Apklausa: dauguma gyventojų pritaria vokiečių brigados dislokavimui Lietuvoje | kl.lt

APKLAUSA: DAUGUMA GYVENTOJŲ PRITARIA VOKIEČIŲ BRIGADOS DISLOKAVIMUI LIETUVOJE

  • 14

Dauguma gyventojų pritaria vokiečių brigados dislokavimui Lietuvoje, rodo Lietuvos kariuomenės antradienį paskelbta apklausa.

Bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, 82 proc. lietuvių pritaria nuolatiniam Vokietijos brigados dislokavimui Lietuvoje, vokiečių karius teigiamai vertina 83 proc. apklaustųjų.

76 proc. lietuvių mano, kad vokiečių brigada prisidės prie Lietuvos gynybos stiprinimo, o daugiau nei pusė iš jų mano, kad reikšmingai.

Pernai Vokietijai nusprendus Lietuvai priskirti Padidinto budrumo brigadą, Rukloje buvo dislokuotas Vokietijos kariuomenės 41-osios brigados priešakinis valdymo elementas. Jis vykdė pratybų planavimo užduotis, užtikrino sklandų tūkstančių karių dislokavimą iš Vokietijos į Lietuvą sausumos, jūrų ir oro keliais. Lietuvoje brigados vienetai dalyvavo pratybose ir mokymuose, treniravosi kartu su Lietuvos ir sąjungininkų kariais.

Šįmet gruodžio 7 dieną Lietuvai priskirtą 41-ąją brigadą pakeitė 21-oji Vokietijos kariuomenės brigada.

Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrai pirmadienį Vilniuje pasirašė veiksmų planą dėl Bundesvero brigados dislokavimo. Jame numatyta, kad 2025–2026 metais vyks pagrindinis brigados vienetų perkėlimas į Lietuvą. Brigada Lietuvoje turėtų įsikurti iki 2027-ųjų.

Kaip nurodoma plane, vokiečių kariai tarnaus Rūdninkuose ir Rukloje, dalis jų gyvens Vilniuje bei Kaune, papildomai bus kuriami logistiniai taškai ir kitose Lietuvos vietose.

Dokumente taip pat nurodoma, kad vidutinės trukmės laikotarpiu Vokietija Lietuvoje ketina steigti vieną ar dvi užsienio Bundesvero mokyklas ir vaikų priežiūros įstaigas vokiškai kalbantiems vaikams.

Veiksmų plane pabrėžiama, kad kaštų pasidalijimas dislokuojant vienetą bus sutartas ir išsamiai išdėstytas „techniniuose susitarimuose, kurie bus parengti 2024 metais“.

Vokietijos brigados branduolį turėtų sudaryti penki batalionai, įskaitant tankų ir artilerijos batalionus, iš viso ruošiamasi dislokuoti apie 5 tūkst. karių ir civilių.

Į brigadą bus integruotas ir 2017 metais Lietuvoje dislokuotas Vokietijos vadovaujamas tarptautinis NATO batalionas. Tą ketinama padaryti 2026 metais.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento užsakymu tyrimą atliko lapkričio 17-29 dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

..pratina ,vis artina prie kraujo upės ir mėsmalės..../

Manau ,kad tas,, pritarimas" iš piršto laužtas... Faktas tas ,kad ne padidės saugumas ,o sumažės... 100 procentų ,kad antroje pusėje ir ne mūsų naudai kur kas galingesnė karinė bazė atsiras įsikūrusi ir kaltinti nebus už ką---PATYS BŪSIM KALTI... IŠ RUSIJOS TAŠKO MES BŪSIME TAIKINYJE IR TAI NORMALU ,KAI NATO ĮSIKURS LIETUVOJE.... Reikia paskutiniu asilu būti ,kad nesuprastum kam ir ,kodėl ? Sirijoje yra Amerikos karinė bazė ? Sirija pabruzdėjo ,JAV dvi bombikes jiems ir ,,padovanojo" ,apreiškę kad grėsmė Amerikos ...na NATO.. karinei bazei... JAU NE ,, TRAUKIA" ,BET ,,VEŽA" Į KARĄ LIETUVĄ...

Mano manymu

visokio plauko okupantai mums nereikalingi, nereikia pasakoti kad liunzzzzbirbiu šutvės padugnės yra dauguma Lietuvos žmonių

Bratva

Tai yra okupantai, jokių kitų čia kariuomenių negali būti.Tos jūsų apklausos jankių fondų smegenų plovimas pritariant marionetinės Lietuvos valdžiai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS