Buvęs Aplinkos apsaugos departamento vadovas atleistas iš pareigų | kl.lt

BUVĘS APLINKOS APSAUGOS DEPARTAMENTO VADOVAS ATLEISTAS IŠ PAREIGŲ

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadovė Olga Vėbrienė atleido buvusį šio departamento vadovą Vaidą Laukį iš jo pastaruoju metu užimtų Aplinkos kokybės departamento Kauno aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėjo pareigų.

Kaip trečiadienį pranešė departamentas, jis atleistas atlikus tarnybinio nusižengimo tyrimą.

Departamento Bendrųjų reikalų ir informacinių technologijų skyriaus patarėjas Arūnas Malinovskis BNS sakė, kad V. Laukys buvo atleistas, nes, jau turėdamas vieną tarnybinę nuobaudą, neužtikrino, kad departamento direktoriaus įsakymai būtų skelbiami Teisės aktų registre. 

„Aplinkos ministro įsakymu sudaryta komisija pripažino, kad eidamas Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pareigas padarė dar vieną tarnybinį nusižengimą – neužtikrindamas ir nekontroliuodamas, kad (...) direktoriaus norminiai įsakymai nuo būtų skelbiami Teisės aktų registre, kas gali sukelti teisinių kliūčių įgyvendinant aplinkos apsaugos inspektorių sprendimus“, – teigė A. Malinovskis.

Pasak jo, taip pat nustatyta, kad V. Laukys neužtikrino, jog būtų pakeistas departamento darbo reglamentas ir paskirtas atsakingas padalinys ar darbuotojas, kuris direktoriaus norminius įsakymus skelbtų Teisės aktų registre ar departamento interneto svetainėje.

„Tai jau antrasis šio valstybės tarnautojo atžvilgiu atliktas tarnybinio nusižengimo tyrimas, kurio metu nustatyta, kad dėl valstybės tarnautojo kaltės buvo pažeisti įstatymai ir Departamento vidiniai teisės aktai“, – pranešime cituojama Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė.

„Dėl valstybės tarnautojo veiksmų ir neveikimo yra grėsmė aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę vykdančių pareigūnų veiklos teisėtumui. Inspektoriai atlieka savo darbus ir švenčių, poilsio dienomis ir naktimis ne tam, kad dėl ankstesnio Departamento vadovo veiksmų ir neveikimo jų darbo rezultatai būtų anuliuoti, o pažeidėjai ir brakonieriai išvengtų atsakomybės“, – teigia ji.

Pasak Departamento vadovės O. Vėbrienės, AAD administracijos uždaviniai yra užtikrinti pareigūnams aiškią ir saugią teisinę aplinką, tačiau buvusio vadovo veiksmai ir neveikimas sukėlė neigiamas pasekmes šiuo aspektu.

„Negalima lengva ranka numoti į teisinį aplaidumą, kuris galimai sukuria sąlygas pažeidėjams išsisukti nuo atsakomybės ar žalos aplinkai atlyginimo“, – teigia ji.

V. Laukys atleistas iš pareigų nuo susipažinimo su įsakymu dienos.

Buvęs AAD vadovas į žemesnes pareigas perkeltas šių metų balandį, po to, kai departamentas ir jo vadovas sulaukė kritikos po gaisro padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“ Alytuje ir „Grigeo Klaipėda“ galimos taršos į Kuršių marias skandalų.

V. Laukys: mano atleidimas nepagrįstas ir neteisėtas

Iš Aplinkos apsaugos departamento Kauno aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėjo pareigų trečiadienį atleistas buvęs aplinkosaugininkų vadovas Vaidas Laukys sako skųsiantis šį sprendimą teismui.

„Jis visiškai neteisėtas ir nepagrįstas“, – BNS sakė V. Laukys.

Jo teigimu, tokį departamentui vadovaujančios Olgos Vėbrienės sprendimą paskatino „tam tikrų teisės aktų nepaskelbimas teisės aktų registre“, o ministerijos komisija jo atleisti nesiūlė.

„Tyrimas buvo atliktas ir pirminės išvados buvo iš ministerijos sudarytos komisijos neskirti nuobaudos, o galutinis projektas buvo skirti griežtą nuobaudą“, – tvirtino buvęs aplinkosaugininkų vadovas.

„Kažkodėl departamento direktorė priėmė sprendimą atleisti“, – pridūrė jis.

V. Laukys taip pat teigė, kad toks sprendimas galėjo būti priimtas dėl kitokių nuomonių aplinkosaugos klausimais.

„Viena vertus, pasisakymai ir nepritarimas tam tikroms nuomonėms iš pačios ministerijos“, – sakė V. Laukys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vidmantas

Aplinkos apsaugos tarnyboje specialistų nereikia. Ten reikalingi tik lojalūs ir savi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS