pusė respondentų palaikytų privalomą moksleivių testavimą dėl koronaviruso, rodo visuomeninio transliuotojo LRT atlikta naujausia apklausa.

Kaip skelbia portalas lrt.lt, į klausimą, ar pritartumėte privalomam mokinių testavimui dėl COVID-19, teigiamai atsakė 55 proc. respondentų. 38 proc. atsakymas buvo neigiamas, 7 proc. neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Rugsėjo 24–spalio 17 dienomis bendrovės „Norstat LT“ LRT užsakymu atliktos reprezentatyvios gyventojų apklausos duomenimis, daugiausia pritariančiųjų vaikų testavimui gyvena Vilniaus mieste – 66 proc. apklaustųjų. 61 proc. pritariančiųjų yra įgiję aukštąjį arba aukštesnįjį išsilavinimą. Daugiausia palaikančių tokią COVID-19 plitimo valdymo priemonę – tarp didžiausias pajamas gaunančių žmonių.

Tyrimo metu buvo apklausta 1000 Lietuvos gyventojų, vyresnių nei 18 metų.

Kaip rašo lrt.lt, mokinių testavimas dėl koronaviruso infekcijos praėjusį pavasarį sukėlė didžiulę pasipriešinimo bangą. Vis dėlto ilgainiui, kaip rodo statistika, besitestuojančiųjų ugdymo įstaigose daugėja.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nesvarsto galimybės prašyti nustatyti privalomą mokinių testavimą, mat praėjusių mokslo metų patirtis parodė, kad, didelei daliai tėvų nesutinkant leisti vaikams testuotis, daugiau kaip 200 tūkst. vaikų galimai nesimokytų klasėse.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, rugsėjo pabaigoje besitestuojančių mokinių buvo apie 30 proc., spalio pradžioje – apie 40, dabar – 46 proc.

Kol kas apie privalomą testavimą nediskutuojama

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė tikina, kad kol kas apie privalomą mokinių testavimą COVID-19 mokyklose nėra diskutuojama. Ministrė atkreipia dėmesį, kad įvedus privalomą testavimą dalis tėvų neleistų vaikams atlikti šio sveikatos patikrinimo, todėl dalis mokinių būtų priversti mokytis namuose.

Labai gaila, kad tėvai neleidžia vaikams testuotis dėl neaiškių priežasčių, nes tie testavimo būdai yra paprasti: ir kaupiniai, ir antigenai.

„Mūsų pagrindinis tikslas, kad kuo daugiau (mokinių – ELTA) testuotųsi, tačiau mes jau pavasarį matėme, ką reiškia privalomas testavimas. Tai reiškia, kad dalis mokinių yra ne klasėje, o namuose, tai reiškia, kad mokytojai turi dirbti dvigubą darbą, nes dalis jungiasi nuotoliu, dalis – klasėje. Tai labai sudėtingėja ugdymo procesas ir tas ugdymas tikrai nėra kokybiškas vaikams, kurie yra namuose“, –Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje teigė J. Šiugždinienė.

Ministrė apgailestauja, kad dalis tėvų dėl neaiškių priežasčių neleidžia savo vaikams testuotis. Vis tik J. Šiugždinienė akcentuoja, kad svarbiausia yra vaikas, galimybė jam užtikrinti kokybišką kontaktinį ugdymą.

„Labai gaila, kad tėvai neleidžia vaikams testuotis dėl neaiškių priežasčių, nes tie testavimo būdai yra paprasti: ir kaupiniai, ir antigenai. Tai mes visais būdais skatiname testuotis, bet kol kas tikrai nediskutuojame apie tai, kad testavimas būtų privalomas ir tik su testu vaikas galėtų būti mokykloje. Nes vaikai neturėtų kentėti dėl savo tėvų sprendimų“, – sakė ji.

„Bet dirbame su tėvais ir testavimo apimtys po truputėlį auga. Tai, kad mes turime apie 50 proc. vidutiniškai besitestuojančių mokyklose, tai yra didelės apimtys. Su imunizuotais tai yra pakankamos apimtys sugaudyti pandeminius atvejus“, – pridūrė ji.

Savo ruožtu Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kancleris Julius Lukošius komiteto posėdyje atkreipė dėmesį, kad 99 proc. mokinių mokyklose mokosi kontaktiniu būdu, 1 proc. – nuotoliniu.

„1 proc. nesimoko (kontaktiniu – ELTA), nes papuolė į tuos protrūkius, kurių šiuo metu yra 590. Ir dėl to jiems tenka izoliuotis namuose, į mokyklą eiti negali“, – sakė jis.

Ministerijos kancleris patikslino, kad šiuo metu Lietuvoje nuo COVID-19 testuojami beveik 48 proc. visų mokinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

>>Nesutinku

Man gerai. Tik Sorošas šiandien ryte prie lovos prisisiojo. Matyt norėjo niekšelis, kad paslysčiau ir galvą nusisukčiau. O tamstai ar viskas gerai? Ar chimtreilai šiandien nestipriai chemijos užbarstė?

>Nesutinku

Pačiam su proteliu viskas gerai?

V

Debilai.tegu save testuoja.pandemijos nėra.pridengta ekonomika.parazitai tikrai.kitu ligų nėra
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS