Biržų gatvei – rusų karių Ukrainoje nužudyto M. Kvedaravičiaus vardas | kl.lt

BIRŽŲ GATVEI – RUSŲ KARIŲ UKRAINOJE NUŽUDYTO M. KVEDARAVIČIAUS VARDAS

Vienai Biržų gatvei ruošiamasi suteikti rusų karių Ukrainoje nužudyto režisieriaus Manto Kvedaravičiaus vardą.

Šią savaitę vietos savivaldybė parengė tam skirtą sprendimo projektą. Kaip teigiama jame, M. Kvedaravičiaus vardas bus suteikiamas dabartinei V. Montvilos gatvei.

„Priėmus šį sprendimo projektą, bus panaikintas V. Montvilos gatvės pavadinimas. V. Montvila – tarybinis poetas, menkaverčių eilių kūrėjas, šlovinęs sovietus ir tarybinę santvarką“, – BNS sakė savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Astra Korsakienė.

„Šis gatvės pavadinimas vienas iš nedaugelio Biržuose likusių sovietinių reliktų“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, dėl gatvės pavadinimo keitimo buvo atsiklausta ir vietos gyventojų.

„Pagal aktyvių šios gatvės gyventojų pateiktą informaciją, preliminariai galime teigti, kad buvo apklausti du trečdaliai gatvės gyventojų ir jie sutinka, kad gatvei būtų suteiktas M. Kvedaravičiaus pavadinimas“, – teigė vietos valdininkė.

M. Kvedaravičiui taip pat ketinama suteikti Biržų rajono savivaldybės garbės piliečio vardą.

Šiuos sprendimus ketinama priimti per tarybos posėdį balandžio 28 dieną.

Lietuvis kino kūrėjas, kultūros antropologas M. Kvedaravičius žuvo Mariupolio mieste, į kurį atvyko miestui jau esant apsuptyje. 45-ių metų režisierius šiame mieste 2015 metais nufilmavo dokumentinę kino juostą „Mariupolis“.

Prieš kelias savaites, atvykęs į Ukrainą, žinomas režisierius fiksavo apsuptame ir karo niokojamame mieste likusius gyventojus ir jų istorijas.

Apie tai, kad režisierius žuvo per Rusijos kariuomenės puolimą netoli Mariupolio, pranešta praėjusią savaitę.

1976 metais gimęs M. Kvedaravičius 2011-aisiais sukūrė apdovanojimų pelniusį dokumentinį filmą apie karo nualintą Čečėniją ir nuolat dingstančius jos gyventojus „Barzakh“. 2016 metais jo filmas „Mariupolis“ pateko į Berlyno kino festivalį.

2019 metais pirmasis jo vaidybinis filmas „Partenonas“ buvo išrinktas į Venecijos kino festivalio konkursinę programą „Kino kritikų savaitė“.

 

Gairės: Mantas Kvedaravičius, karas Ukrainoje, Biržai, Manto Kvedaravičiaus vardas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS