Branduolinės saugos lygis Lietuvoje pernai buvo priimtinas | kl.lt

BRANDUOLINĖS SAUGOS LYGIS LIETUVOJE PERNAI BUVO PRIIMTINAS

  • 0

Pernai ūkio subjektų eksploatuojamuose branduolinės energetikos objektuose buvo užtikrinamas priimtinas branduolinės, radiacinės ir fizinės saugos lygis.

Ūkio subjektai tinkamai vykdė branduolinių medžiagų apskaitą ir kontrolę bei kitus Lietuvos prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus branduolinio ginklo neplatinimo srityje. Tokią išvadą daro Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI), apibendrinusi specialistų pernai atliktų patikrinimų rezultatus.

Pernai įvykių, kurie turėtų įtakos branduolinės saugos užtikrinimui, nebuvo. Pagal VATESI reikalavimuose nustatytus informavimo kriterijus, 2017 m. VĮ Ignalinos atominė elektrinė pranešė apie 4 neįprastuosius įvykius (2016 m. - 3), kurie pagal Tarptautinę branduolinių ir radiologinių įvykių skalę (angl. INES) buvo klasifikuoti žemiau skalės ribų (0 lygiu). Šių neįprastųjų įvykių metu darbuotojų apšvitos ir patalpų taršos radionuklidais lygis neviršijo nustatytų leistinų normų, radionuklidai į aplinką nepateko.

Pernai VATESI specialistai atliko 49 ūkio subjektų veiklos patikrinimus (2016 m. - 48). Dažniausiai tikrinta VĮ Ignalinos atominė elektrinė - 44 kartus, 2 patikrinimai atlikti VĮ Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūroje. Taip pat buvo patikrinta kaip apskaito ir kontroliuoja turimas branduolines medžiagas UAB „Metesta“, AB „Vilniaus metrologijos centras“ ir UAB „SMT Group“.

VĮ Ignalinos atominės elektrinės patikrinimų metu pagrindinis dėmesys buvo skiriamas saugos reikalavimams vykdant galutinai sustabdytų energijos blokų saugai svarbių konstrukcijų, sistemų ir komponentų techninę priežiūrą, priešgaisrinę saugą, senėjimo valdymą. Taip pat buvo tikrinama, kaip vykdomi saugos reikalavimai atliekant bandymus, kurių metu naudojamos branduolinės ar branduolinio kuro ciklo medžiagos, kaip vykdomi nebereikalingų įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo darbai, tvarkomos radioaktyviosios atliekos, kaip užtikrinama branduolinės energetikos objektų ir branduolinių medžiagų radiacinė ir fizinė sauga, avarinė parengtis, kaip vykdomi šios įmonės darbuotojų mokymai bei užtikrinama jų tinkama kvalifikacija.

2017 m. atliktų patikrinimų metu buvo nustatyti 29 pažeidimai (2016 m. - 14) ir teisės aktų nustatyta tvarka taikytos poveikio priemonės - privalomi vykdyti nurodymai. 2017 m. nustatyti pažeidimai dėl netinkamo radioaktyviųjų atliekų rūšiavimo, dvejopo naudojimo prekių žymėjimo, techniškai netvarkingų kėlimo įrenginių eksploatavimo, sumontuotos įrangos (B3/4 projektas) darbų užbaigimo dokumentacijos, kranus prižiūrinčių darbuotojų budėjimo žurnalo pildymo bei tiltinių kranų eksploatavimo instrukcijų trūkumai. 2017 m. Ignalinos AE, siekdama išbandyti naują radioaktyvių atliekų tvarkymui skirtą įrangą bei pradėti jos eksploatavimą vykdė daug veiklų ir tai lėmė padidėjusį patikrinimų metu nustatytų pažeidimų skaičių, lyginant su 2016 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS