A. Bilotaitė: pirmaujame ES pagal savanorišką neteisėtų migrantų grąžinimą | kl.lt

A. BILOTAITĖ: PIRMAUJAME ES PAGAL SAVANORIŠKĄ NETEISĖTŲ MIGRANTŲ GRĄŽINIMĄ

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad Lietuva yra pirmaujanti Europos Sąjungos valstybė pagal savanorišką neteisėtų migrantų iš Baltarusijos grąžinimą į kilmės šalis. Vis dėlto, ministrė pažymi, kad šiuo metu siekiama dar labiau paspartinti neteisėtų migrantų grąžinimą.

„Mes išsiskiriame iš kitų Europos Sąjungos šalių, nes esame pirmaujanti pagal savanorišką grąžinimą. Esame tikrai šalis lyderė“, – antradienių LRT radijui teigė A. Bilotaitė.

Nors, ministrės teigimu, jau į kilmės šalis savanoriškai išvyko per tūkstantį neteisėtų migrantų, šiuo metu dedamos didelės pastangos, kad savanoriškas grąžinimas vyktų dar sparčiau.

„Žinoma, norėtųsi, kad skaičius būtų dar didesnis, ir tikrai dedame dideles pastangas, kad kuo sparčiau grąžintume. Per tūkstantį asmenų esame grąžinę savanorišku pagrindu, o su priverstiniu yra sudėtingiau, kadangi Irakas yra ta šalis, kur sutinka tik savanorišku pagrindu priimti tuos asmenis atgal pas save“, – pridūrė ministrė.

Ne paslaptis, kad didžioji dalis asmenų turi tikslą pasiekti kitas Europos Sąjungos šalis.

Be to, A. Bilotaitės teigimu, pasibaigus neteisėtų migrantų apgyvendinimo centruose terminui, tikėtina, kad dalis asmenų išvyks į kitas Europos Sąjungos šalis. Visgi, akcentuoja ji, teisiškai šis procesas vykti negalėtų.

„Mūsų tikslas nėra tuos asmenis visada laikyti tose apgyvendinimo vietose. (...) Jeigu jie nebus pripažinti prieglobsčio prašytojais ir bus pripažinti neteisėtais migrantais, tai teisiškai jie negalės išvykti iš Lietuvos Respublikos. Praktiškai gali tokie dalykai vykti, ir ne paslaptis, kad didžioji dalis asmenų turi tikslą pasiekti kitas Europos Sąjungos šalis“, – pažymėjo ministrė, kartu pridurdama, kad nėra pagrindo pratęsti apgyvendinimo terminą.

„Kalbant apie tolesnę perspektyvą, mūsų įstatyme yra labai aiškiai apibrėžtas terminas, ir tikrai aš nematau jokio pagrindo, kodėl jis turėtų būti pratęstas“, – teigė ministrė.

ELTA primena, kad pernai nuo rugpjūčio 3 d., kai VSAT įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų į Lietuvą iš Baltarusijos nepateko per 8 tūkst.

Į šalį įleisti neteisėti migrantai yra apgyvendinti pritaikytuose apgyvendinimo centruose Rukloje, Pabradėje, Medininkuose, Kybartuose ir Vilniuje. Šiuose centruose migrantai įkurdinti šildomuose pastatuose arba moduliniuose nameliuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Hso

Tikrai idiotai.Jei sugertum žmones kaip sugėrei ukrainiečius, jie dabar dirbtų tau ir teiktų paslaugas, nes visose Lietuvos stovyklose yra ambicingų žmonių, o tu neturi teisės kalbėti apie žmogaus teises, nes neturi bet kokios teisės be standartų ir vietų, kur sulaikote žmones, nėra gerai, gydymas yra labai blogas, o medicinos tarnybos tai naudoja

Eli Ta

Lyderė šalis? Ar negėda girtis siaubingomis sąlygomis, žmonių kankinimu? Kai išdraskoma šeima priverčiama pasirašyti "savanoriško"išvykimo dokumentus, tai yra garbė prieš kažką? Pamynus žmogaus teises, tuo pasididžiuoti, yra kvailystė. O pareiškimas, jog stengsis dar labiau išsiųsti, reiškia, kad psichologiškai ir fiziškai dar labiau kankins.

kawkaz

Pirmaujame pagal visus kvailiausius parametrus tai tikrai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS