Bedė į piktžaizdę: mokyklos gelbėja reputaciją, o tėvai problemą ignoruoja? | kl.lt

BEDĖ Į PIKTŽAIZDĘ: MOKYKLOS GELBĖJA REPUTACIJĄ, O TĖVAI PROBLEMĄ IGNORUOJA?

  • 12

Lietuvoje narkotikus išbandė jau kas penktas paauglys. Tokią statistiką skelbia narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolieriai. Auga ir apsinuodijusių paauglių skaičius. Policijos pareigūnai sunerimę, kad mokyklos labiau bando apsaugoti savo reputaciją, o tėvai – problemos egzistavimą ignoruoja. Neigia, kad jų vaikas gali vartoti kvaišalus.

Apie nesuvaldomą narkotikų vartojimo ir platinimo problemą tarp paauglių plačiau komentavo policijos atstovas Ramūnas Matonis.

– Ką rodo didesnis bylų skaičius: ar, kad policija dirbo anksčiau ne taip efektyviai, galbūt mažiau, ar faktiškai išaugo asmenų skaičius, kurie platina ir vartoja narkotines medžiagas?

– Turbūt abi priežastis lėmė tai, kad ikiteisminių tyrimų 2023 metais yra 25 proc. daugiau, negu 2022 metais. Nusikaltimai, susiję su narkotikais, daugiausiai yra tokie latentiniai – tiek kiek skirsi dėmesio, tiek ir išsiaiškinsi. Tai akivaizdu, kad tam yra skiriamas pakankamai didelis policijos dėmesys, todėl ir manome, kad tyrimų yra ketvirtadaliu daugiau negu buvo užpernai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Vidaus reikalų ministerija startavo su bandomuoju projektu – suintensyvinti prevenciją mokyklose. Kiek tai galėjo prisidėti prie rezultatų?

– Kadangi šis projektas dar tik yra pilotinis, vyksta tik keturiose mokyklose, tai, manau, rezultatus galėsime matyti tik ateityje, jeigu jis pasiteisins. Policija taip pat savo ruožtu daugiau dėmesio skiria šiai problemai – organizuoja daugiau reidų, vyksta aktyvesnė prevencinė veikla su tomis pačiomis mokyklomis, bendruomenėmis. Iš esmės tai labiausiai lėmė, kad tų tyrimų yra daugiau. Turbūt neatmestina ir tai, kad susidomėjimas narkotikais irgi yra didėjantis ir labiausiai, turbūt, neramina tai, kad į tai įtraukiami nepilnamečiai asmenys. Matome, kad pagal statistiką, nepilnamečių asmenų, kurie ir platina, ir vartoja, narkotines medžiagas, yra taip pat daugiau, o tai kelia daugiausiai nerimo.

– Buvo skelbiama tokia statistika, kad kas antras paauglys pabandytų, jiems pasiūlytų narkotinių medžiagų. Kiek kalbėjausi su tais žmonėmis, kurie vartojo ir platino narkotines medžiagas, jie sako, kad dabar dirbti sudėtingiau ir patiems policijos pareigūnams, nes jie įsigudrino ir naudoja tam tikras socialinių tinklų programėles, kur yra naudojamas šifruotas susirašinėjimas. Taip pat ir pats perdavimo faktas yra slepiamas. Kalbėjau su jaunuoliu, kuris pasakojo, kad ateidavo į kapines ir užkasdavo savo siuntinuką, o kitas atėjęs jį atsikasdavo. Kiek anksčiau net nepagalvodavome, kad tokie dalykai gali vykti.

– Tas slapstymasis, bandymas išvengti atsakomybės yra įmantresnis. Socialinio tinklo „Telegram“ programėlės yra naudojamos. Noriu atkreipti dėmesį, kad policija taip pat veikia tuose kanaluose, aktyviai stebi dalykus. Pernai buvo bylų, kai būtent ten buvo platinamos narkotinės medžiagos, apie kurias pareigūnai išsiaiškino, kas tai daro, nustatė ir turėjome tikrai keletą ikiteisminių tyrimų. Tai faktas, kad tų konspiracijos būdų ir metodų yra daugiau, bet, aišku, pareigūnai tai žino, tai atitinkamai pagal tai keičia savo veiklos pobūdį. Faktas, kad tai išaiškinti tampa sunkiau.

– Medikai taip pat yra pripažinę, kad plinta tam tikros sintetinės medžiagos. Kai kada paaugliai gali legaliai atsisiųsti medžiagą a, galbūt medžiagą b, susimaišyti ir pasidaryti narkotinę medžiagą. Kiek tai yra realu?

– Iš tiesų yra pakankamai realu, nes yra nuolat sugalvojamos kažkokios naujos medžiagos, kurios nėra įtrauktos į draudžiamų medžiagų sąrašą. Tas sąrašas, aišku, yra nuolat atnaujinamas ir keičiamas, matant, kad atsiranda kažkokios naujos medžiagos. Turbūt labiausiai neramina tai, kad moksleiviai rūkydami, įsipila į elektronines cigaretes, neaiškios kilmės medžiagų, net patys neįsivaizduodami ką rūko ir nuo to tikrai ne vienas jų, matėme pernai, atsidūrė ligoninėje, tikrai, kai kurie įvykiai baigėsi labai tragiškai. Tai tikrai į tai reikėtų atkreipti dėmesį ir tėvams. 

Manome, kad būtent tėvų, mokyklos indėlis tikrai galėtų būti didesnis. Kitą mėnesį planuojame startuoti su tam tikru projektu, kur sieksime įtraukti mokytojus, tėvus į didesnį pareigūnų informavimą, į aktyvesnį bendradarbiavimą, pranešimą apie tokius žinomus faktus. Tikimės, kad tai taip pat prisidės prie to, kad šita problema bus aktyviau sprendžiama.

– Reikia keisti šiek tiek ir tėvų požiūrį į pačią savo atžalą. Kiek žinau, kai policijos pareigūnai bando pasakyti, kad galbūt jūsų vaikas yra vartojęs narkotikų, įsitraukęs į platintojų tinklus, tėvai negali patikėti ir sako: „Apie mano sūnų ar dukrą jūs taip nekalbėkite.

– Iš tiesų toks požiūris yra, kad aplinkui kažkas vyksta ar kiti kalti tik ne aš ir ne mano vaikas. Tai tokį požiūrį pastebime. Aišku, ne iš visų tėvų, kaip ir ne iš visų mokyklų. Kai kurios mokyklos tikrai labai aktyviai bendradarbiauja su policija ir ten matome žymiai geresnius rezultatus. 

Deja, yra tokių švietimo įstaigų, kurios bando slėpti. Nežinau, ar norėdamos išsaugoti savo reputaciją, ar kažkokių kitų tikslų vedinos bando slėpti tokią problematiką. Nepraneša apie tai policijai, neleidžia dirbti policijos pareigūnams. Automatiškai tose mokyklose rezultatai yra prastesni, nors bandoma pasakyti, kad pas juos tokios problemos nėra. Turbūt jau galim garsiai pasakyti, kad visose mokymo įstaigose ta problema yra ir jeigu mokymo įstaigos vadovas sako, kad tos problemos mano mokykloje nėra, tai turbūt irgi kelia labai daug klausimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

bigcatwar

Diskredituota salis,viskas pagrista zonos prioritetu...

.

Ne tik mokyklos bet ur universitetai nekvies policijos kai ju studentai paskaitų metu apsiuke sedi paskaitose. Bijo atsidurti ziniasklaidoje

Mama

Melas,,,patys tėvai deda daug pastangų,,,o mokyklose tik imituoja,,,kad kontroliuoja,stebi dėl garinimų,,,,mato,žino ir jiems viskas gerai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS