E. Dobrovolska: JT deklaracija sustiprins Lietuvos pozicijas, užtikrins žmogaus teises | kl.lt

E. DOBROVOLSKA: JT DEKLARACIJA SUSTIPRINS LIETUVOS POZICIJAS, UŽTIKRINS ŽMOGAUS TEISES

  • 19

Jungtinių Tautų (JT) Nusikalstamumo prevencijos ir baudžiamojo teisingumo kongrese sekmadienį nuotoliniu būdu dalyvaujanti teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska sako, kad priimta politinė deklaracija sustiprins Lietuvos pozicijas, geriau užtikrins žmogaus teises.

„Kongrese aptarėme bendrą politinę deklaraciją, kurioje apibrėžti šalių prioritetai įtvirtinant baudžiamąjį teisingumą. Mūsų šalis brėžia aiškią pažangos kryptį, kuri sustiprins mūsų valstybės pozicijas tarptautinėje erdvėje, taip pat leis geriau užtikrinti žmogaus teises“, – ministerijos pranešime teigė E. Dobrovolska.

Jos teigimu, Lietuva jau dabar imasi konkrečių veiksmų kuriant tvarią ir tarptautinius standartus atitinkančią, visapusiškai saugią bausmių vykdymo sistemą.

„Proveržį padės pasiekti parengta bausmę atliekančių žmonių resocializacijos reforma, peržiūrimi infrastruktūros sprendimai, kad Lietuvos nuteistųjų bausmės atlikimo sąlygos atitiktų nacionalinius ir tarptautinius reikalavimus, o darbuotojams būtų sukurtos tinkamos ir motyvuojančios darbo sąlygos. Negalime toleruoti itin prastų pakartotinio nusikalstamumo rodiklių mūsų šalyje, todėl didelį dėmesį skirsime socialinės reabilitacijos priemonių kokybei, aktyviai skatinsime NVO bei savanorių dalyvavimą šiuose procesuose“, – sakė ministrė.

Anot ministerijos, kongrese buvo aptarta ir galimybė užsienyje nuteistiems piliečiams laisvės atėmimo bausmę atlikti savo kilmės šalyje. 

E. Dobrovolska pabrėžė, jog Lietuva diplomatiniu keliu bando spręsti Lietuvos piliečių, atliekančių laisvės atėmimo bausmę užsienyje klausimus, ragino imtis glaudesnio šalių bendradarbiavimo bei tarptautinių sutarčių sudarymo.

Taip pat susitikime aptartos platesnės šalių bendradarbiavimo galimybės ir gerosios patirties sklaida skaitmenizacijos srityje.

„Novatoriškų sprendimų taikymas, procesų skaitmeninimas – priemonės, kurios leidžia užtikrinti ne tik teisinių procesų efektyvumą, bet ir kaštų mažinimą. Pandemijos akivaizdoje šio klausimo svarba tapo dar aktualesne, todėl Lietuva skatins skaitmeninių procesų plėtrą bei sieks efektyvaus teisėsaugos institucijų bendradarbiavimo tarptautiniu mastu“, – kalbėjo E. Dobrovolska.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į asmens duomenų saugumo bei teisės viršenybės, žmogaus teisių įgyvendinimo aspektus skaitmenizacijos kontekste.

Diskutuojant kovos su prekyba žmonėmis tema, E. Dobrovolska akcentavo, jog užkardant visų rūšių prekybą žmonėmis, itin svarbus prevencinių priemonių ir programų taikymas, o tarptautinio bendradarbiavimo mechanizmo stiprinimas yra vienas galingiausių įrankių siekiant pažangos.

Sekmadienį prasidėjęs JT Nusikalstamumo prevencijos ir baudžiamojo teisingumo kongresas vyks iki kovo 12 dienos.

JT Nusikalstamumo prevencijos ir baudžiamojo teisingumo kongresas vyksta 14 kartą. Jis organizuojamas kartą per penkerius metus nuo 1955-ųjų.

Tai yra vienas didžiausių JT organizuojamų renginių, suburiantis vyriausybių, nevyriausybinių organizacijų atstovus, mokslininkus bei ekspertus bendrų sprendimų paieškai nusikalstamumo prevencijos, baudžiamojo teisingumo įtvirtinimo srityse.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Jotvi(ki)ngis

Vargšai lietuvaičiai raunasi iš Lt, kad kažkaip pasijaust bent pusžmogiu europos kalėjme, o čia jį prievarta gražina į šitą duobę

> >NAU

Idiote, tu net perskaityti nesugebi. Štai tokie KAIP TU - litvinai- ( ne lietuviai) ir balsuoja už "liberalę"dobrovolską su ŽELIGOVSKIO NAKOLČKA ant balto kūno IR TOMAŠEVSKIO BIUSTU KABINETE

Zemaitis

Kokiu cia deklaraciju ir konvenciju norima Lietuvai uzkrauti. Greiciau reikia atstatydinti tuos "ministrus", nes jie cia "prisirasys" ant musu galvu popiereliu... Ne Lietuva jie "serga", ne Lietuva...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS