Atidengta „Inukšuko“ skulptūra diplomatiniams Kanados ir Lietuvos santykiams | kl.lt

ATIDENGTA „INUKŠUKO“ SKULPTŪRA DIPLOMATINIAMS KANADOS IR LIETUVOS SANTYKIAMS

Vilniaus universiteto botanikos sode Kairėnuose atidengta skulptūra „Inukšukas“, skirta Lietuvos ir Kanados diplomatinių santykių atkūrimo 25-mečiui.

Inukšukas – nacionalinis Kanados simbolis, vaizduojamas šiaurės Kanados Nunavuto teritorijos vėliavos centre ir herbe. Inukšuku vadinama žmogaus sukurta akmenų skulptūra, kurią Kanados Arkties regiono gyventojai naudoja kaip informacinę-orientacinę nuorodą keliautojams.

Kanados šiaurės teritorijose pastatyta nemažai tokių skulptūrų, jos byloja apie žmogaus buvimą šiose vietose. Ketvirtadienį tokia skulptūra pastatyta Vilniuje, ji simbolizuoja Kanados ir Lietuvos bendradarbiavimą, kuris per 25-erius metus sustiprėjo įvairiose srityse.

„Ji buvo pastatyta kaip bendradarbiavimo simbolis tarp Kanados ir Lietuvos kariuomenių. Jie kartu pastatė skulptūrą, kuri simbolizuoja 25-ąsias diplomatinių santykių atkūrimo metines. Bendradarbiavimas stiprėja visose srityse. Taip pat mes esame NATO sąjungininkai, dirbame labai glaudžiai su jūsų NATO pajėgomis. Aišku, stiprėjo santykiai su žmonėmis ir kultūra“, – tvirtino Kanados ambasados biuro Vilniuje vadovė Jeanette Stovel.

Skulptūra „Inukšukas“ pastatyta Vilniaus universiteto botanikos sode prasmingai – čia prieš 5-erius metus, minint Kanados ir Lietuvos diplomatinių santykių užmezgimo metines, buvo pasodintas nacionalinis Kanados medis – cukrinis klevas. Šiandien šalia jo galima pamatyti ir akmeninę skulptūrą.

„Iš tikrųjų labai džiaugiamės, kad skulptūra pas mus yra, nes ji simbolizuoja mūsų draugystę, yra artima mums savo gamtine išraiška, nes panaudoti neapdirbti akmenys. Mes botanikos sode siekiame pristatyti ir įvairių šalių gamtą. Malonu pristatyti tokius kūrinius, kurie artimi medžiagomis ar idėjomis, dvasia“, – teigė VU Botanikos sodo direktorius dr. Audrius Skridaila.

Lietuva ir Kanada pirmąkart diplomatinius santykius užmezgė 1937 metais. Kanada niekuomet nepripažino Lietuvos okupacijos.

1991 metų rugpjūčio 26 dieną ši valstybė pripažino Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą, o tų pačių metų rugsėjo 2 dieną buvo atkurti diplomatiniai santykiai.

Daugiau – reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jooo

Ohohoo tai bent skulptūra, turbūt kokius 300000€ kainavo .hahaha,gera plovimo mašina,menas išsigimė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS