Ar ne per anksti Lietuvoje nurašomi vyresnio amžiaus žmonės? | kl.lt

AR NE PER ANKSTI LIETUVOJE NURAŠOMI VYRESNIO AMŽIAUS ŽMONĖS?

  • 2

Sumažėjęs gimstamumas ir visuomenės senėjimas – vienos didžiausių socialinių problemų, ilgalaikėje perspektyvoje darančių neigiamą poveikį šalies ekonomikos plėtrai. Lietuva – viena sparčiausiai senstančių Europos Sąjungos valstybių narių, apie tai kalbės šeštadienio BTV laida „Arčiau mūsų“.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento vyr. patarėjo Stepono Kulbausko, vyresnio amžiaus žmonių mūsų valstybėje nuolat daugėja. „Jei 2002-aisiais 55 metų ir vyresnių žmonių  turėjome apie 25 proc., tai 2015-aisiais jau apie 31,7 proc.“ – teigia specialistas.

Pasak pašnekovo, pastebimos tendencijos, kad vyresnio amžiaus asmenys neturi galimybių prisitaikyti prie sparčiai kintančių darbo poreikių. Prie vyresnio amžiaus asmenų nedarbo prisideda ir neigiamas visuomenės bei darbdavių požiūris į juos. Darbdaviai mieliau renkasi jaunus darbuotojus be patirties,  o tai taip pat stabdo vyresnio amžiaus asmenų integraciją darbo rinkoje.

„Vyresnio amžiaus asmenys patiria kultūrinę ir socialinę izoliaciją. Daugelis iš tiesų pažymi, kad šiuolaikinėje darbo vietoje reikalingi įgūdžiai, kurių ne visada turi vyresnio amžiaus asmenys“, - pažymi S. Kulbauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pijus

Kai tik sueina pensijinis amžius ir turi palikti darbo vietą. Turi būtinai išeiti į užtarnautą poilsį ir negadinti darbo rinkos. Jauni neturi darbų.

man

Jau 69 bet nesustodamas dirbau ir dirbu . Ne tik fizinį darbą, bet ir kompiuteriu, vedu susirašinėjimus su ES įmonėmis anglų bei rusų kalbomis. Ne amžiuje esmė, bet pačiame žmoguje. Kitas ir 40 sulaukęs rlgiasi kaip seneliukas be atminties. Dar pagrinas - alkoholis. Aš jo nenaudoju

SUSIJUSIOS NAUJIENOS