Artėjant Kovo 11-ajai būkite budresni: Rusijos propaganda intensyvės | kl.lt

ARTĖJANT KOVO 11-AJAI BŪKITE BUDRESNI: RUSIJOS PROPAGANDA INTENSYVĖS

  • 6

Lietuvos kariuomenė skelbia, kad Rusija kasdien vykdo informacines atakas prieš Lietuvą. Bando bauginti, nepasitikėti NATO. Rusų propaganda lieka intensyvi, tačiau ir nuspėjama. Lietuvos menkinimas sustiprėja prieš valstybines šventes, kai pristatoma nauja ginkluotė. Rusai įdėmiai seka, ką kalba Lietuvos politikai.

Anot kariuomenės, rusai pagal situaciją nusprendžia, kaip gąsdinti lietuvius ir kokią propagandą skleisti.  

„Kremlių neramina Lietuvoje vykstančios NATO pratybos bei su saugumu susiję įvairūs renginiai“, – teigė kariuomenės strateginės komunikacijos departamento direktorius Giedrius Valintėlis. 

Iki invazijos į Ukrainą – amerikiečių kariai vadinti Lietuvos okupantais. Dabar, kai tuoj pradės keltis Vokietijos brigada, Lietuvos okupantais vadinami vokiečiai. 

„Amerikos kariai – okupavę Lietuvą, dabar Vokietijos kariai okupuos. Neva rusai gali būti tie išlaisvintojai, kur maždaug reikia denacifikacijos“, – komentavo strateginės komunikacijos departamento analitikė Dominyka Daškevičiūtė. 

Minint vasario 16-tąją, iš netikrų anketų feisbuke nesėkmingai bandyta rengti protestą prieš Vokietijos brigadą. Kariuomenės strateginės komunikacijos departamentas pernai suskaičiavo 3500 informacinių atakų prieš Lietuvą. Pagrindinės temos nesikeičia.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„NATO ir Rusijos būsimas, sakykime, karas. Rusijos karas Ukrainoje. Lietuvos ir Rusijos santykiai. Lietuvos ir Baltarusijos santykiai. Temos – metai iš metų tos pačios“, – sakė D. Daškevičiūtė. 

Ypač daug dezinformacijos apie Lietuvą ir NATO buvo pernai, kai Vilniuje vyko NATO viršūnių susitikimas. Nuo pernai daugėja atvejų, kai pagal rusiškuose šaltiniuose paskleistą dezinformaciją prasideda diskusijos Lietuvoje. Rusų dezinformacijos srautą galima nuspėti. Pavyzdžiui, propaganda intensyvėja, kai kariuomenė pristato naują ginkluotę.  

„Nepaisant to, kad buvo uždrausti Rusijos kanalai televizijoje, priešiškos valstybės randa spragų ir kitų kanalų“, – aiškino G. Valintėlis. 

Rusai įdėmiai stebi apie ką kalbama Lietuvoje. Kai Lietuvos politikai pakomentuoja apie saugumą, Rusiją ar Ukrainą – citatas pasigauna ir rusų propagandos kanalai. Anot kariuomenės, rusai turi nusistatę skirtingas auditorijas. Lietuvos gyventojus bando išgąsdinti, įtikinti, kad neverta gintis.  

„Svarbu suprasti, kad šiuolaikinis karas nėra tik sausumoje važiuojantys tankai, ore skrendantys lėktuvai arba jūroje plaukiantys laivai. Psichologinės informacinės operacijos pasiekia mus. Jos skatina nepasitikėti valstybe“, – komentavo G. Valintėlis.

Svarbu suprasti, kad šiuolaikinis karas nėra tik sausumoje važiuojantys tankai, ore skrendantys lėktuvai arba jūroje plaukiantys laivai. 

Kitose NATO šalyse apie Lietuvą yra skleidžiama propaganda, kuria siekiama įtikinti, kad ginti Lietuvos neverta.  

„Bando įteigti Vakarams ir Vakarų šalių piliečiams, kad Lietuvos neverta ginti, nes ji nėra viena iš Vakarų. Kad ji – arčiau Rusijos“, – teigė D. Daškevičiūtė.

Pačioje Rusijoje apie Lietuvą yra skleidžiama dezinformacija, neva Lietuva – nedraugiška Rusijai. Skatina Rusijos karą su NATO. Savotiška naujove vadinama tai, kad Rusijos ir Baltarusijos tarnybos pradėjo aktyviau veikti socialiniuose tinkluose.  

„Bandoma panaudoti simpatikus, rusakalbius, tėvynainius organizuojant tam tikras provokacijas. Pastaruoju metu į tai atkreipė dėmesį Baltijos šalių žvalgybos institucijos“, – komentavo Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius. 

Anot kariuomenės, pernai sumažėjo Kinijos informacinių atakų. Kai Lietuva atidarė taivaniečių atstovybę, kinai negailėjo vaizdingų metaforų – lietuvius vadino klounais, lygino su muse, kurią reikia pritrėkšti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Tadas

Laikrastis su svetimos slavu valstybes veliava nurodineja man, lietuviui kaip gyvent?

Įdomu

Kas per ,,šventė,, Kovo11oji, nepriklausomybės diena??? Juokaujate, juk priklausome vakarams, Briuselio šeimininkams.

Na jau gal nevaizduokit rūpestingų..:D)

Jeigu mes lietuviai atsispiriam prieš moralinę-politinę prievartą ir agresyvią liberalaus Tvarto propagandą, tai tokia Rusija vieni niekai:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS