Aplinkos ministras sustabdė medžioklę Punios šile | kl.lt

APLINKOS MINISTRAS SUSTABDĖ MEDŽIOKLĘ PUNIOS ŠILE

  • 4

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas nuo gegužės 1-os dienos pavedė Valstybinių miškų urėdijai stabdyti medžioklę Punios šile esančiuose profesionalios medžioklės plotuose.

Elninių žvėrių medžioklės negalės būti organizuojamos tol, kol bus apsispręsta dėl Punios šilo rezervato statuso, penktadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Aplinkos ministro patarėjo bioįvairovei ir gyvūnų gerovei Mariaus Čepulio teigimu, toks ribojimas padeda pasiruošti artėjančiam faktui, kad Punios šile žvėrių medžioklė anksčiau ar vėliau nebebus galima.

„Tame miške tradiciškai organizuojamos garsios elnių medžioklės. Dabar jas sustabdome, o ateityje medžioklės ten iš viso nebevyks“, – pranešime teigė M. Čepulis.

Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė sako, kad Nemuno kilpų vieta visuomet pasižymėjo elninių žvėrių populiacijos gausa. Tuo metu kiškiai ten nesiveisia, o šernų negausu.

„Medžioklė Punios šile turi senas ir gilias tradicijas. Suprantame šiuolaikinės visuomenės lūkesčius: jeigu šioje vietoje norima matyti rezervatą, natūralu, kad profesionalios medžioklės veikla Punios šile neturi būti vykdoma“, – teigė V. Kaubrė.

Šiuo metu Aplinkos ministerijoje keičiama Nemuno kilpų regioninio planavimo schema, pagal kurią bus išplėstas Punios šilo rezervatas.

Planuojama Punios šilo gamtinį rezervatą ir Punios šilo botaninį zoologinį draustinį sujungti į vieną ir pakeisti jo statusą į lankomo gamtinio rezervato.

Punios šilo gamtinis rezervatas apima 457 ha teritoriją, dar beveik 2,25 tūkst. ha erdvės yra botaninis-zoologinis draustinis. Naujojo rezervato teritorija sudarys per 2,7 tūkst. ha.

Alytaus rajone Nemuno kilpos gaubiamas Punios šilas yra vienas vertingiausių Lietuvoje plytinčių miškų masyvų. Jis yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ dalis.

Jame gausu šimtamečių gamtos paminklais paskelbtų ąžuolų ir kitų medžių, taip pat čia randama daugiau nei 100 į Raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kaip yra?

Vienas zingnis i priekį, trys žingsniai atgal #StabdomKirtimus #SOS_Punios_Šilas #Gentvilas ‼ „Kirsti Punios šilo medžius planuoja pavasarį - PAUKŠČIŲ PERĖJIMO metu. Sunku protu suvokti, kaip galima planuoti tokį barbarišką veiksmą saugomoje teritorijoje, kuriai pažadėtas ir gamtinio rezervato statusas“ ‼ "Ministro vizijoje rezervate bus „išpjautos“ beveik 300 ha ploto „skylės“" ‼ "Šiai dienai planuojama iškirsti apie 833 kietmetrius sniego pažeistų pušų ir eglių. Tai prilygsta 3,3 ha plynai iškirsto miško." ‼ "Deja, panašu jog MINISTRAS NĖRA LINKĘS IŠ ESMĖS ĮSIGILINTI į argumentus ir pateikti politinį vertinimą. Vietoj to, artimiausiu metu planuojami medžių kirtimai“ VĖL GALANDAMI PJŪKLAI PUNIOS ŠILUI Aiškėja, jog pernai politinių partijų, formuojančių naują Vyriausybę, pažadai išsaugoti Punios šilo sengirę yra skylėti. Skylėti pažadai pasimatė paaiškėjus aplinkos ministro Simono Gentvilo pozicijai, kaip turėtų atrodyti Punios šilo rezervatas.

Tikra tiesa

Čia kad medžiotojai nenušautų medkirčių ar fūrų vairuotojų, kurie planuojamų kirtimų metu vogtą medieną porceliuos? Nu tikrai šaunus ministeris. Parsidavėlis. Šlykštu.

ALGIS

Seniai reikėjo , malačius ministras , bet dabar prsidės verkšlenimai , kad vargšai medžiotojai neišgyvens , bankrutuos , kaip dabar verkšlena turizmo agentūros ir viešbučiai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS