B. Vėsaitė papiktino neišnešiotų vaikų tėvus | kl.lt

B. VĖSAITĖ PAPIKTINO NEIŠNEŠIOTŲ VAIKŲ TĖVUS

  • 14

Anksčiau laiko naujagimių susilaukusius tėvus papiktino parlamentarės Birutės Vėsaitės viešai pareikšta nuomonė, kad neišnešioti vaikai gimsta todėl, kad jų mamos rūkė, vartojo alkoholį.

„Priežastys – motinų gėrimas, rūkymas, diabetas ir kitos chroniškos ligos. 80 procentų ankstukų turi sveikatos problemų. Tai didelė našta visai mūsų sveikatos sistemai. Jei išgyvena, tolimesniame gyvenime jie turi elgesio sutrikimų, mokymosi problemų, dažniau serga psichikos, kvėpavimo ir širdies kraujagyslių ligomis. Todėl reikalinga ypatingu dėmesiu apgaubti šiuos vaikus, kad išvengti minėtų sutrikimų“, – savo „Facebook“ paskyroje nuomonę apie gimimo anksčiau laiko priežastis išsakė politikė.

Portalas sulaukė B.Vėsaitės komentaru pasipiktinusių žmonių atsako.

Naujagimių anksčiau laiko susilaukusių tėvų asociacijos ,,Padedu augti“ vadovė Inga Budrienė:

Žiniasklaidoje pasirodžiusi politikės nuomonė apie priešlaikinį gimdymą mums kaip ,,lietus iš giedro dangaus“. Jau 4 metus dirbame tam, kad griautume iki šiol vyravusius stereotipus: apie priešlaikinį gimdymą ir negražiais epitetais vadinamus anksčiau laiko gimusius naujagimius.  Sulaukiame vis daugiau palaikymo, supratingumo ir pagalbos. Į mūsų rengiamas šventes susirenka vis daugiau žmonių. O Lapkričio 17 d. minint Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną, jau antrus metus iš eilės,  Kauno Rotušė nušvinta purpurine spalva. Dalinamės gražiomis istorijomis, kurias galima pavadinti – stebuklu. Argi ne stebuklas, kad net 1 kg nesveriantis naujagimis, išgyvena ir neturi sunkių sveikatos problemų?

Mano dvynukai prieš daugiau nei prieš 3 metus gimė 26 sav. gestacinio amžiaus., nesvėrė net po 1 kg. Ligoninėje praleidome beveik 3 mėn., kurie buvo kupini išbandymų, išgyvenimų ir sunkumų.  O šiandien galiu džiaugtis sveikais ir niekuo nuo bendraamžių nesiskiriančiais vaikais. Nėštumo metu buvau sveika, neturėjau jokių žalingų įpročių, propogavau ir propoguoju sveiką gyvenseną. Priešlaikinio gimdymo priežastis taip ir nebuvo nustatyta.

Tokių istorijų kaip mano yra daugybė, nes kasmet Lietuvoje anksčiau laiko gimsta apie 2 tūkst.naujagimių. Negaliu neigti, kad alkoholizmas ir rūkymas – vieni iš socialinių veiksnių, lemiantys priešlaikinį gimdymą. Tačiau vaikeliai per anksti gali gimti  ir dėl tokių priežasčių kaip: lėtinis stresas, sunkus darbas, kelionės, infekcinės ligos, pataloginiai pokyčiai nėštumo metu, antigeninis motinos ir vaisiaus netapatumas ir kt. Taigi nė viena moteris nėra apsaugota nuo priešlaikinio gimdymo. Todėl labai svarbus artimųjų, draugų, medikų  ir visuomenės palaikymas.

NALST asociacijos ,,Padedu augti“ narė Sandra Mačiulienė:

Niekada nepiktnaudžiavau alkoholiu, niekada nerūkiau, niekada nevartojau jokių psichotropinių medžiagų. Mano nėštumas buvo planuotas, gydytojų prižiūrimas nuo pirmų nėštumo savaičių. Sveikai maitinausi, vartojau reikiamus papildus, dariau viską, kad vaikelis gimtų sveikas. Deja, mano sūnus gimė 30 sav. nėštumo. Priešlaikinio gimdymo priežastis taip ir nebuvo nustatyta.
Politikės viešas pasisakymas labai įžeidė mano šeimą, sunku suvokti, kad tokias pareigas užimantis žmogus, galėtų taip pasisakyti.

LSMUL Kauno klinikų Neonatlogijos ir akušerijos klinikų socialinė darbuotoja ir NALST asociacijos ,,Padedu augti” steigėja:

Nuo 2003 m. pradėjus dirbti socialinį darbą LSMUL Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje, didžiausią dėmesį  ir pagalbą norėjosi skirti šeimoms, susilaukusioms naujagimių  anksčiau laiko, nes šios naujagimių mamos ligoninėje praleidžia ilgiausią laiką. Per daugiau nei dešimt metų bendraudama su naujagimių anksčiau laiko susilaukusių mamomis, susidūriau, dažniausia, su aukštąjį išsilavinimą turinčiomis, sąmoningomis, sveikai gyvenančiomis moterimis, kurios dažnai klausia, kodėl man taip atsitiko? Mamos nesuprasdamos svarsto: “juk aš valgiau tik sveiką maistą, save prižiūrėjau, nerūkiau, negėriau,  ir man taip atsitiko. Didžioji dalis mamų jautriai išgyvena, net  girdėdamos žodį “neišnešiotas”, taip kaltindamos save, kad ką galėjo padaryti ne taip , kad nepajėgiau išnešioti, o to taip norėjau! Šie ir kiti išgyvenimai, tai mamų, kurios turi galimybę apsilankyti savitarpio pagalbos grupėje ir pasidalinti savo skaudžiais išgyvenimais.

Manau, kad šioms šeimoms ypatingai reikia mūsų visų palaikymo, pagalbos ir paramos.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

aha

Ko norėt iš tos išvėsaitės, tik nesuprantu, kas už ją balsuoja

gal

jau gal kas nors vieną kartą pasakys kad ši parlamentarė yra nelabai protinga

Tomis

Gal jau socdemai visai išsunkti, kad net neturi normalių pakaitalų. Vieną kartą Butkevičiaus reitingai subyrės ir socdemų partija taps Valinsko partijos likimo drauge.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS