Dėl didėjančių migrantų srautų iš Baltarusijos Lietuvoje paskelbta ekstremalioji situacija | kl.lt

DĖL DIDĖJANČIŲ MIGRANTŲ SRAUTŲ IŠ BALTARUSIJOS LIETUVOJE PASKELBTA EKSTREMALIOJI SITUACIJA

Dėl neteisėtos migracijos Vyriausybė penktadienio vakarą sušauktame posėdyje paskelbė ekstremaliąją situaciją valstybės mastu.

Šios ekstremaliosios situacijos operacijų vadove paskirta vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Paskelbus ekstremaliąją situaciją, palengvės teisinis reglamentavimas, kad būtų galima sparčiau vykdyti procedūras, koordinuoti veiksmus, telkti pajėgumus, taip pat tokiu atveju galima bus naudoti Vyriausybės rezervo lėšas. Be to, šis sprendimas padės lengviau užtikrinti bendradarbiavimą su savivaldybėmis ir kitomis institucijomis, sakoma Vyriausybės pranešime.

Šią parą, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, Lietuvos sieną iš Baltarusijos pusės kirto dar 150 neteisėtų migrantų. Daugelis iš jų jau pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje. VSAT duomenimis, neteisėtos migracijos srautas, palyginti su 2020 m., jau dabar išaugęs vienuolika kartų, iki šiandienos įskaitytinai sulaikyti 822 neteisėti migrantai. Pernai Lietuvos pasienyje buvo sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 481. Taip pat sulaikyti 57 Irano, 51 Sirijos, 46 Baltarusijos, 28 Rusijos, 13 Gvinėjos, 12 Turkijos, 10 Šri Lankos bei kitų valstybių piliečiai ar jais prisistatę asmenys. Ši pilietybių statistika tyrimų metu, kai bus tiksliai nustatyta pastarąją parą sulaikytųjų pilietybė, gali pasikeisti. Prognozuojama, kad ir toliau migracijos srautai didės.

Pasieniečiai, pasitelkę sraigtasparnį, atidžiai stebi situaciją, ar nėra Baltarusijos pusėje susibūrusių didelių migrantų grupių.

Pastaruoju metu labai išaugus tokių atvejų skaičiui, VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių, skirta papildomų techninių išteklių. Be to, pasieniečiams į pagalbą atėjo pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos ir kitų institucijų. Pasienyje su Baltarusija dirbti pradeda Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (FRONTEX) pareigūnai.

Vis intensyvesnius nelegalių migrantų srautus pasienyje su Baltarusija patiriančiai Lietuvai paramą išsakė ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Ji patikino, kad Europos Sąjunga mūsų šalies nepaliks vienos susidūrus su šiais iššūkiais. Be to, EK pirmininkė pripažino, kad nelegalių migrantų krizė pasienyje su Baltarusija yra „politiškai motyvuotas modelis“.

„Stebime tam tikrą politiškai motyvuotą modelį. Europos Komisija ir Europos Sąjunga yra su jumis šiuo sudėtingu metu“, – penktadienį Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje sakė U. von der Leyen.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

gandragalviams

juokinga,kai buki debilai komentuoja teisinius dalykus.Jūs ne rusijoj gyvenat,kad taikit tokias priemones

neber nei tevynes,nei tevu pralietas kraujas-pagarbos neber,

Ar lietuva vieni durniai valdo,tai kodel prie sienu nestato armijos,ka jie veikia, zaidzia kara,kodel lietuvos armija nesaugo sienos,jie tik del ivaizdzio,ir pinigu plovimo,tikrai lietuvos nebeliks,musu ponai tik naudojasi lietuvos pinigais ,bet nieko del sienu nedaro,tik zodzio zaidimas,kada nors bus lietuvoje saziningai dirbamas darbas ar tik imitacija del akiu,ar istikruju lietuvaiai yra DURNIAI,nieko nemasto nieko nesupranta,to liezuviu mala zmones paprastus isnaudoja,,geda koncsrv,jie nieko nedaro tik tik sneka apie leszbietes,skolu prasima,kovida,okad i lietuva plusta migrantai ,ir siena per 30 metu netvarkoma jiems sitas nerupi,tik pjaunasi kaip sunys kas didesni kede uzims,GEDA,GEDA,pries protevius,i ka mes pavirtom,tik pinigai,nieko sveto,garbingo neber,

AŠ manau

Vilniuje kalėjimas tuščias ir vietos daug.Ten gyveno žmonės nusikaltę.O jie už neleistina sienos kirtima yra nusikaltėliai .Ir pakol išaiškės kas yra kastegu ten ir gyvena.Ir paskambina kitiems,kad čia ne pyragai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS