„Caritas“ generalinė sekretorė: Ukrainai paramos maistu ir higiena reikės nuolat | kl.lt

„CARITAS“ GENERALINĖ SEKRETORĖ: UKRAINAI PARAMOS MAISTU IR HIGIENA REIKĖS NUOLAT

  • 0

Jau daugiau nei 100 dienų vykstant karui Ukrainoje, jos žmonės po truputį grįžta į namus ir juos bando atstatyti. Tačiau ukrainiečiams ir toliau reikia paramos, todėl Lietuvos „Caritas“ jau trečią kartą organizuoja ukrainiečių paramos rinkimo akciją. Apie tai LNK reportaže kalbama su „Carito“ generaline sekretore Deimante Bukeikaite.

– Kodėl vis dar reikia paramos?

– Paramos reikia, nes karas vyksta. Karas sugriovė daug namų, milijonai žmonių neteko namų, pačioje šalyje gyventojai turėjo iš vienų teritorijų persikelti į kitas. Natūralu, kad netekus namų reikia kur nors prisiglausti, netekus pajamų reikia iš kažkur valgyti, vaikus pamaitinti, tad tokios organizacijos kaip „Caritas“ Ukrainoje sulaukia labai daug pagalbos prašymų. Žmonės stokoja elementarių kasdieniam gyvenimui reikalingų dalykų, maisto produktų, todėl ir kviečiame žmones aukoti, įvairių higienos priemonių bei smulkių elektronikos prietaisų, pavyzdžiui, lygintuvų ar elektrinių virdulių.

Situacija tikrai sudėtinga, nepaisant to, kad žmonės grįžta į savo šalį.

– Kur ši parama keliaus?

– Šį kartą turime keturis prašymus iš keturių skirtingų regionų. Ten mūsų kolegos darbuojasi kiekvieną dieną ir padeda šimtams ir tūkstančiams žmonių. Visa surinkta parama pasieks per kelias dienas. Parama ypač reikalinga regionuose, mažesniuose miesteliuose, kaimuose. Ten kiekvieną dieną savanoriai žmonėms veža maisto paketus, higienos priemones. Situacija tikrai sudėtinga, nepaisant to, kad žmonės grįžta į savo šalį. Jau yra saugesnių vietų, tačiau vėl girdėjome, kad Kyjivas apšaudomas. Kiekvieną dieną situacija kinta, poreikiai žmonių paramai yra labai dideli.

– Gal reikėtų kalbėti ir apie paramą statybinėmis medžiagomis?

– Be abejo. Apie tai kalba ir mūsų valstybė, kaip galėtų prisidėti, kalbama apie Bučos atstatymą. Kol galime, kviečiame visuomenę aukoti. Manau, kad žmonės gali nupirkti kruopų pakelį, gali atnešti dantų pastos. Kai reikės statybinių medžiagų, galbūt vėl kviesime visuomenę aukoti lėšas. Jau dabar esame paprašyti buitinės technikos. Galbūt pirksime už suaukotas lėšas, arba įmonės padovanos. Manau, kad paramos maistu ir higiena reikės nuolat, nekalbant apie tai, kad atstatant namus Ukrainoje reikės kitokios paramos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Prasidėjus karui buvo tiek paramos, kad dalies jau net nepriėmė. Ar tiek tikitės ir dabar?

– Tada situacija buvo su drabužiais, kuriuos žmonės labai gausiai sunešė. Šį kartą mes drabužių nerenkame ir Ukrainoje jų tikrai netrūksta. Trūksta kitų dalykų, kuriuos tikimės, kad žmonės suneš. „Caritas“ jau trečią kartą organizuoja tokią trijų dienų akciją. Tikimės bent keturių krovinių. Nors tai didelis kiekis, bet Lietuva yra labai arti Ukrainos, jautru, kas vyksta ir tikiu, kad žmonės pasidalins.

– Kur nešti, kur aukoti?

– Visa informacija yra mūsų internetinėje svetainėje. Parama yra renkama didžiuosiuose Lietuvos miestuose, pavyzdžiui, Vilniuje yra dvi rinkimo vietos. Kituose miestuose renkame „Carito“ skyriuose. Tad žmonėms reikėtų susirasti savo miesto, miestelio „Caritą“ ir klausti, kaip galima tą paramą pristatyti.

Gairės: Caritas, labdaros rinkimo akcija, LNK turinys, karas Ukrainoje, Deimantė Bukeikaitė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS