Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | kl.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI SAVAITGALIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

  • 1

Pateikiama svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalga.

Viruso plitimas. Savaitgalį Lietuvoje patvirtinti 58 nauji koronaviruso atvejai. Šeštadienį pranešta apie 37 naujus užsikrėtimus, sekmadienį – apie 21. Kauno apskrityje nustatyti 29 atvejai, iš jų 17 yra susiję su protrūkiu Kauno transporto įmonėje „Hegelmann Transporte“. Devyni atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje, trys – Klaipėdos, du – Utenos, vienas – Panevėžio apskrityje.

Fiksuoti aštuoni įvežtiniai atvejai, likusieji susirgo po kontakto su užsikrėtusiais asmenimis.

G. Nausėda nutraukė saviizoliaciją. Prezidentas Gitanas Nausėda su šeima šeštadienį nutraukė laikiną saviizoliaciją paaiškėjus, kad kontaktų su koronavirusu užsikrėtusiu asmeniu turėjęs prezidento kanceliarijos darbuotojas neserga COVID-19. Tačiau atsižvelgiant į blogėjančią epidemiologinę situaciją, nuo savaitės pradžios prezidento kanceliarijoje bus taikomos papildomos apsaugos priemonės.

LNOBT premjerų atšaukimas. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktoriui Jonui Sakalauskui diagnozavus koronavirusą ir dėl to laikinai sustabdžius teatro veiklą, atšaukiami kitą savaitę planuoti renginiai, įskaitant Adolphe'o Adamo (Adolfo Adamo) baleto „Žizel” premjerą – ją planuojama nukelti į rugsėjo mėnesį. Ar įvyks rugpjūčio pabaigoje planuota Gaetano Donizetti (Gaetano Donizečio) operos „Ana Bolena“ premjera, kol kas neskelbiama.

Sovietinių daugiabučių patikrinimai. Vilniuje penktadienį nukritus sovietmečiu statyto daugiabučio balkonui, sostinės savivaldybė ketina atlikti papildomus patikrinimus, kad panašios situacijos nepasikartotų.

Hidrometeorologijos tarnybai vadovas. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai vadovaus buvęs Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vadovas bei buvęs ekonomikos ir inovacijų ministro patarėjas Kęstutis Šetkus. Jį iš dviejų kandidatų pasirinko aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Teršalai Klaipėdos uoste. Klaipėdos uoste, ties žiemos įlanka, sekmadienį apie 6 val. pastebėta naftos produktų dėmė, pradėti teršalų izoliavimo ir surinkimo darbai. Iš kur pasklido teršalai kol kas nenustatyta.

Virusas kaimynystėje. Latvijoje savaitgalį pranešta apie 9 naujus atvejus – septynis šeštadienį ir du sekmadienį, Estijoje susirgo 19 žmonių – 14 atvejų patvirtinta šeštadienį, penki sekmadienį. Baltarusija šeštadienį pranešė apie 124 naujus atvejus, sekmadienį – 112. Lenkijoje šeštadienį paskelbta apie 843 užsikrėtimus per vieną dieną.

Rinkimai Baltarusijoje. Baltarusijoje sekmadienį vyksta prezidento rinkimai, kuriuose šeštos kadencijos siekiantis dabartinis valstybės vadovas Aleksandras Lukašenka varžosi su opozicijos kandidate Svetlana Tichanovskaja ir dar keliais kandidatais. Dauguma stebėtojų mano, kad A. Lukašenkos režimas klastos rinkimų rezultatus jo naudai.

Lenkijos ir JAV gynybos susitarimas. Lenkijos žiniasklaida skelbia, kad Varšuva ir Vašingtonas rugpjūčio 15 dieną pasirašys svarbų susitarimą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje

Italijos ekonomikos gaivinimo planas. Italijos vyriausybė patvirtino 25 mlrd. eurų vertės paketą, turintį padėti atgaivinti šalies ekonomiką, nukentėjusią dėl koronaviruso pandemijos sukeltos krizės.

Protestai Libane. Libano sostinėje Beirute šeštadienį vyko masiniai protestai prieš valdžią, kuri kaltinama dėl pražūtingo sprogimo, pavertusio miestą nelaimės zona. Protestų metu nukentėjo daugiau kaip 700 žmonių, žuvo vienas policijos pareigūnas.

Protestai Rusijoje. Rusijos Tolimuosiuose Rytuose esančiame Chabarovske penktą savaitgalį iš eilės vyko demonstracijos, per kurias dešimtys tūkstančių į gatves išėjusių žmonių protestavo prieš Kremliaus politiką.

Gaisras Čekijoje. Šiaurės-rytų Čekijoje šeštadienį kilus gaisrui daugiabutyje, žuvo vienuolika žmonių, įskaitant tris vaikus. Policija teigia, jog gaisras buvo sukeltas tyčia.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Uzkniso tas „Hegelmann Transporte“,normaliu atlyginimu moket nenori,tai ir prisikviecia visokiu uzsikretusiu bezdagalviu...,idomu,ar nubaus ta hegelmanna,uz viruso platinima...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS