Baltijos šalių, Suomijos ir Ukrainos ministrai prašo telkti ES pagalbą ukrainiečių kariams | kl.lt

BALTIJOS ŠALIŲ, SUOMIJOS IR UKRAINOS MINISTRAI PRAŠO TELKTI ES PAGALBĄ UKRAINIEČIŲ KARIAMS

  • 0

Lietuvos, Estijos, Latvijos, Suomijos ir Ukrainos vidaus reikalų ministrai prašo sutelkti Europos Sąjungos pagalbą ukrainiečių kariams.

Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM), ministrai kreipėsi į vidaus reikalų eurokomisarę Ylvą Johansson ir už krizių valdymą atsakingą eurokomisarą Janezą Lenarčičių, prašydami sutelkti ir koordinuoti ES valstybių narių pastangas teikiant reabilitacijos paslaugas sužeistiems Ukrainos kariams ir pareigūnams.

Šis kreipimasis gimė po ministrės Agnės Bilotaitės inicijuoto išplėstinio regioninio vidaus reikalų ministrų susitikimo Vilniuje spalio 27 dieną. Susitikimo metu Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko pabrėžė milžinišką bei nuolat augantį sveikatos paslaugų poreikį Ukrainos vidaus reikalų sistemos pareigūnams.

Pasak ministrės A. Bilotaitės, nors atskiros ES šalys teikia tokią pagalbą, jos ir toliau labai trūksta, todėl yra būtina konsoliduota ES šalių parama.

Anot jos, Ukrainos pareigūnams, kurie nukentėjo gindami savo šalį nuo Rusijos agresorių, labai reikalingos gydymo ir reabilitacijos paslaugos, nes Ukrainos medikai vos spėja teikti būtinąją pagalbą.

„Kai kurios traumos tokios baisios, kad reikalauja specifinių, aukštųjų technologijų sprendimų. Kreipėmės į Europos Komisiją, prašydami konsoliduoti ir koordinuoti Bendrijos šalių išteklius reabilituojant kare sužeistus Ukrainos pareigūnus”, – sako ministrė A. Bilotaitė

Vilniuje vykusiame regioniniame vidaus reikalų ministrų susitikime Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Suomijos, Norvegijos ir Ukrainos atstovai sutarė dėl bendradarbiavimo stiprinimo vidaus saugumo srityje, susidūrus su naujomis hibridinėmis grėsmėmis.

Anot VRM, nutarta rengti politinio lygio konsultacijas, koordinuoti veiksmus, priimant sprendimus dėl priešiškų režimų veiksmų prie Šengeno išorės sienų, vykdyti mokymus ir bendras šalių tarnybų pratybas, ieškoti sąveikos būdų kritinės infrastruktūros saugumo užtikrinimui, didinti visuomenės informuotumą ir atsparumą, vieningai siekti ES paramos regiono atsparumo didinimui.

Lietuva Ukrainai jau perdavė daugiau nei 1 mlrd. eurų paramos. Lietuvoje reabilituota beveik 200 pareigūnų ir karių.

Gairės: Baltijos šalys, Suomija, Ukraina, ministrai, karas Ukrainoje, ES pagalba Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS