Baudžiamajame kodekse – daugiau kriterijų atpažinti neapykantos nusikaltimus | kl.lt

BAUDŽIAMAJAME KODEKSE – DAUGIAU KRITERIJŲ ATPAŽINTI NEAPYKANTOS NUSIKALTIMUS

  • 44

Seimas ėmėsi pildyti Baudžiamąjį kodeksą, numatantį atsakomybę už neapykantos nusikaltimus.

Pagal teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos teikimą, baudžiamoji atsakomybė grėstų ne tik už diskriminavimą amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu, bet ir dėl odos spalvos, etninės kilmės.

„Pro­jek­to tiks­las yra pa­ša­lin­ti Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos identifikuotas bū­tent per­kė­li­mo į na­cio­na­li­nę tei­sę spragas“, – šią savaitę Seime pateikdama projektą sakė ministrė.

Jam Seimas po pateikimo pritarė bendru sutarimu ir nutarė toliau svarstyti pavasario sesijoje.

Pro­jek­to tiks­las yra pa­ša­lin­ti Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos identifikuotas bū­tent per­kė­li­mo į na­cio­na­li­nę tei­sę spragas.

Šiuo metu galiojančiame Baudžiamajame kodekse „odos spalvos“ ir „etninės kilmės“ kriterijai nėra tiesiogiai įtraukti tarp priežasčių, dėl kurių veika laikoma neapykantos ir smurto kurstymu.

Europos Komisijos vertinimu, „odos spalva“ ir „etninė kilmė“ ES Tarybos pamatiniame sprendime yra aiškiai įtvirtinti kaip atskiri kriterijai, atsieti nuo tokių kriterijų kaip rasė, kilmė ar tautybė, todėl jie turėtų būti išskirti ir nacionalinėje teisėje.

Anksčiau E. Dobrovolska yra sakiusi, kad pakeitimai leis „efektyviau kovoti su homofobija, rasizmu, ksenofobija ar religiniu nepakantumu ir užkirsti kelią priešiškumo bei smurto apraiškoms“.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, dabar neapykantos kalba ir neapykantos nusikaltimais laikomi tie atvejai, kai neapykanta yra nukreipta į asmenį dėl jo amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų.

Už tai baudžiama viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Tomas

Supratome. Žinosime už ką nebalsuot per ateinančius rinkimus.

Anonimas

Ka lietuviukas Viktoras is Silutes zidai ne patinka!?,geila kad seimeninkas vel ne hitleris?,tei dabar lietuviukas ne 41 ei,kada fekalijos visokios save deveis pajate,zudidami ir plesdami....

Viktoras Šneideraitis iš Šilutės.

Kiek pamenu, berods 2005 metais į Lietuvą buvo atvažiavęs izraelio kneseto pirmininkas, kuris iš valstybinės tribūnos seime pareiškė; ,,Lietuvių tauta BANDITŲ tauta ir mums žydams skolinga pinigų." > > > Norėčiau sužinoti iš visos Lietuvos seime susirinkusių PADUGNIŲ ar šie šio komuno-nacistų IŠPEROS žodžiai skleidžia neapykanta ar tai TIK viso labo nekalti komplimentai. Visi kas gan gerai išmano 2-ro pasaulinio karo istorija, tie žino, kad ne TIK apie Staliną buvo daugumoje susitelkę žydiški BANDITAI, bet ir apie Hitlerį. Gestapui pagrinde vadovavo žydpalaikiai, bet banditai lietuviai. Gal reiktu galu gale VIEŠAI paskelbti TIKRA TIESA griaunančia žydišką ŠMEIŠTA. Kaip ir NESĄMONE apie atseit nužudytus 6 milijonus žydelių. Įdomus istorinis faktas. 1946 metais,po Europa blaškėsi milijonai žmonių. Dar nebuvo perskaityti nacių archyvai, bet Niurnberge buvo paskelbta apie 6 milijonus žydelių. Keista ar NE ? Žydeliai buvo suskaičiuoti iki vieneto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS