Dar šiemet tarnybą pradės daugiau nei 3 tūkst. šauktinių | kl.lt

DAR ŠIEMET TARNYBĄ PRADĖS DAUGIAU NEI 3 TŪKST. ŠAUKTINIŲ

Metams įpusėjus, privalomąją karo tarnybą pradėjo tik 6 proc. iš šiemet planuotų prievolininkų – 243. Pagal 2019 metų šaukimo planą, iš viso jų turėtų būti 3827, tad per 3,5 tūkst. jaunuolių vis dar laukia savo eilės.

Pasak Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Verbavimo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Giedrės Kazlauskienės, didžiausi šauktinių tarnybos srautai numatyti antroje metų dalyje, nes laikas nuo sąrašo paskelbimo iki išvykų į batalionus skiriamas šauktinių medicininei patikrai, dokumentacijai.

„Kai paskelbi šaukiamųjų sąrašą sausio pradžioje, tik tada gali pradėti vykdyti šaukimo procedūras. O tai užtrunka. (...) Reikia bent poros mėnesių susitvarkyti visai administracijai“, – teigė G. Kazlauskienė.

„Daugiausia išvykimų yra nukelta į rudenį ir žiemos pradžią. Didžiausi išvykimai bus rugpjūčio 5 dieną – beveik 500, o 450 – rugsėjo 30 dieną. Spalio 1-ąją išvyks 500 šauktinių“, – pridūrė ji.

Kaip pažymi G. Kazlauskienė, jaunuolių, savo noru siekiančių atlikti tarnybą, prašymų skaičius ketvirti metai yra panašus – apie 3000. Tiesa, ji pažymi, kad ne visi turi galimybę pradėti karinį mokymą dėl sveikatos problemų, šeiminių ar kitų priežasčių.

Pagal Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos pateiktą statistiką, iki šiol sulaukta 1464 savanorių prašymų, iš jų tarnybai tinkami 430. Palyginimui, 2018 m. tarnybą pradėjo 1896, 2017 m. – 1912, 2016 m. – 2044, o 2015-aisiais – 2133 jaunuoliai.

Pasak G. Kazlauskienės, pastaruosius metus šauktinių merginų procento vidurkis išlieka apie 3 proc. nuo visų tarnybą praėjusių asmenų. Koks jis bus šiemet, dar nėra žinoma – kol kas karinei tarnybai tinkamų ir laukiančių paskyrimo jaunuolių skaičius yra 1750.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Tomas

Karo prievole Lietuvoje uzdrausta, del keliu istatymu. Galiu padeti, susisiekite ampervoltas@gmail.com

Pritariu

Ar jau lancbergiu Broileris tarnavo? Jeigu ne, tai gal jis, kaip itartina, daunas?

Kęstas

Lietuvos kariuomenė atsitrenkė į medį. Yra sužeistų. Smetonos kariuomenė tiesiog iškart pasidavė rusams. Sužeistų nebuvo. Kodėl leidžiame pinigus tokiai kariuomenei? Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS