Iš dešimt – tik trys saugios: vasaros stovyklose ir toliau dirba teisti asmenys? | kl.lt

IŠ DEŠIMT – TIK TRYS SAUGIOS: VASAROS STOVYKLOSE IR TOLIAU DIRBA TEISTI ASMENYS?

  • 3

Vaikų vasaros stovyklose saugiau nepasidarė. Po vaiko teisių gynėjų ir darbo inspektorių patikrinimo paaiškėjo rezultatai. Tik trečdalis stovyklų tinkamai užtikrino vaikų saugumą. Likusiose nustatyti trūkumai, praneša LNK.

Vaikų stovykloje vyksta gamtos pažinimo pamoka. Mažamečiai mokosi Lietuvos saugomų augalų ir gyvūnų. Gamtos pasaulį tyrinėja devyni vaikai, juos prižiūri dvi auklėtojos. Būtent tokios, vienos dienos stovyklos dabar pačios geidžiamiausios.

„Pas mus vasaros sezonu dienos stovyklose sudalyvauja apie 550 vaikų iš Vilniaus miesto“, – teigė sostinės vaikų ir jaunimo centro atstovė Asta Bucevičiūtė.

Nuo 90 iki 170 eurų už dienos stovyklą, priklausomai nuo pasirinktos veiklos. Edukacijų pasirinkimas platus, tačiau svarbiausia, kad vaikams būtų ne tik smagu, bet ir saugu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Saugumas yra bazinis prioritetas. Atsirenkame pedagogus, kurie turi tam tikrą išsilavinimą, renkame teistumo pažymas“, – sakė A. Bucevičiūtė.

Stovyklų organizatoriai jau kelis metus turi įsitikinti, kad su vaikais dirbantys asmenys nėra teisti. Tačiau po seksualinių nusikaltimų skandalų vaiko teisių gynėjai pirmą kartą surengė patikrinimus.

„Iš dešimt aplankytų stovyklų tik trijose nenustatyta jokių pažeidimų“, – teigė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Agnė Marčiukaitinė.

Iš dešimt aplankytų stovyklų net septyniose užfiksuoti pažeidimai. Darbuotojų teistumo pažymomis buvo pasirūpinta tik iš dalies arba jų nebuvo visai.

„Dalis nebuvo susipažinę su teisės aktų reikalavimais“, – sakė A. Marčiukaitienė.

Iš dešimt aplankytų stovyklų tik trijose nenustatyta jokių pažeidimų.

Kai kurie organizatoriai nežinojo, kad teistumo pažymomis reikia pasirūpinti net ir stovyklose dirbantiems virėjams ar atsakingiems už ūkio darbus.

„Visi asmenys, net jei neturi tiesioginio kontakto su vaikais, turėtų būti patikrinti“, – teigė A. Marčiukaitienė.

Vaiko teisių gynėjai stovyklas rinkosi atsitiktinai, kad būtų iš įvairių Lietuvos regionų. Kitas kriterijus buvo ir stovyklos, kur vaikai lieka nakvynei, mat čia smurto prieš vaikus rizika dar didesnė.

„Tas dokumentas negarantuoja vaikų saugumo“, – sakė paramos vaikams centro psichologė Vaida Gabė.

Vaikų stovyklose lankėsi ir darbo inspekcija. Inspektoriai tikrino, ar su vaikais specialistai dirba legaliai, ar laikosi darbo ir poilsio rėžimų. Be pažeidimų neapsieita.

„Vienas atvejis buvo dėl nelegalaus darbo. Taip pat buvo rastas vienas asmuo, kuris buvo nedeklaravęs savarankiškos veiklos“, – sakė Valstybinės darbo inspekcijos Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja Birutė Macijauskienė.

Sunku pasakyti, ar tokie patikrinimai vyks kasmet. Psichologė sako, kad dėl to tėvai jaustųsi saugesni.

Kasmet į vasaros stovyklas organizatoriai pritraukia per 50 tūkst. stovyklautojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rolandas

O kur Bartoševičius, tur būt Atostogauja ?

Prieš

Na ir kas ta pažyma. O jei neteistas, bet užsislaptinęs pedofilas ją gaus? O jei per blatą pažymą gaus? Kas tai patikrins? Ne, jau geriau vaikus prie saves laikysiu, kur nors nuvyksim, kad ir į kaimą, kad ir palapinėj prie ežerų kartu poilsiausim, bet vaikų niekada vienų į jokias “stovyklas” neleisiu. Per daug ten jose bjaurių dalykų vyksta. Tegul mano vaikai pabūna vaikais, nežinodami tos bjaurasties.

KAS KALTAS???? RUSAI ,RUSOFOBAI ?? AR TIKRAI???

Nedirbtų ,jei valdymo struktūrose būtų uždrausta nusikalstamo pasaulio atstovams dirbti< seime .savivaldybėse . jei neturėtų teisės rinkimuose balsuoti ...Partija ,,LAISVĖ "nusikaltėlių partija .Už tokią programą ar normalus žmogus balsavo???----NE .Ši partija į seimą atkulniavo neteisėtai.... Pas mus TIESĄ pavertė KALTE [ vatnikai , patvoriniai ,kremlistai ,sovietai ] . Prisieta pilna žemė nepriimtinos ideologijos , [ kaip malonumai ] ir melo ..net istorija niekšingai naikinama ,nors nesėkmingai ,bet visos pastangos dedamos paniekinimui praeičiai . niekas jau nežino kas žmogų puošia....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS