Apklausa: pusė šalies gyventojų demokratija šalyje nepatenkinti | kl.lt

APKLAUSA: PUSĖ ŠALIES GYVENTOJŲ DEMOKRATIJA ŠALYJE NEPATENKINTI

Per pastarąjį mėnesį nežymiai padaugėjo žmonių, patenkintų demokratijos veikimu šalyje. Nepaisant to, net pusė šalies gyventojų demokratiniais procesais šalyje vis dar nepatenkinti.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu 2020 m. liepos 16 – 30 dienomis atlikta rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ apklausa parodė, kad keturi iš dešimties (41 proc.) suaugusių šalies gyventojų buvo patenkinti tuo, kaip šalyje veikia demokratija, o pusė (50 proc.) apklaustųjų – nepatenkinti demokratija Lietuvoje. Kas dešimtas (9 proc.) respondentas neturėjo nuomonės ar neatsakė į šį klausimą.

Per paskutinį mėnesį gyventojų nuomonė šiuo klausimu pakito nežymiai – 3 procentiniais punktais padaugėjo patenkintų demokratijos veikimu šalyje. Visgi, lyginant su respondentų atsakymais prieš metus (2019 birželį), nepatenkintų demokratijos veikimu padaugėjo 6 procentiniais punktais.

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, daugiau patenkintos moterys, jaunimas iki 30 metų, miestų gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (virš 1200 eurų), specialistai ir tarnautojai bei besimokantis jaunimas, dirbantys valstybiniame sektoriuje, dešiniųjų pažiūrų respondentai.

Labiau už kitus demokratijos veikimu šalyje yra nepatenkinti vyrai, vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime, respondentai su viduriniu ar profesiniu išsilavinimu bei su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 700 eurų), pensininkai bei darbininkai ir ūkininkai, dirbantys privačiame sektoriuje, rusų ir lenkų tautybių gyventojai.

Demokratijos veikimu šalyje daugiau patenkinti nei nepatenkinti yra šių 4 partijų rinkėjai – Centro partijos „Gerovės Lietuva“ (70 proc. tuo patenkinti), Laisvės partijos (68 proc.), partijos „Laisvė ir teisingumas“ (61 proc.) bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (54 proc.). Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, labiausiai nepatenkinti šių partijų rėmėjai – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (92 proc. nepatenkinti), Darbo partijos (62 proc.), Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (54 proc.), Lietuvos liberalų sąjūdžio (53 proc.) bei LSDP (53 proc.).

Apklausa vyko 2020 m. liepos 16–30 dienomis. Tyrimo metu asmeninio interviu būdu apklausta 1020 Lietuvos gyventojų (nuo 18 metų), apklausa vyko 109 atrankos taškuose. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3,1 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

O kas

O kas yra demokratija kai valdo savi svogeriai yra lygesni tar lygiu kaip sorvalo gyvuliu ukyje o puse lietuvos gyventoju laviruoja tarp skurdo ribos

na

ir klausmas kaip gali i ji atsakyti jei nezinai kas tai yra jei gyvenciau kokioj Sveicarijoje tai suprasciau kas yra demokratija tik ne cia deja bet Lietuvoje ne demokratija o kazkokia parodija

Ar

visi nepatenkintieji dar ŽINO kas yra ta demokratija ? Negali nusipirkti svaigalų kada tik užsinori -nėra demokratijos šaukia .!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS