Departamentas: Lietuvoje gyvenančių užsieniečių skaičius pirmąkart perkopė 200 tūkstančių | kl.lt

DEPARTAMENTAS: LIETUVOJE GYVENANČIŲ UŽSIENIEČIŲ SKAIČIUS PIRMĄKART PERKOPĖ 200 TŪKSTANČIŲ

  • 6

Lietuvoje gyvenančių užsieniečių skaičius pirmą kartą šalies istorijoje perkopė 200 tūkstančių ribą ir rugsėjo 1-ąją siekė 203 157 asmenis iš įvairių užsienio valstybių, rodo Migracijos departamento statistikos duomenys.

Šių metų viduryje Lietuvoje buvo kiek daugiau nei 195 tūkstančiai užsieniečių, o metų pradžioje – beveik 190 tūkstančių.

„Metų pradžioje stebėjome šiek tiek sulėtėjusią užsienio darbuotojų imigraciją į Lietuvą. Galbūt tai lėmė tuo metu sklandžiusios kalbos apie artėjančią recesiją. Visgi pavasarį teikiamų prašymų išduoti leidimus gyventi tempas vėl paspartėjo, todėl per liepą ir rugpjūtį užsieniečių Lietuvoje padaugėjo 7 tūkstančiais“, – sako Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Daugiausiai – ukrainiečių

Anot departamento, gausiausią užsieniečių bendruomenę Lietuvoje ir toliau sudaro ukrainiečiai – 85 579 asmenys. Didžioji dalis Ukrainos piliečių Lietuvą pasiekė pernai prasidėjus ir šiemet tebesitęsiant Rusijos invazijai į šią šalį. Pastaruoju metu minėtos valstybės piliečių skaičius gana stabilus.

Labiausiai per metus Lietuvoje išaugo baltarusių bendruomenė. Metų pradžioje mūsų šalyje gyveno šiek tiek daugiau nei 48 tūkst. Baltarusijos piliečių, rugsėjo 1-ąją jų buvo daugiau kaip 60 tūkst.

Nežymiai, apie 500, nuo metų pradžios Lietuvoje padaugėjo Rusijos piliečių. Rugsėjo 1-ąją jų šalyje gyveno 16 179. Didžioji dalis jų – 8571– yra nuolatiniai Lietuvos gyventojai, čia gyvenantys porą ir daugiau dešimtmečių.

Rusų migracijai įtakos, pasak departamento, turėjo ir praėjusiais metais įvestas vizų režimo sugriežtinimas, ir šiemet įsigaliojęs Ribojamųjų priemonių įstatymas, gerokai apkarpęs karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos piliečių galimybes teisėtai atvykti ir būti Europos Sąjungoje bei Šengeno erdvėje.

Kaip rodo Migracijos departamento turima statistika, pagausėjo ir mažesnės Lietuvoje gyvenančių tautų bendruomenės.

Pavyzdžiui, ketvirta pagal dydį mūsų šalyje Kirgizijos piliečių grupė šiemet pagausėjo daugiau nei dusyk – nuo 1960 šios šalies piliečių metų pradžioje iki 4172 kirgizų rugsėjo mėnesį. Uzbekistano piliečių – nuo 1834 šių metų pradžioje iki 4141 rugsėjį. Dabar tai – penkta pagal dydį užsieniečių grupė Lietuvoje.

Lietuvoje gyvena daugiau kaip po 3 tūkst. Tadžikistano bei Indijos piliečių, daugiau kaip po 2 tūkst. azerbaidžaniečių bei kazachų, beveik du tūkstančiai kartvelų, apie pusantro tūkstančio turkų, šiek tiek mažiau moldavų.

Darbo jėga

Migracijos departamento duomenimis, beveik pusė visų Lietuvoje esančių užsieniečių atvyko dirbti pagal įvairias trūkstamas profesijas. Dažniausiai tai yra tarptautinių tolimųjų reisų krovinių bei keleivių vežėjai, statybos ir kitų pramonės paslaugų sektorių darbuotojai.

Mažiau kvalifikuoto darbo pagrindu leidimus laikinai gyventi Lietuvoje rugsėjo 1-ąją iš viso turėjo beveik 98 tūkst. užsieniečių. Per 6,2 tūkst. užsieniečių Lietuvoje dirbo aukštos kvalifikacijos darbą.

„Aukštos kvalifikacijos specialistams Lietuvoje taikomos ypač palankios imigracijos taisyklės, todėl Lietuvoje gyvenančių IT, inžinerijos ir kitų profesijų atstovų kasmet nors ir nesparčiai, bet stabiliai daugėja“, – pastebi E. Gudzinskaitė.

Pastebima, jog Lietuvoje daugėja ir studijuojančių užsieniečių. Rugsėjo 1-osios duomenimis, leidimus laikinai gyventi mokslo ar studijų pagrindu mūsų šalyje turėjo 5385 užsieniečiai. Pernai tuo pat metu tokių asmenų buvo 4405.

Europos Sąjungos aktyvuotu laikinosios apsaugos mechanizmu, kuris suteikiamas dėl Rusijos agresijos iš savo šalies pasitraukusiems Ukrainos karo pabėgėliams, naudojosi beveik 50 tūkst. užsieniečių. Daugiausiai tai yra Ukrainos piliečiai ir jų šeimos nariai.

Rugsėjo 1-osios duomenimis, šeimos susijungimo pagrindu leidimus laikinai gyventi Lietuvoje turėjo per 12 tūkst. užsieniečių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Dar truputis

Ir jau ateis jų vaduoti, nes dauguma rusakalbiai.

Tai

Kitoje Europos valstybėje, privalėtų mokytis kalbos , kitaip turėtų daug problemų. O šitiem rusakalbiams nusispjaut į Lietuvą ir etninius lietuvius. Tikslas Lietuvos ir lietuvybės naikinimas

Klausimas

o tai čia džiaugtis , ar verkti ??..... O kai pagalvoji kiek lietuvių Lietuvą paliko ... Tai va jums pamastymui...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS