Brangi pykčių su Kinija kaina: vizų negaunantys lietuviai gali prarasti tūkstančius eurų | kl.lt

BRANGI PYKČIŲ SU KINIJA KAINA: VIZŲ NEGAUNANTYS LIETUVIAI GALI PRARASTI TŪKSTANČIUS EURŲ

  • 174

Lietuvos keliautojai, susiplanavę atostogas Kinijoje, jau kuris laikas negauna vizos į šią šalį. Žmonės piktinasi, kad dėl blogų politinių santykių jiems žlunga brangiai kainavusios kelionės planai. Tačiau užsienio reikalų ministras sako, kad į Kiniją lietuviams apskritai nėra ko vykti ir išeičių dėl vizos nemato.

Dar pernai spalį Inga su savo draugais pradėjo planuoti kelionę į Kiniją, o kai atėjo laikas įsigyti vizą, prasidėjo problemos.

„Pirma kelionė. Kelionė į Kiniją, išsvajota ir gauname tokį... Jokios pagalbos“, – sakė keliautoja Inga.

Iš pradžių Kinijos ambasada informavo, kad sugedo vizų išdavimo aparatas, o vėliau pareiškė, kad vizos Lietuvos piliečiams nebeišduodamos visai. Keliautojai nukreipti į Užsienio reikalų ministeriją.

„Ministerijoje iš viso chaosas. Paskambinus į informacijos centrą, pasako, kad jokios oficialios informacijos negavo“, – pasakojo ji.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ministerija jiems pasiūlė vizų prašyti kaimyninėje Lenkijoje.

„Kreipėmės į ambasadą Lenkijoje ir jie informavo, kad negavę jokios informacijos iš Užsienio reikalų ministerijos, jie išduoda tik savo piliečiams arba gyvenantiems toje šalyje“, – teigė Inga.

Pastarąjį kartą Kinijos ambasada vizų išdavimą Lietuvos piliečiams buvo sustabdžiusi 2021 metų lapkričio pabaigoje, esą dėl techninių priežasčių. Tačiau tai nutiko tęsiantis Lietuvos ir Kinijos santykių krizei dėl Vilniaus ryšių su Taivanu. Šių metų sausio 24 d. Kinija vėl paskelbė – Lietuvai vizų neišduos. Tačiau, kodėl ir kokiam laikotarpiui, nepaaiškino.

Dabar keliautojai prašo Užsienio reikalų ministerijos pagalbos. Tačiau LNK žinioms, patys Kinijos ambasados Lietuvoje darbuotojai užsiminė, kad žinių, kur nukreipti lietuvius dėl vizos, jiems nedavė nei Užsienio reikalų ministerija, nei Prezidentūra. Kad naujienų nėra, pripažįsta ir pats Gabrielius Landsbergis.

„Esame užklausę Kinijos kolegų, bet kol kas atsakymo nėra. Traktuojame tai kaip dar vieną Kinijos spaudimą Lietuvai“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Buvęs užsienio reikalų ministras įsitikinęs, visų pirma Lietuvai apskritai nevertėjo pyktis su Kinija, ypač nesulaukus Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų palaikymo.

„Vakarų civilizacija yra kaip choras, kuris atlieka savo vaidmenį ir ką čia Lietuva sudainavo? Kas čia jų prašė eiti ir tokią politiką vykdyti vienai?“ – stebėjosi Petras Vaitiekūnas.

O dabar vilčių, ar tikrai pavyks kelionė į tolimąją Kiniją, kuri jau atsiėjo keturis tūkstančius eurų, Ingai vis mažiau.

Mes net nebežinome, ar atšaukinėti bilietus, ar prašyti depozito. Ne per kelionių agentūras pirkome, patys organizuojamės.

„Mes net nebežinome, ar atšaukinėti bilietus, ar prašyti depozito. Ne per kelionių agentūras pirkome, patys organizuojamės“, – tikino keliautoja.

Vis dėlto, užsienio reikalų ministras tikina, kad pastaraisiais metais Lietuvos turistams į Kiniją apskritai nėra ko vykti.

„Noriu tik priminti, kad Lietuva prieš kelerius metus yra paskelbusi rekomendaciją į Kinijos Liaudies Respubliką nevykti. Rekomendacija yra nepakeista, galioja dabar. Kinijoje Lietuvos piliečiams negalime užtikrinti saugumo“, – aiškino G. Landsbergis.

Anot buvusio užsienio reikalų ministro, dabar santykių su Kinija Lietuvai lengvai pataisyti jau nepavyks.

„Tikrai greitai šito nebus. Kinai mus naudos kaip skudurinę lėlę daužymui ir mušimui, kad pamokytų kitus ir, manau, kad konfliktas su Vakarų civilizacija vystysis toliau ir karas valdant Xi Jinpingui yra neišvengiamas“, – įsitikinęs P. Vaitiekūnas.

Kinijos ambasadoje Lietuvoje dar ir dabar kabo pranešimas, kuriame nurodoma, kad lietuviams vizų išdavimas stringa nuo 2023 metų gruodžio 27 dienos. Kalti esą techniniai gedimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (174)

Tai kas belieka

LGBT ideologija ir landzbergių partija du neatskiriami dalykai, balsuoji už socialdemokratus gauni konservatorius nemokamai. Liberalai, darbo partija, laisvės partija ir skvernelininkai yra tie patys liberastai kurie už narkotikus ir LBBT ideologija.

pensininkė

tiek daug komentarų prieš konservatorius ir laisvės partijas , tik man įdomu kai bus rinkimai vėl balsuosite už krikščionius demokratus / konservatorius/ o sąrašuose pirmas bus Gabrieliukas kaip jį išmesti jei tokios rinkimo sąlygos žmonių mulkinimas

BLINDA

ISSIGIMELISKA LANDSBERGISTU POLITIKA!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS