Darbas tarpušvenčiu – tik imitacija? | kl.lt

DARBAS TARPUŠVENČIU – TIK IMITACIJA?

  • 3

Užsienyje jau įprasta, kad didžioji dalis darbuotojų tarpušvenčiu paleidžiami ilsėtis. Iš pirmo žvilgsnio ir Lietuvos sostinė – tuščia, ryte nebuvo spūsčių. Prie Baltojo tilto per pusvalandį praėjo vos keli žmonės. Ką daro vilniečiai? Kur jie skuba? Į darbus? O gal toliau švenčia šventes? – tuo buvo domimasi LNK reportaže. 

„Smagiai – su anūke, sūnaus šeima: švenčiame, žaidžiame stalo žaidimus. Gatvės apytuštės, matyt, dauguma išvažiavo žmonės pas tėvus. Trūksta žmonių. Kai aš mėgstu būti tarp žmonių, tai man gerai, kad savi atvažiavo, būtų liūdniau. Vaikai grįžo į darbus, o anūkei kadangi nereikia į mokyklą, ji liko pas mane“, – pasakojo gatvėje užkalbinta moteris.

„Dirbam“, – nedaugžodžiavo pro šalį skubėjusi praeivė. 

„Mūsų įmonė nedirba, davė išeiginę“, – sakė vilnietė.

Visas  LNK reportažas – vaizdo įraše:

LNK žurnalistas apie darbą tarpušvenčio metu kalbėjosi su banko Citadele“ ekonomistu Aleksandru Izgorodinu.

– Gruodžio 27 d. Kai kurie darbuotojai išėjo į įmonės atostogas. kai kurie galės atostogauti ir dešimt dienų. Kiek efektyvi tokia praktika? Kokie privalumai?

Tos įmonės, kurios siūlo darbuotojams tokią galimybę – bent jau savaitę pasiilsėti – iš esmės šiais metais nieko neprarado

– Manau, kad šiemet, kai Lietuvos ir eurozonos ekonomikos yra tikrai apsnūdusios, didelio ekonomikos augimo nėra, tai atostogų praktika tarpušvenčiu – labai normali, netgi sveikintina. Tai gali būti tam tikra darbuotojų motyvavimo priemonė. Kadangi tiek vidaus, tiek eksporto rinkos šiuo metu nėra pačios stipriausios, tai tos įmonės, kurios siūlo darbuotojams tokią galimybę – bent jau savaitę pasiilsėti – iš esmės šiais metais nieko neprarado

– Kodėl Vakarų įmonėse tokia praktika yra įsišaknijusi, o Lietuvoje darbdaviai dar nėra tokie dosnūs?

– Ta praktika po truputėlį ateina. Bet manau, kad tai – kiekvienos įmonės prerogatyva. Nes yra įmonių, tarkim, gamybinių bendrovių, kurios gamina tam tikrą prekę, kur gamybos ciklas tiesiog neleidžia stabdyti gamybos, nes bent jau dalis darbuotojų turi dirbti tarpušvenčiu. Yra nemažai paslaugų bendrovių, kur darbuotojai gali dirbti nuotoliu, laisvesniu režimu. Europoje pats darbo pikas irgi yra pakankamai žemas: daug paslaugų bendrovių klientų šiuo metu taipogi atostogauja. 

– O tie žmonės, kurie visgi ateina į darbą tarpušvenčiu: kiek tai efektyvus darbas?

Darbuotojai nėra linkę simuliuoti, bet faktas yra tas, kad darbo krūvis – daug mažesnis. 

– Manau, kad darbuotojai nėra linkę simuliuoti, bet faktas yra tas, kad darbo krūvis – daug mažesnis. Tai tinkama savaitė ateinančių metų, asmeninių tikslų planavimui ir darbų užbaigimui. Kadangi krūviai mažesni, tai yra galimybė visiems šiek tiek pailsėti ir atsipūsti.

– Kokia turėtų būti tvarka? Ar darbuotojas turėtų išeiti priverstinių atostogų? Ar visgi darbdavys turėtų būti dosnus ir suteikti atostogas savo sąskaita?

– Tai galėtų būti gera motyvacinė priemonė, kai darbdavys savo sąskaita suteikia galimybę darbuotojams pailsėti tarpušvenčiu. Bet tai yra kiekvienos įmonės asmeninis apsisprendimas. Jis priklauso nuo veiklos, krūvio, užsakymų. Šiais metais tai – labai individualus aspektas. Vienos matematinės formulės nėra. 

– Lietuvos ekonomika nuo to, jei didžioji dalis įmonių (kurios gali) išeitų į tokias atostogas, labai nenukentėtų?

– Žinoma, tai – viena savaitė, kur nei Lietuvoje, nei eksporto rinkose nėra labai didelio ekonomikos aktyvumo ir darbuotojų poilsis šią savaitę – labai sveikintinas ir mūsų ekonomikai neturėtų pakenkti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

As

Neimitacija

Pritariu

Tikrai imitacija, ypač valstybinėse įstaigose bei savivaldybės valdomose įmonėse...

Darbas

tai svente! O per sventes - kas gi dirba?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS