Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | kl.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI SAVAITGALIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija:

* Per dvi pastarąsias paras Lietuvoje nustatyti 229 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, išauginę bendrą susirgimų skaičių iki 5185. Šiuo metu šalyje fiksuojama apie 40 aktyvių COVID-19 ligos židinių, tačiau jų skaičius, anot visuomenės sveikatos specialistų, greičiausiai augs.

* Koronavirusas nustatytas dviem Prancūzijos delegacijos nariams, dalyvavusiems šios šalies prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) vizito Lietuvoje metu vykusiuose renginiuose. Izoliuotis rekomenduota penkiems Prezidentūros darbuotojams. Šalies vadovui Gitanui Nausėdai ir pirmajai poniai Dianai Nausėdienei specialistai izoliuotis nerekomenduoja, tačiau jiems profilaktiškai bus atlikti testai.

* Kaimyninėje Latvijoje per pastarąsias dvi paras patvirtintas 141 naujas koronaviruso atvejis, Estijoje – 101, taip pat dar vienas žmogus mirė. Rusijoje patvirtinta per 20 tūkst. naujų atvejų, 281 žmogus mirė.

* Indijoje užsikrėtę koronavirusu mirė jau daugiau kaip 100 tūkst. žmonių. Daugiausia mirusiųjų registruota Jungtinėse Amerikos Valstijose – nuo koronaviruso mirė apie 210 tūkst. žmonių.

* COVID-19 užsikrėtęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį buvo hospitalizuotas, jam taikoma eksperimentinė terapija. Anot Baltųjų rūmų, pasikonsultavus su specialistais, D. Trumpui duodama antivirusinio preparato remdesiviro. Šeštadienį iš ligoninės paskelbtame vaizdo įraše JAV vadovas sakė, kad jam jau geriau ir jis „netrukus sugrįš“, bet pripažino, kad artimiausios dienos bus „tikrasis išbandymas“.

* Tuo tarpu Europos Sąjungos vaistų kontrolė tiria gautus pranešimus apie galimus „ūmius“ inkstų pažeidimus, pasireiškusius pacientams, kurie buvo gydomi JAV farmacijos bendrovės „Gilead Sciences“ sukurtu vaistu nuo koronaviruso remdesiviru. Europos vaistų agentūra (EVA) birželio mėnesį rekomendavo gydymą šiuo antivirusiniu vaistu, pardavinėjamu „Veklury“ pavadinimu, tyrimams parodžius, kad jis padeda sutrumpinti COVID-19 pacientų hospitalizacijos trukmę.

* Buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka buvo hospitalizuotas Kijeve dėl koronaviruso infekcijos. Be to, COVID-19 patvirtinta buvusios pirmosios šalies poros dukteriai. Žinia, kad P. Porošenka užsikrėtė koronavirusu, paskelbta rugsėjo 29 dieną.

Baltarusijos krizė:

* Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Anatolis Hlazas pareiškė, kad šalies išsakytas raginimas sumažinti Lietuvos ir Lenkijos ambasadų Minske diplomatinį personalą yra privalomas. Penktadienį Baltarusija paskelbė atšaukianti konsultacijoms savo ambasadorius iš Lietuvos ir Lenkijos ir paragino šias šalis sumažinti diplomatų skaičių jų ambasadose Minske.

* Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pareiškė, kad tokie žingsniai verčia apgailestauti ir nulems tolesnę Baltarusijos valdžios izoliaciją, 

* Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad toks Minsko reikalavimas nesuskaldys Europos Sąjungos vienybės režimo atžvilgiu ir toliau bus reikalaujama, jog būtų surengti laisvi rinkimai, paleisti politiniai kaliniai, nutrauktas smurtas prieš protestuojančius piliečius.

* Gomelyje sulaikyti regiono interneto portalo „Silnije novosti“ (gomel.today) vyriausioji redaktorė Hana Jakštas ir tame pačiame leidinyje dirbantis jos vyras Dzianisas. „Silnije novosti“ skelbiasi esąs labiausiai lankomas Baltarusijos regioninis naujienų portalas. Jo žurnalistai nušviečia opozicines akcijas, prasidėjusias po prezidento rinkimų ir vykstančias jau beveik du mėnesius.

* Nobelio literatūros premijos laureatė ir baltarusių opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Sviatlana Aleksijevič savo kelionės į Europą kol kas nelaiko emigracija, tačiau baiminasi, kad jai nebus leista grįžti į šalį.

Menkas rinkėjų aktyvumas. Iš beveik 28 tūkst. dėl koronaviruso izoliacijoje esančių žmonių balsuoti rinkimuose kol kas registravosi apie 130 rinkėjų. Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės Lauros Matjošaitytės, menką aktyvumą galėjo nulemti daug veiksnių, tačiau ji nesutinka, kad iš VRK rinkėjams trūko informacijos.

Oro užterštumas. Lietus ir sustiprėjęs vėjas išsklaidė pastarosiomis dienomis Lietuvoje fiksuotą smarkiai išaugusį oro užterštumą, tačiau aplinkosaugininkai įspėja, kad ateinančią savaitę jis vėl gali padidėti.

Karas Karabache. Azerbaidžano ir Armėnijos pajėgos jau savaitę tęsia intensyvius karinius susirėmimus dėl separatistinio Kalnų Karabacho regiono. Skaičiuojama, kad nuo praėjusios savaitės jau žuvo per 240 žmonių, įskaitant daugiau kaip 30 civilių. Kalnų Karabachas, kuriame gyventojų daugumą sudaro etniniai armėnai, padedamas Jerevano atsiskyrė nuo Azerbaidžano per 1991–1994 metais vykusį karą. Nors 1994-aisiais buvo paskelbtos paliaubos, tarp šalių iki šiol ruseno teritorinis ginčas dėl šio regiono.

A. Navalno apnuodijmas. Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje Markusas Edereris pareiškė, kad Bendrija sprendimą dėl naujų sankcijų Rusijai spręs sulaukusi Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) išvadų dėl opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimo, taip pat atsižvelgdama į Maskvos reakciją. Vakarų šalių specialistai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas viena iš sovietų laikais sukurtų nervus paralyžiuojančių „Novičiok“ grupės medžiagų. Kremlius neigia kaip nors prisidėjęs prie A. Navalno apnuodijimo ir kaltina Vakarų lyderius surengus dezinformacijos kampaniją.

Referendumas dėl nepriklausomybės. Ramiajame vandenyne esanti Prancūzijos teritorija Naujoji Kaledonija sekmadienį referendume nedidele persvara atmetė siūlymą atsisakyti jau beveik 170 metų besitęsiančio Paryžiaus valdymo. Nepriklausomybės priešininkų šįkart buvo 53,26 procento.

Taikos sutartis. Sudano vyriausybė ir sukilėlių grupės šeštadienį pasirašė istorinę taikos sutartį, kuria siekiama užbaigti dešimtmečius trukusį karą, nusinešusį šimtus tūkstančių gyvybių. Sutartį taip pat pasirašė laiduotojai iš Čado, Kataro, Egipto, Afrikos Sąjungos, Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų. Susitarimas apima virtinę keblių klausimų nuo žemės nuosavybės, reparacijų ir kompensacijų iki turto ir valdžios padalijimo, pabėgėlių ir namus turėjusių palikti gyventojų sugrąžinimo. Tačiau susitarimo dar nepasirašė dvi svarbios sukilėlių grupės, o tai rodo taikos procesui kylančius iššūkius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS