Sprogimas Panevėžyje tik patvirtino – nemažai žmonių gyvena ant parako statinės | kl.lt

SPROGIMAS PANEVĖŽYJE TIK PATVIRTINO – NEMAŽAI ŽMONIŲ GYVENA ANT PARAKO STATINĖS

  • 17

Dujų balionus maisto gamybai taisyklės leidžia naudoti tik dviejų aukštų daugiabučiuose. Kodėl sprogimas įvyko Panevėžio penkiaaukštyje, aiškinasi tyrėjai, bet jau neabejojama, kad sprogimą sukėlė dujų balionas. Apie tai, kiek dar Lietuvoje namų bei butų naudoja dujų balionus ir kaip sekasi įgyvendinti programą juos keičiant į saugesnę įrangą, LNK žurnalistė kalbėjosi su energetikos viceministre Inga Žiliene.

– Dar 2019 m., kai buvo pradėta dujų balionų šalinimo programą iš daugiabučių, buvo suskaičiuota arti 2 tūkst. tokių namų. Šios dienos skaičiavimais, viso tokių namų yra 1986. Parama pasinaudojo apie pusantro tūkstančio daugiabučių, kas tikrai sveikintina, tačiau šiems metams matome, kad dar yra likę 500 daugiabučių ir tai yra dar pakankamai didelis kiekis namų. Žinoma, dauguma tų paraiškų bus patenkinta iš praėjusių metų finansavimo periodo. Tie, kurie nespėjo, galbūt sąskaitų negavo, galbūt ne visus darbus atliko, galės irgi teikti prašymus ir gaus paramą iš šių metų finansavimo. Šiems metams yra skirta 3,8 mln. eurų ir labai tikėtina, kad naujoms paraiškoms bus skirta daugiau nei 2 mln. eurų, nes reikės ir senas paraiškas dar finansuoti. Taip kad raginam gyventojus suskubti, nes tikrai finansavimas nėra pakankamas, kad būtų galima pašalinti visus balionus iš visų trijų ir daugiau aukštų daugiabučių.

– Gal čia eina kalba apie tokius, kurie piktybiškai nenori keistis – jiems patogu, jie nemato grėsmės, pasitiki savo virykle?

– Iš tiesų, yra tokių namų ir daug tokių namų likę bendrabučio tipo. Galbūt trūksta lyderystės, gal nėra bendrijos pirmininko, kuris gyventojus tikrai paragintų. Tuo labiau, kad parama yra skiriama elektrinės ar dujinės viryklės įsigijimui, vidaus inžinerinių sistemų pakeitimui, taip pat net elektros įvado galios didinimui. Tam yra skiriami pinigai, po 240 eurų vienam butui. Na, o kaip reikėtų paskatinti, tai labai prašome savivaldybių įsitraukti, seniūnijų, nes jos geriausiai žino tuos namus, geriausiai pažįsta gyventojus ir galėtų padėti susiorientuoti, kaip gauti tą paramą, kur ją gauti, kokius dokumentus reikia pildyti. Nes iš tiesų kartais trūksta to didesnio noro ir lyderystės iš atskirų daugiabučių namų. Bet iš tiesų džiugu, kad tose savivaldybėse, kur daugiausia buvo tokių daugiabučių, kuriuose buvo dujų balionai, ten labai aktyviai gyventojai atsisakė dujų balionų ir pasikeitė į elektrines virykles. Taip kad yra ir labai gerų pavyzdžių. O tuos gyventojus, kurie nespėjo, tikrai raginam pasinaudot parama, nes nuo kitų metų jau Valstybinė energetikos reguliavimo taryba vykdys aktyvią priežiūrą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tokiu metu kitais metais gyventojai gali sulaukti inspektorių?

– Gali sulaukti, nes, kaip minėjau, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba atlieka kontrolę, tikrina, ypač jei gyventojai skundžiasi. Yra vykstama į vietą, žiūrima, ar yra ten dujų balionai. Ir už tai yra numatyta administracinė atsakomybė. Bet, aišku, svarbiausia yra gyventojų saugumas ir komfortas. Na, o kalbant apie kitus metus, tai, taip, įsigalios visi reikalavimai. Šiai dienai tikrai nenoriu vardinti tų savivaldybių, kuriose dar trūksta aktyvumo, bet tikrai jų yra, ypač mažose savivaldybėse. Nes, tarkim, Panevėžyje, kur įvyko ta situacija, yra 20 tokių daugiabučių namų. Tai 12 namų dar nėra niekaip sureagavę, nei pateikę paraišką, nei turim žinių, kad ten būtų keičiama.

– Akivaizdu, liks tokių nesuspėjusių pasikeisti, nesusitvarkiusių.

Dviejų ar vieno aukšto name yra daugiau galimybių sureaguoti į tą situaciją, jeigu tokia atsitiktų.

– Būtinai reikia savivaldybės įsitraukimo, kad ji padėtų gyventojams susiorientuoti šitoje situacijoje. Labai kviečiame savivaldybes įsitraukti.

– Kalba eina apie daugiabučius. O šiaip individualūs namai, nedideli daugiabučiai gali naudoti, čia nėra kažkokios didelės rizikos?

– Na, didesnė saugumo rizika yra daugiabutyje, nes reikia nešti dujų balioną į penktą ar ketvirtą aukštą, yra rizika, kad nešant gali kažkas atsitikti. Jeigu yra jaučiamas dujų nuotėkis, tai baliono neišmesi per langą. Tai rizikos tikrai didesnės būtent daugiabučiame name. Nes dviejų ar vieno aukšto name yra daugiau galimybių sureaguoti į tą situaciją, jeigu tokia atsitiktų. Ir dar labai noriu atkreipt dėmesį dviejų ir vieno aukšto namų gyventojų, kad reikia labai įvertinti dujų balionų būklę. Ypač nepatartina naudoti seno GOST tipo standarto dujų balionus.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Paduok

2rniams "ideja" - jie patys ja ir igyvendins,vietoje Gentvilo! Dujas zmones ne is bagotumo naudoja! Niekas nesirinks desimt kartu brangesnio maisto ruosimo! Be to,tokiuose barakuose,kaip Panevezio - jokia instaliacija neatlaikytu elektrovirykliu! Lieka grazinti kadaise privaloma duju tiekeju paslauga - balionu keitima,prijungima,irangos patikra. Visa tai buvo LTSR,uz ta pacia baliono kaina!

Alio

Žurnalistai tegul pakalbina šituos balionistus.To užteks,kad įsitikintų,jog tai neadekvatai.

senis

o mano manymu dabar visi raštyngi tik kai kurie durni kaip bato aulai ir ju vaistais neišgydisi ,yra kiekvienu daiktu naudojimosi taisyklės ir jei tu ju nesilaikai durnių jieškot nereikia nes juo esi pats.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS