Centralizuojamas kariuomenės infrastruktūros valdymas | kl.lt

CENTRALIZUOJAMAS KARIUOMENĖS INFRASTRUKTŪROS VALDYMAS

  • 3

Darbą pradėjo Infrastruktūros valdymo agentūra (IVA) prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM), pranešė ministerija. Ji įkurta ministerijos Infrastruktūros plėtros departamento pagrindu, į ją pakvietus ir specialistus iš ministerijos Logistikos departamento bei Informacinių technologijų tarnybos.

Agentūra perims pertvarkytų padalinių funkcijas – naujų statinių statybą ir rekonstrukciją, elektroninių apsaugos sistemų įdiegimą ir bus atsakinga už kariuomenės infrastruktūros plėtros darbų įgyvendinimą.

„Kariuomenė šiuo metu išgyvena atsinaujinimo ir modernizacijos etapą. Centralizuotas kariuomenės infrastruktūros valdymas padės užtikrinti projektų ekonominį efektyvumą, įgyvendinimo spartą, kokybę bei ilgaamžiškumą“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Ministras taip pat pabrėžia, kad Lietuva nuosekliai siekia sąjungininkų nuolatinio pajėgų dislokavimo šalyje, kaip kertinio saugumo ir gynybos garanto: „Tam būtina stiprinti priimančiosios šalies paramos elementus, ir tik centralizuotas infrastruktūros projektų valdymas yra būtina sąlyga, siekiant turėti kariuomenės bei sąjungininkų poreikius atitinkančią infrastruktūrą.“

Išaugus krašto apsaugos sistemos finansavimui, pastaraisiais metais kariuomenėje vykdomų projektų apimtys išaugo keliasdešimt kartų. Palyginimui, 2015 metais ministerijos Infrastruktūros plėtros departamentas vykdė 9 projektus, tuo metu šiandien įvairiose stadijose vykdoma daugiau kaip 200 infrastruktūros projektų bei 3 strateginės reikšmės projektai pagal privataus ir viešojo sektoriaus partnerystę.

„Privačiame sektoriuje klientų poreikių patenkinimas yra esminė sėkmingo įmonės vystymosi sąlyga, todėl tokia nuostata vadovausimės ir Infrastruktūros valdymo agentūroje. Mūsų klientas yra Lietuvos kariuomenė, tad ir agentūros darbuotojų tikslas bus pastatyti reikiamus objektus taip, kad būtų patenkinti Lietuvos kariuomenės poreikiai, sukurta infrastruktūra didintų šalies gynybinę galią ir stiprintų nacionalinį saugumą“, – sako Infrastruktūros valdymo agentūros direktorius Algirdas Kuliešius. Krašto apsaugos sistemos infrastruktūros valdymui jis pritaikys per daugiau nei 20 metų sukauptą sėkmingą vadovaujamo darbo patirtį, įgytą skandinaviško, amerikietiško, vokiško kapitalo įmonėse.

Šiuo metu agentūroje dirba 35 darbuotojai, kurių etatai perkelti iš pirmiau minėtų pertvarkytų Krašto apsaugos ministerijos padalinių ir tarnybos. Iki 2021 m. rudens ketinama suburti iki 65 žmonių komandą, todėl į agentūrą bus kviečiami darbuotojai ir iš krašto apsaugos sistemos, trūkstamo reikiamos kvalifikacijos ir patirties personalo bus ieškoma ir už sistemos ribų. Naujoje agentūroje bus sutelktos įvairaus profilio specialistų – projektų vadovų, sąmatininkų, techninių prižiūrėtojų, ekspertų, kt. – kompetencijos. Agentūroje bus siekiama sukoncentruoti kompetentingus ir patyrusius statybų srities specialistus, o tai leis užtikrinti ekspertinės patirties kaupimą organizacijoje ir taip užtikrinti statybų spartinimą ir biudžeto lėšų racionalų panaudojimą.

Siekiant skaidresnio, optimalesnio ir efektyvesnio krašto apsaugos sistemos įsigijimo organizavimo proceso, įvykdžius krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų įsigijimų reformą, 2018 m. įsteigta Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Burzuazinis nacionalistas

Ka jie cia ruosiasi statyti? Kariuomenei reikalingi ginklai ir mokymai, bei treniruotes. Viesbuciai ir vasarnamiai reikalingi seimunams. Kazkas cia ne taip...

to Pus

Normaliose šalyse dirbti gynybos sistemoje civiliams ir apsimoka ir garbė.

Pūs

Etatus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS