Atliko tyrimą: ekonominiai ir socialiniai skirtumai regionuose – gana žymūs | kl.lt

ATLIKO TYRIMĄ: EKONOMINIAI IR SOCIALINIAI SKIRTUMAI REGIONUOSE – GANA ŽYMŪS

Svarbiausi būtini įgyvendinti pokyčiai regionų politikoje yra decentralizacija, savivaldybių finansavimo sistemos peržiūra, tarpusavio bendradarbiavimo kultūros gerinimas, sako viena iš projekto „Kurk Lietuvoje“ vadovių Dovilė Sujetaitė.

Projekto atliktas 55 savivaldybių tyrimas ketvirtadienį buvo pristatytas Prezidentūroje surengtame Regionų forume.

„(Reikia – ELTA) atsisukti į centralizavimą, savivaldos stiprinimą. (...) Turi būti atsigręžta į gyventojus, įtraukti juos į klausimų kėlimą ir sprendimų paiešką“, – ketvirtadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje pristatydama Regionų forumą, pagrindinius prioritetus įvardijo prezidento patarėja Rėda Brandišauskienė.

Jai antrino ir D. Sujetaitė.

„Situacija regionuose skiriasi. Regioninė specifika, ekonominiai ir socialiniai skirtumai gana žymūs“, – pažymėjo D. Sujetaitė.

Savo ruožtu vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius, kalbėdamas apie poreikį spartinti decentralizaciją ir suteikti savivaldai didesnį savarankiškumą, teigė, kad itin ryškiai išsiskiria regionuose teikiamų paslaugų kokybės netolygumas.

„Netolygumai yra labai dideli, nepaisant keliasdešimt milijardų, kuriuos esame investavę į regionų politiką“, – pabrėžė T. Tamulevičius.

Netolygumai yra labai dideli, nepaisant keliasdešimt milijardų, kuriuos esame investavę į regionų politiką.

Pasak jo, savivaldybės turi kokybiškai bendradarbiauti, o ne tik konkuruoti tarpusavyje. Tam, anot jo, galėtų pasitarnauti sukurta regionų plėtros taryba, dėl kurios sukūrimo dar turėtų susitarti politikai.

Kartu viceministras kalbėjo, kad, suteikus savivaldai daugiau savarankiškumo, galėtų būti atliekamos tarpinės kontrolės, vykdomos konsultacijos. Tačiau, pažymėjo jis, galutinė atsakomybė tektų patiems regionams.

„Centrinė valdžia ir jos institucijos yra ekspertinės, turi kompetencijų, bet jos veikia čia, Vilniuje. (...) Kontrolė turi išlikti, bet atsakomybė turi būti regionuose“, – pažymėjo T. Tamulevičius.

Apie regionų politiką kalbėdamas Jonavos meras, Savivaldybių asociacijos vadovas Mindaugas Sinkevičius teigė, kad aktualiausias dalykas – savivaldybių finansinio savarankiškumo gerinimas.

„Pokyčių matome ir pastaruosius metus. Tikimės, kad tie pokyčiai vyks ir ateity ir su šia kadencija, ir su nauja Vyriausybe bei parlamentu. (...) Labai svarbu finansinis savarankiškumas“, – teigė M. Sinkevičius.

„Manau, kad esame gerokai užaugę per nepriklausomybės metus, ir pasitikėjimo lygis turėtų augti“, – sakė Savivaldybių asociacijos vadovas, kartu paaiškinęs, kad asociacija yra pateikusi savo pasiūlymus Seimui.

GALERIJA

  • Atliko tyrimą: ekonominiai ir socialiniai skirtumai regionuose – gana žymūs
  • Atliko tyrimą: ekonominiai ir socialiniai skirtumai regionuose – gana žymūs
  • Atliko tyrimą: ekonominiai ir socialiniai skirtumai regionuose – gana žymūs
  • Atliko tyrimą: ekonominiai ir socialiniai skirtumai regionuose – gana žymūs
  • Atliko tyrimą: ekonominiai ir socialiniai skirtumai regionuose – gana žymūs
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS