Švietimo ministrė: į mokyklas sugrįžo maždaug 58 tūkst. pradinukų | kl.lt

ŠVIETIMO MINISTRĖ: Į MOKYKLAS SUGRĮŽO MAŽDAUG 58 TŪKST. PRADINUKŲ

Nuo pirmadienio didesnėje dalyje savivaldybių leidus be didesnių suvaržymų atnaujinti pradinukų kontaktinį ugdymą, į mokyklas grįžo apie 58 tūkst. pradinių klasių moksleivių, sako švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Pradinukai grįžo 413-oje mokyklų

„Šiandien į mokyklas, ministerijos gautais duomenimis, grįžo apie 58 tūkst. pradinių klasių mokinių“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė ji.

Kontaktinį pradinukų ugdymą leista atnaujinti 45 savivaldybėms – jose tokį mišrų ugdymą taiko 413 mokyklų, grąžinusi beveik 3 tūkst. klasių.

Pasak ministrės, kol kas to nepadarė vienintelė Pasvalio savivaldybė, ir ketina ugdymą atnaujinti nuo trečiadienio.

Ugdymą atnaujinti netaikant kaupinių metodo galėjo savivaldybės, kuriose COVID-19 atvejų skaičius per dvi savaites 10-čiai tūkstančių gyventojų nesiekia 200.

Kaupinių tyrimai – dar keliose savivaldybėse

Tuo metu likusiose 15-oje savivaldybių, kur pradinukai galėjo grįžti atlikdamos kaupinių testavimą, kontaktinis ugdymas atnaujintas 10-yje. Iš viso tokiu būdu mokosi 20 mokyklų – beveik 2 tūkst. mokinių.

J. Šiugždinienė sako, kad nuo šios savaitės, atlikus verifikavimo procedūras, kaupinių tyrimus galės vykdyti ne tik Vilniaus, bet dar kelių savivaldybių laboratorijos, todėl tai suteiks daugiau galimybių atnaujinti kontaktinį ugdymą „juodosioms“ ar „raudonosioms“ savivaldybėms, kur atvejų skaičius viršija 200.

„Dėl laboratorijų – išsiplėtė galimybės ir šiandien jau yra verifikuotos dar šešios laboratorijos Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje, verifikavimo procesas tęsiasi, tad netrukus turėsime dar daugiau laboratorijų. Taigi, situacija gerėja ir kaupinių metodas tampa vis paprastesnis“, – teigė ji.

Dėl laboratorijų – išsiplėtė galimybės ir šiandien jau yra verifikuotos dar šešios laboratorijos Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje, verifikavimo procesas tęsiasi, tad netrukus turėsime dar daugiau laboratorijų.

Ministrė patvirtino, kad Kaune esanti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazija pateikė prašymą būti bandomąja mokykla, kuri atnaujintų 5-8 klasių kontaktinį mokymąsi, tačiau dėl to, anot jos, sprendimus priims Sveikatos apsaugos ministerija.

„Kauno gimnazijos klausimas bus svarstomas, pirmiausia, ekspertų taryboje. Kol kas nieko daugiau pasakyti negaliu, bet tai tikrai yra gera iniciatyva“, – teigė ji.

Abiturientų grįžimo į klases nežada

Ministrė pabrėžė siekį, kad artėjant egzaminams į klases galėtų grįžti ne tik pradinukai, bet ir abiturientai, o vėliau – ir 5-8 klasių moksleiviai, bet tokios galimybės priklausys „tiesiogiai nuo epidemiologinės situacijos“. Ji ragino mokyklų bendruomenes testuotis.

„Šiuo metu mūsų epidemiologinė situacija yra prastesnė visoje Lietuvoje, t.y. viršija 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų, todėl kol kas tokios galimybės neturime. Todėl ir pasiūlėme būtent konsultacijas po penkis grupėje – tai tikrai saugus metodas“, – sakė J. Šiugždinienė.

Mokykloms kylant neaiškumų, kuriems abiturientams organizuoti konsultacijas, kuriems ne, nes skirstant į grupes po penkis, visiems laiko neužteks, J. Šiugždinienė sako, kad dėl to, kaip ir dėl konkretaus apmokėjimo, mokyklos  turėtų susitarti su savivaldybėmis.

Iš viso ministerija dvyliktokų konsultacijoms prieš egzaminus ir tarp jų yra numačiusi 400 tūkst. eurų, o visų moksleivių, kuriems sekasi sunkiau, papildomam konsultavimui – dar per 1,3 mln. eurų.

„Labai noriu tikėti, kad mūsų savivaldybės yra pakankamai stiprios ir savarankiškos, ir kartu su mokyklomis sugebės susireguliuoti ir po penkis abiturientus konsultacijos galės įvykti. Labai norisi, kad mes suprastumėme, kad ministerija nėra pagrindinis ir vienintelis vektorius visoje šioje grandinėje“, – aiškino ministrė.

Ji taip pat patikino, kad „artimiausiu metu“ Vyriausybė turėtų apsispręsti dėl abiturientų mokytojų skiepijimo ir tikisi, kad juos pavyks paskiepyti iki egzaminų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rapolas

Ar ilgam grįžo, kam tie bandymai ant pačių mažiausių, kurie patys negali apsiginti, o turi vykdyti suaugusių dėdžių ir tėtų valią - "Ugdymą pradinukams atnaujinusiose Vilniaus mokyklose per praėjusią savaitę nustatyta 10 teigiamų COVID-19 kaupinių, užkratas rastas visose darbą atnaujinusiose įstaigose."

Anonimui Pydarui

Pagal ministrės - bandymai ant pradinuku

SUSIJUSIOS NAUJIENOS