„Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija | kl.lt

„HOLIVUDO MONSTRAS IŠ LIETUVOS“: AMERIKĄ SUDREBINUSIO ŽUDIKO ISTORIJA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kai rašytojas Dailius Dargis balandį "Kauno dienai" pasakojo apie gyvenimą karantino sąlygomis ir dėl pandemijos nutrauktą televizijos laidą, prasitarė rengiantis staigmeną. Ir štai, jau birželį prekyboje pasirodo naujausia jo knyga apie Ameriką sudrebinusio žudiko iš Lietuvos karjerą Holivude.

Žmona atvėrė nuoskaudas

Anot autoriaus, idėja parašyti knygą apie šaltakraujį žudiką iš Lietuvos, šiuo metu kalintį JAV kalėjime, Tere Hote, su garsiausiais pasaulio teroristais, kruvinais žygiais bauginusį ne tik Holivudo elitą, bet ir Lietuvos užsienio politikos atstovus, kilo dar prieš dešimtmetį, bet prireikė dar penkerių metų, kad ši istorija pradėtų gulti į pirmuosius knygos puslapius.

Iki šiol skaitytojus pasiekusios D.Dargio knygos rėmėsi aprašomo laikmečio ir nusikalstamo pasaulio herojus pažinojusių žmonių prisiminimais, nusikaltimus tyrusių pareigūnų pasakojimais, kartais ir paties herojaus žodžiais, verslininkų istorijomis ir kitų dalyvių liudijimais.

Knygai "Holivudo monstras iš Lietuvos" teko skirti ne vienus metus, o pakalbintų žmonių geografija nusidriekė ir už Atlanto.

"Apklausiau gal 50 buvusių ir esamų pareigūnų, tačiau visiems Jurijaus Kadamovo pavardė buvo negirdėta. Tai mane ir užkūrė dar labiau pasidomėti tuo žmogumi. Durys informacijai buvo užtrenktos. Tada ir nusprendžiau, jei niekur tos informacijos nėra, niekas nežino – aš atrasiu", – nusijuokė D.Dargis.

Įdomia informacija, pasakojimais, prisiminimais su rašytoju pasidalijo buvęs J.Kadamovo verslo partneris. Jie kartu atkurtos Lietuvos nepriklausomybės priešaušryje Vilniaus sporto rūmuose buvo išsinuomavę patalpas limuzinų nuomai. Pasak D.Dargio, tai gana žinomas anų laikų verslininkas, vertęsis automobilių verslu. Tas verslininkas vėliau įdavė Vilniaus brigados šulus, liudijo prieš juos ir buvo Vito Lingio bylos varomoji jėga, padėjusi atskleisti žurnalisto nužudymą.

D.Dargis, rinkdamas medžiagą apie Holivudo monstrą, susitiko ir kalbėjosi su žmonėmis, kurie su J.Kadamovu bendravo Amerikoje. Nemažai informacijos suteikė Lietuvos diplomatinis korpusas šioje šalyje. Būtent diplomatai padėjo rašytojui užmegzti ryšius su kauniečiu dailininku Gytautu Balkevičiumi. Šis kartu su mirties bausme nuteistu lietuviu prieš dešimtmetį buvo surengęs vienintelę parodą Lietuvoje – Kaune.

"Daug laiškų ir ne tik elektroninių į Los Andželą. Kalbėjau su buvusiu diplomatu, kuris su J.Kadamovu buvo susitikęs kalėjime. Tačiau didžiausias laimėjimas, kad pavyko pakalbinti jo žmoną. Abu penkiolikmečiai susipažino, susilaukė sūnaus, tačiau kita moteris Amerikoje apvertė už J.Kadamovo ištekėjusios lietuvės gyvenimą aukštyn kojom", – "Kauno dienai" naujausios knygos puslapiais dalijosi rašytojas.

Pasak D.Dargio, moteris labai išgyveno išsiskyrimą su J.Kadamovu, tačiau sutiko susitikti. "Atvažiavau į kuklų namelį už Vilniaus. Rankose laikiau ir varčiau albumus su nuotraukomis, liudijančiomis prabangų jo gyvenimą Vilniuje, važinėjimą limuzinais", – nuotraukose užfiksuotos akimirkos nugulė į naujausios knygos puslapius.

Dailius Dargis

Nemokėjo anglų kalbos

Los Andželo teismas J.Kadamovą ir jo bendrininką iš Rusijos Jurijų Michaelį mirties bausme, kuri turi būti įvykdyta į veną suleidžiant nuodų, nuteisė dar 2007 m. 2018 m. JAV apeliacinis teismas taip pat priėmė lietuviui nepalankų sprendimą. Buvo palikta galioti mirties bausmė. Monstrui nepadėjo net priminimas, kad jis Lietuvos pilietis, o mūsų šalyje jau daug metų nėra mirties bausmės.

Jis pateikė duomenis, kad Lietuvoje buvo neteistas, tačiau amerikiečiai į tai nekreipė dėmesio.

"Jis pateikė duomenis, kad Lietuvoje buvo neteistas, tačiau amerikiečiai į tai nekreipė dėmesio. Procesai Amerikoje užtrunka labai ilgai ir ypač kai nagrinėjami tokie žiaurūs, rezonansą visuomenėje sukėlę nusikaltimai. Kol byla nagrinėjama, asmuo jau atlikinėja bausmę", – D.Dargis skaitė bylą, kurios nagrinėjimas truko 20 metų.

Praėjus metams po JAV apeliacinio teismo sprendimo, Vilniaus apygardos administracinį teismą pasiekė negirdėtas prašymą – JAV mirties bausme nuteistas Lietuvos pilietis J.Kadamovas siekė, kad Užsienio reikalų ministerija būtų įpareigota kuo greičiau pateikti Amerikai protesto notą.

Buvęs vilnietis, 1966 m. spalio 22 d. gimimo J.Kadamovas, tvirtino, kad nuteistas nepagrįstai, ir reikalauja padėti įgyvendinti jo teisę į teisingą teismą. Beje, per vieną iš pašnekesių dabartinis J.Kadamovo advokatas Vilniuje rašytojui prasitarė, kad jo klientas iki šiol neturėjo galimybės visiškai susipažinti su bylos medžiaga, nes anksčiau tiesiog nemokėjo anglų kalbos.

Tad kokiais nusikalstamais žygiais naujausios D.Dargio knygos herojus J.Kadamovas gąsdino amerikiečius? Pasak rašytojo, Holivudo monstras su bendrais buvo pripažinti subūrę gaują, kuri grobė ir žudė turtingus žmones, o iš jų artimųjų reikalavo išpirkos. Nesvarbu, ar buvo, ar nebuvo gauta pinigų, pagrobėjai vis tiek susidorodavo su aukomis. Būta atvejų, kai net nužudę verslininką nusikaltėliai iš jo artimųjų vis dar reikalaudavo pinigų.

Jurijus Kadamovas

Nužudė nėščią moterį

Rašytojas mini ir tai, kad monstrais gauja buvo vadinama dar ir todėl, kad labai žiauriai susidorojo su keliomis aukomis. Tarp nužudytųjų buvo viena moteris – buhalterė. Ji maldavo nežudyti, tačiau ja gauja atsikratė kaip nereikalinga liudytoja. Po nužudymo paaiškėjo, kad moteris buvo nėščia. Šis faktas, anot rašytojo, labai šokiravo Amerikos žmones.

"Kitas žiaurius dalykas – jų elgesys su nužudytaisiais. Jau vien faktas, kad lavoną įsimetę į bagažinę jie nuvažiavo vakarieniauti. Ar ne monstrų vakarienė? Pavakarieniavę, išgėrę vyno, nuvažiavo prie vieno iš Kalifornijos tiltų, surakino auką grandinėmis, kad neišplauktų, ir nuleido į ežerą. Nepakako nužudyti, slėpė lavonus, amerikiečiai tokį elgesį vadino niekinimu", – pasakojo D.Dargis.

Demaskuoti gaują pavyko, kai už kitą nusikaltimą įkliuvo vienas jos narių. Jis sutiko papasakoti apie visas žmogžudystes mainais už galimybę išsaugoti laisvę. Po šio prisipažinimo – 2002 m. vasarą – JAV pareigūnai sulaikė J.Kadamovą ir kitus grupuotės narius.

Neišbuvę nė pusės metų už grotų, įtariamieji buvo surengę pabėgimą. Tačiau vienas kartu kalėjęs vyras kalėjimo vadovams papasakojo apie šiuos planus. Atlikę kratą prižiūrėtojai rado įrankių, kuriais buvo ardoma kalėjimo siena.

"Kai kurie žmonės, valdę tas įmones, į kurių sąskaitas aukų artimieji vedė pinigus, ganėtinai turtingi ir žinomi, sąsajos veda su Rusijos oligarchais, o kai kurios linijos veda net į dabartinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinką", – pastebėjimais dalijosi rašytojas.

Vis dėlto Holivudo monstras iš Lietuvos dar gali būti ramus ir užsiimti kalėjime atrastu pomėgiu menui ir dailei. "Mano matytuose sąrašuose, kuriuose nurodoma kam ir kada turėtų atlikti mirties bausmę, lietuvaičio monstro nėra iki 2023 m. Jis gali dar būti atsipūtęs. Nuojauta sako, kad jam gali ir nebūti įvykdyta mirties bausmė, nes Amerikoje stipriai protestuojama prieš mirties bausmę", – kalbėjo D.Dargis.

D.Dargis atkreipė dėmesį, kad J.Kadamovas nėra grynakraujis lietuvis. Tai sufleruoja ir pavardė, J.Kadamovo mama sentikė, o tėvas turkmėnų tautybės. Tačiau egzotiškų bruožų vyras gimė ir užaugo su seserimi Vilniuje.

Istorija – kaip kinas

D.Dargio teigimu, istorija apie nepriklausomoje Lietuvoje pirmąjį limuzinų nuomos punktą įsteigusį J.Kadamovą, bauginusį visą Holivudo aukštuomenę, pareikalavo milžiniškų pastangų rankiojant ir analizuojant jo asmenybę, gyvenimo vingius – nuo pokalbių su JAV tyrėjais ar kalėjimo prižiūrėtojais iki jo artimųjų, paliktų Lietuvoje ir pasirinkusių nematomą gyvenimą.

Ši knyga yra savotiškas atspindys to kelio, kuriuo galėjo nudardėti visa mūsų valstybė.

"Ši knyga yra savotiškas atspindys to kelio, kuriuo galėjo nudardėti visa mūsų valstybė. Joje apstu visko – nuo pirmųjų bandymų užsidirbti vykdant limuzinų nuomą, santykių su tuometės Vilniaus brigados krikštatėviu Georgijumi Dekanidze ir jo sūnumi Borisu, šaltakraujiškų žudymų dėl išpirkų, sėjant baimę visam Holivudo elitui, iki šeimyninių žudikų vakarienių su lavonais bagažinėse", – sako autorius.

D.Dargio teigimu, šiuo metu jau penkiolika metų viename griežčiausių Jungtinėse Amerikos Valstijose Tere Hoto kalėjime kalintis lietuvis J.Kadamovas laukia mirties bausmės ir yra laikomas su garsiausiais JAV nusikaltėliais, tarp kurių – Bostono maratono sprogdintojas Džocharas Carnajevas ar Holivudo veiksmo filme "Kapitonas Filipsas" išgarsintas amerikiečių laivą užgrobęs somalietis piratas.

"Kai imuosi projekto yra įdomu ir noriu suvaryti iki galo. Labai įdomu buvo, įdomūs susitikimai, keistuose verslo biuruose, kai žmonės testuoja ar gali pasitikėti ir pasakoti. Vis dėlto, ši mano knyga šviesiausia iš visų tamsiausių. Nepaisant to, kad herojus darė šiurpius nusikaltimus, tačiau knygoje skiriama vietos ir Holivudui, kinui, kurį įsimylėjau dar vaikystėje. Yra sąsajų tarp šių žudikų ir kai kurių kino filmų atsiradimo. Pateikiu tuos įdomius sutapimus", – viliojančias naujausios knygos detales atskleidžia D.Dargis.

Rašytojas prisiminė, kad buvo metas, kai J.Kadamovas Los Andžele kalėjime sėdėjo kartu su garsiuoju EBSW strategu Gintaru Petriku. Tik vyrams nebuvo lemta susitikti, juos skyrė skirtingi Federalinio Los Andželo kalėjimo korpusai.

"Holivudo monstras iš Lietuvos" autorius neabejoja, kad, jei mes būtume amerikiečiai, apie šį žmogų jau būtų sukurtas ir dokumentinis filmas, ir susuktas serialas, ir meninis filmas pastatytas. Tiesa, neslėpė girdėjęs, kad Lietuvos kino ir serialų prodiuseriai sujudo išgirdę apie nauja D.Dargio kūrinį. "Daugelis žmonių sako, kad šios knygos istorija – tikrai išskirtinė", – kalbėjo autorius.

GALERIJA

  • Dailius Dargis
  • „Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija
  • „Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija
  • „Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija
  • „Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija
  • „Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija
  • „Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija
  • „Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija
  • „Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija
  • „Holivudo monstras iš Lietuvos“: Ameriką sudrebinusio žudiko istorija
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

kaunas

Labai tiksliai komentuojantis nusake pasibiaurejima tais visais ...kamikadziais -cinajevais , kurie dar ir musu valstybes varda savinasi-- zmogedros su krauju drimbanciu is nuodingu snukiu -- pasibiauretini mirtininkai --holivudo,maseciusetso,vilniaus zmogedros. laukiniu galvazudziu paderme

prakeikti zmogzudziai

O tie pasishlykshtetini kaukazo zmogzudziai~! dziugasviliai,dekanidziai,kadamovai carnajevai ir daugelis kitu nekrikshtu besisavinantys net musu valstybes varda--tie dvokiantys zmogaus krauju monstrai,,,monstrai [ priesh padvesdami ] reikalauja ishsaugoti jiems ju pramysta [atsiprasau]] gyvasti,,,,O Dieve ,jei tu matai?? sutrupink tuos netikshas ,nes nuo zmogzudziu smierdzi ZEME

UŽ REKLAMĄ MOKESČIAI PRIVALOMI

KODĖL NĖRA ŽENKLINIMO, KAD TAI REKLAMA
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS