Balandžio 13-oji Lietuvoje ir pasaulyje | kl.lt

BALANDŽIO 13-OJI LIETUVOJE IR PASAULYJE

  • 4

Balandžio 13-oji, šeštadienis, 15 savaitė.

Dangaus kūnai: saulė teka 6.20 val., leidžiasi 20.19 val. Dienos ilgumas 13.59 val.

Mėnulis (priešpilnis) teka 8.05 val., leidžiasi 2.16 val.

Vardadieniai:

Aldona, Algaudė, Ida, Martynas, Mindaugas

Datos:

1871 — gimė Katalikų bažnyčios veikėjas, arkivyskupas Jurgis Matulaitis. Mirė 1927 metais. 1987 metais, švenčiant Lietuvos Krikšto 600 metų jubiliejų, popiežius Jonas Paulius II J. Matulaitį šią dieną paskelbė palaimintuoju.

1883 — Jonas Basanavičius Prahoje, kur tuo metu gyveno, gavo pirmąjį jo pasirašytą mėnraščio „Aušra“ numerį. Laikraščiu vadintas leidinys turėjo pasirodyti kovo 20-ąją – taip buvo skelbiama pirmajame jo puslapyje, tačiau Albano ir Kybelkos spaustuvė Ragainėje vėlavo jį atspausdinti.

1890 — Vilniuje gimė dainininkas, tarpukario Lietuvos estrados (šlagerių) pradininkas Danielius Dolskis. Mirė 1931 m.

1990 — Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas paragino Lietuvą iki balandžio 15 dienos atšaukti nepriklausomybės atkūrimo aktą, pagrasinęs ekonominėmis sankcijomis, kurių vėliau ėmėsi.

2003 — mirė lietuvių teatro ir kino aktorius Balys Barauskas. Gimė 1929 m.

2012 — už demokratinės ir atviros Lietuvos visuomenės, už pilietinio solidarumo, asmens ir visuomenės santykių darnos stiprinimą Niujorke gyvenančiam menininkui Jonui Mekui įteiktas Kultūros ministerijos apdovanojimas — garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

2022 — Kyjive ir jo apylinkėse pirmą kartą nuo Rusijos pradėto karo pradžios apsilankė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Balandžio 13-oji pasaulio istorijoje:

1796 — iš Indijos į JAV atgabentas pirmasis dramblys.

1848 — Sicilija paskelbė nepriklausomybę nuo Neapolio.

1932 — Vokietijos vyriausybė uždraudė karinių nacių formuočių — SS ir SA — veiklą šalyje.

1941 — Rusija ir Japonija pasirašė penkerių metų neutralumo paktą Antrajame pasauliniame kare.

1945 — sąjungininkų karo aviacija sugriovė didesnę Tokijo miesto dalį.

1960 — į orbitą paleistas pirmasis pasaulyje dirbtinis Žemės palydovas.

1970 — „Apollo 13“ komandai esant pakeliui į Mėnulį, sprogus deguonies balionui buvo pasakyta garsioji frazė „Hiustonai, turime problemą“.

1997 — per Kosovo provincijos stadione aukotų mišių homiliją popiežius Jonas Paulius II paragino visus Bosnijos gyventojus atsisakyti tautinės neapykantos, sukėlusios karą, ir dirbti taikos labui.

2000 — nuskendus Filipinų keltui „Aralhada“, žuvo 69 keleiviai.

2008 — eidamas 96 metus mirė žinomas JAV fizikas teoretikas John Wheeler (Džonas Vileris), kuris suvaidino svarbų vaidmenį kuriant atominę bombą ir įvedė terminą „juodoji skylė“.

2010 — amerikiečių erdvėlaivio „Discovery“ astronautai Clayton Anderson (Kleitonas Andersonas) ir Rick Mastracchio (Rikas Mastračijus) sėkmingai baigė jau trečią savo išėjimą, trukusį pusseptintos valandos, į atvirą kosmosą iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS).

2013 — Lenkijoje, Čenstakavos mieste, atidengta aukščiausia pasaulyje popiežiaus Jono Pauliaus II statula. Ji sveria 10 tonų ir yra 13,8 metro aukščio.

Balandžio 13-oji šou pasaulyje:

1967 — „The Rolling Stones“ koncertas Varšuvoje tapo pirmuoju grupės istorijoje pasirodymu socialistinėje šalyje.

2019 — korėjiečių grupė BTS tapo pirmąja K-pop grupe, pasirodžiusia Jungtinių Valstijų pokalbių laidoje „Saturday Night Live“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

štai

ką reiškia kai pasityčiojimas iš kvailo klouno pervirsta į rimtą dalyką ir iškeliamas į viršų (tokių pat kvailių - snobų) kaip garbinimo objektas

Anonimas

Tas žydas yra Mekas...Visi lauko tualetai tai FLUXUS meno galerijos....

Anonimas

tas žydas Lansbergio ir Adamkaus draugužis...FLUXUS MENO ĮKŲŽŪRĖJO..Fluxus menas tai surūdijęs vamzdis prie Nėries....Taip pat prikakota batų dėžė taip pat to meno šedevras.........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS