Druskininkuose – vėl pasipiktinimas dėl eglės įžiebimo šventės: nepavydžiu avelėms! | kl.lt

DRUSKININKUOSE – VĖL PASIPIKTINIMAS DĖL EGLĖS ĮŽIEBIMO ŠVENTĖS: NEPAVYDŽIU AVELĖMS!

  • 3

Druskininkų eglės įžiebimas „TAI BENT Kalėdų eglės įžiebimas Druskininkuose“ tapo „TAI BENT“ išbandymu renginyje dalyvavusioms, Vido Bareikio koncerto besiklausiusioms, ir fejerverkų šou stebėjusioms avelėms. Tai, kad prakartėlėje buvusios avys visiškai nenorėjo dalyvauti šou, įsitikinę gyvūnų teisių gynėjai. Žmonės irgi pasimetę, mano, kad avims šou galėjo ir nepatikti. Tad į įvykio vietą, pas aveles, išskubėjo ir inspektoriai, praneša LNK.

Plačiau papasakojo organizacijos „Tušti narvai“ įkūrėja Gabrielė Vaitkevičiūtė.

– Kaip manote, ar avelės džiaugėsi būdamos Druskininkų eglės įžiebimo šventėje?

– Jos garantuotai nesidžiaugė. Joms nereikia nei Vido Bareikio koncerto, nei fejerverkų ar ugnies šou. Joms buvo tik baimė ir stresas tokiomis sąlygomis. Mane labiausiai nustebino fejerverkai. Mes žinome, kad kai kurios savivaldybės apskritai atsisako fejerverkų savo šventėse motyvuodamos tai ne tik tarša aplinkai, bet ir gyvūnų apsauga. Panašu, kad kitos savivaldybės atveža gyvūnus stebėti tų fejerverkų. Labai keista, kai matome tokius didžiulius skirtumus tarp miestų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Druskininkų savivaldybė jau nebe pirmą kartą patenka į dėmesio epicentrą būtent dėl šios temos. Druskininkuose ne pirmą kartą būna prakartėlės su atvežtais gyvūnais. 2019 m. kilo ir protestas – gyvūnai buvo išvesti. Kaip manote, kaip savivaldybė turėtų reaguoti?

– Aš manau, kad savivaldybė iš viso galėtų priimti tokį sprendimą, kad daugiu niekada nebeveš gyvų gyvūnų į prakartėlės. Galima puikiai apsieiti su gyvūnų skulptūrėlėmis. Tikrai nebūtina patiems gyvūnams dalyvauti. Žinome, kad savivaldybė jau atsižvelgė kažkiek dėl kilusio protesto ir skandalo, ir pagerino gyvūnų sąlygas.

– Kas turėtų būti atsakingas, kad gyvūnai šventėse nedalyvautų? Kokie turėtų būti reikalavimai ir kaip reikėtų reaguoti?

– Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra atsakinga. Lietuvoje nėra reikalavimų, kaip turėtume naudoti gyvūnus renginiuose. Taisyklių nėra. Kai jie jau būna konfrontuojami, tai jie tuo ir dengiasi, kad nėra taisyklių. Tai, kieno darbas parašyti tas taisykles?

– Ar komunikavote su tarnybos atstovais?

– Šiuo atveju ne.

– Ar matote, kad tarnyba girdi jūsų pasiūlymus, reikalavimus?

– Tikrai ne. Sakyčiau, kad net, kai kyla didžiuliai skandalai, kur akivaizdžiai matosi kiekvienam žmogui, kuris turi akis, kad gyvūnai yra kankinami, tarnyba neranda nepriežiūros atvejų. Visai neseniai žirgų varžybose buvo naudojamas žirgas, kuris atrodo kaip tikras skeletas. Ant jo buvo jodinėjama. Tarnyba nuvažiavo patikrinti, nufotografavo. Žirgo šonkauliai buvo taip išlindę, kad aš nesu mačiusi taip atrodančio, taip nukankinto gyvūno. Tarnyba parašė, kad neaptiko nepriežiūros atvejo. Įdėjo skeleto nuotraukas ir viskas maždaug gerai. Manau, kad tarnyba kartais net nesupranta, kas yra ta gyvūnų gerovė.

– Ar Druskininkų atvejis šiemet vienintelis Lietuvoje? Ar situacija bendrai gerėja?

– Mano žiniomis, tai vienintelis atvejis. Tačiau gali būti, kad nežinau apie kokį nors atvejį. Sakyčiau, kad bendra situacija gerėja. Visuomenės bei žiniasklaidos dėmesys šiai temai didėja.

Gyventojai išsakė savo nuomonę dėl avelių per renginį.

„Reikia pačių avių paklausti. Per Kūčias gyvūnai prašneka, tai reikėtų pasiklausti“, – sakė vaikinas.

„Manyčiau, kad patiria tikrai didelį stresą. Manau, kad tikrai galima simboliškai padaryti statulėles iš šiaudų. Gyvūnus reikia mylėti ir globoti“, – teigė moteris.

„Aš ten nebuvau, nemačiau, kaip viskas vyko. Tačiau nepavydžiu avelėms“, – kalbėjo senjorė.

Viešojoje erdvėje pasirodė visuomenę klaidinanti informacija – Druskininkuose vietos bendruomenę ir kurorto svečius džiuginanti prakartlėlė su gyvomis avelėmis pastatyta greta bažnyčios, o ne šventinių renginių vietoje. Miesto renginiai vyksta 1 km atstumu nuo prakartėlės, tad gyvūnai nepajunta šventinio šurmulio.

„Mes su kolege buvome patikrinime. Atvykome pažiūrėti avyčių. Matome, kad avytės jaučiasi puikiai. Jos yra ramios. Turi pakankamai šiaudų, šieno, grūdų, vandens. Jų namelis pakeltas nuo grindų, įrengtos specialios šildymo lempos. Nematome nepriežiūros. Organizatoriai turi pranešti apie renginį. Jie mums ir pranešė. Mes negalime jiems uždrausti, tačiau nerekomenduojame renginių su gyvūnais. Gyvūnai nėra tam skirti. Avelė – ūkinis gyvūnas. Gyvūnų gerovė nepažeista, jokio pažeidimo nematome, tai ir baudos negali būti. Kadangi koncertas vyko visai ne čia, tai vargu, ar jos galėjo jį girdėti. Organizatorius yra įsipareigojęs išvežti avytes Naujųjų metų naktį, kad joms nebūtų streso dėl fejerverkų“, – sakė Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorė Dalia Jakubynienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Temidė2

blogai, kad negyvename teisinėje valstybėje,- šioje valstybėje legalu viešai žiauriai elgtis su gyvūnais...

O as

pavydziu! Su tokiu kailiu,nei Sacharoje karsta,nei Oimiakone salta!

Anonimas

niekas ten joms neatsitiko vilkai ju negaude koks ten joms stresas neturi ka rasyti tai ir raso nesamones

SUSIJUSIOS NAUJIENOS