„Atminties kelio“ eisenos dalyviai paminės Biržų žydų bendruomenės sunaikinimo 80-metį | kl.lt

„ATMINTIES KELIO“ EISENOS DALYVIAI PAMINĖS BIRŽŲ ŽYDŲ BENDRUOMENĖS SUNAIKINIMO 80-METĮ

Sekmadienį Biržuose įvyks „Atminties kelio“ eisena, skirta paminėti 80-ąsias vietinės žydų bendruomenės sunaikinimo metines.

1897 m. visuotinio gyventojų surašymo duomenimis, Biržuose gyveno 2 510 žydų (57 proc. gyventojų). Prieš karą Biržų mieste ir apskrityje iš viso gyveno 3 274 žydai. Masinės Biržų žydų žudynės įvykdytos 1941 m. rugpjūčio 8 d. Pakamponių miškelyje (3 km į šiaurę nuo Biržų). Žudynės truko nuo 11 val. ryto iki 19 val. vakaro. Tą dieną buvo sušaudyti visi Biržų žydai. Buvo nužudyta apie 2 400 žydų, iš jų apie 900 vaikų.

Minint 80-ąsias Biržų žydų bendruomenės sunaikinimo metines sekmadienį nuo Atminimo skvero prasidės „Atminties kelio“ eisena. Jos dalyviai eis į Pakamponių mišką, kur įvyks Holokausto aukų pagerbimo ceremonija. Minėjimo renginiai, skirti paminėti Holokausto 80-metį Biržuose, vyks nuo rugpjūčio 6 iki 9 dienos.

Šis minėjimas yra vienas iš Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su jos iniciatyva įsteigtais Tolerancijos ugdymo centrais bei kitais partneriais inicijuoto nacionalinio projekto „Atminties kelias 1941 – 2021“ renginių. Renginiai vyks nuo birželio iki gruodžio mėnesio. 

Lietuvoje yra daugiau nei 200 masinių Holokausto aukų žudynių vietų. Vienas iš „Atminties kelio“ eisenų iniciatorių ir organizatorių, Tarptautinės komisijos vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas išreiškė viltį, kad šiais metais bus aplankytos visos arba bent jau didžioji dalis šių vietų.

„Mes tikimės, kad šių prasmingų ir jautrių paminėjimų organizavimui bus sutelktos visų geros valios žmonių pastangos, kurių pagrindinis tikslas siekti natūralaus visuotino supratimo, kad Holokaustas buvo didelė ne tik žydų, bet ir visų mūsų tragedija, kurios metu Lietuva neteko fenomenalaus intelektualinio, kultūrinio, politinio ir ekonominio potencialo“, – sakė R. Račinskas. 

Tarptautinės komisijos tyrimų duomenimis, dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki karo gyvenusių žydų per Holokaustą buvo sunaikinta apie 200 tūkst.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tfiu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS