Dėl sausros miškuose nebeliko grybų: ar situacija pagerės? | kl.lt

DĖL SAUSROS MIŠKUOSE NEBELIKO GRYBŲ: AR SITUACIJA PAGERĖS?

  • 5

Dėl šilumos ir sausros Dzūkijos miškuose beveik visiškai neliko grybų. Barčių kaimo apylinkėse grybaujantis Algimantas Daškevičius pasakojo, kad per visą gyvenimą nematė tokio prasto derliaus, mat per porą grybavimo valandų nepavyko užpildyti nė pusės krepšio. Tad Varėnos krašto gyventojus gelbėja tik jų pačių atrastos slaptos derlingos grybavimo vietos, tiesa ir ten grybų mažai, praneša LNK.

Supirkėjams verslas taip pat stoja, nes anksčiau per dieną supirkdavo apie toną voveraičių, o dabar jų gauna iki kelių šimtų kilogramų.

„Turgavietėms, kurios nori įsigyti ir prekiauti, neišgalim parduot, nes nėra kiekio, tai jie truputį pyksta, bet tas kiekis, kurį turim šiandien ir dar susipirksim, tai viskas iškeliaus į didžiųjų miestų restoranus ir ten vos ne padalinsim kiekvienam virtuvės šefui po 3-5 kilogramus“, – teigė supirktuvės „M&KO“ vadovas Marius Juškevičius.

Miško grybų ir uogų asociacija šiuos metus jau vadina antirekordiniais.

„Uogų nėra, žemuogių derlius buvo labai prastas, mėlynių – antirekordinis derlius. Ir tuo pačiu dar ir vasarinių grybų nėra“, – aiškino Miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau net jei grybų užderėtų daugiau, A. Daškevičius abejoja, ar šiais laikais būtų verta juos parduoti. Anot jo, geras uždarbis buvo tik vieną kartą seniai, kai pas juos grybus pirko vienas vokietis.

Šią vasarą Varėnoje supirkėjai pradėjo pirkti grybus už 8 eurus, dabar kaina krenta iki 7 ar 6 eurų už kilogramą.

„Aš manau, jeigu lietus palis, tai dar kainos truputį kris, nes grybai šlapi ir jie netenka tos vertės ir išvaizdos. Todėl ir kaina skiriasi“, – sakė M. Juškevičius.

Tad dažnas grybautojas, pamatęs supirkimo kainas, grybus pasilieka sau. O mikologas pabrėžia, kad net ir protarpiniai lietūs dabar situacijos nepagerins, mat ilgai užsitęsusios sausros padarinių vienu nulijimu nenuplausi.

„Grybai irgi žino ir koks metų laikas, žino, kad artėja rugpjūtis, kuris paprastai būna sausokas mėnuo – ne veltui rugpjūtis, ne rugpūdys, kuris supūdo javus laukuose. Ir galbūt dėl to grybai neskuba arba jaučia, kad bus toliau sausra“, – sakė mikologas Jonas Kasparavičius.

Tad grybautojų, pasiryžusių bent pusę krepšio užpildyti grybais ar uogomis, kasmet vis mažiau. O užkietėjusius grybautojus mikologas nuvilia – šiemet pilnomis pintinėmis gėrybų pasigirti jau nebepavyks.

Anot Miško grybų ir uogų asociacijos, verslininkams nelieka kitos išeities kaip tik grybus pirkti iš Rusijos ir Baltarusijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Antose

Viskas ,nieko nera,bet uogu kaina po1.2 eurosupirktuvese,galima pagalvoti kad miske uogu nors kastuvu sek.kodel tokios zemos supirkimo kainos

na

tai kad klp turguje pilna grybu gal tik kaina didele.ir is kur ta sausra jei jau 10 dienu naktimis lyja.

Kita tema

Būtu gražu ka pasakoja norfinis Dudulis jei ne jo pupeles su spjaudalais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS