E. Dobrowolska apie A. Paleckio šalininkų veiklą: renkama medžiaga | kl.lt

E. DOBROWOLSKA APIE A. PALECKIO ŠALININKŲ VEIKLĄ: RENKAMA MEDŽIAGA

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, kalbėdama apie už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ veiklą, atkreipia dėmesį, kad Baudžiamasis kodeksas (BK) numato prielaidas įvertinti elgesį, kai organizacija ar konkretūs asmenys viena ar kita forma veikia prieš valstybę.

„Baudžiamasis kodeksas numato visas prielaidas kvalifikuoti elgesį, kai organizacija ar net konkretūs fiziniai asmenys veikia pieš valstybę viena ar kita forma. Esu tikra, kad teisėsaugos institucijos, ką mes matome ir iš viešosios erdvės, tiek VSD, tiek ir prokuratūra pasisakė, kad jau atliekami tyrimai, renkama medžiaga tam, kad būtų kvalifikuota, kokius straipsnius toks elgesys atitinka“, – Žinių radijui teigė E. Dobrowolska.

Ministrė atkreipia dėmesį, kad Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims.

„Todėl labai svarbu vertinti horizontaliai: kiek asmenų yra įsitraukusių, kokie veiksmai, ir atitinkamai turbūt užtikrinti, kad teisingumas nebūtų pavėluotas“, – sakė ji.

E. Dobrowolska sutinka, kad geras klausimas, ar buvo galima imtis prevencinių veiksmų anksčiau, prieš A. Paleckio šalininkams vykstant į Maskvą. Visgi šis klausimas, pasak jos, turėtų būti adresuotas teisėsaugos institucijoms.

Labai svarbu vertinti horizontaliai: kiek asmenų yra įsitraukusių, kokie veiksmai, ir atitinkamai turbūt užtikrinti, kad teisingumas nebūtų pavėluotas.

„Geras klausimas, kuris galėtų būti orientuotas tiesiogiai teisėsaugos institucijoms. Nes tiek VSD, tiek kitos institucijos, gavusios informaciją, perduoda prokuratūrai arba policijai tam, kad galima būtų įvertinti, apie kokią grėsmę mes kalbame, kokio lygmens ir kokių veiksmų yra būtina imtis“, – akcentavo ji.

Ministrė atkreipia dėmesį, kad prokuratūra tyrimą dėl panašių situacijų gali pradėti ir negavusi atskiro asmens pareiškimo.

„Kai mes kalbame apie tokio pobūdžio veikas, nereikalingas yra asmens pareiškimas ir šiuo atveju institucijos, ypatingai teisėsaugos institucijos informacija tarpusavyje dalinasi. Kiek iš viešosios erdvės prokuratūra yra pasidalinusi informacija, tas tyrimas yra pradėtas turbūt netgi anksčiau, iki Seimo nario kreipimosi, analizuojant tuos duomenis“, – pabrėžė E. Dobrowolska.

„Reguliavimas jau numato, kad tiek žmonės, privatūs asmenys, tiek organizacijos negali veikti prieš valstybę, negali padėti kitoms priešiškoms valstybei organizacijoms. (...) Tai esu tikra, kad mūsų teisėsaugos institucijos turi kompetencijas tinkamai tai kvalifikuoti, įvertinti faktines aplinkybes, juolab mūsų teisėsaugos institucijoms surinkus visą medžiagą, esu tikra, yra žinoma ir daugiau aplinkybių“, – pridūrė ji.

Generalinė prokuratūra iš Valstybės saugumo departamento (VSD) teigia gavusi informaciją, susijusią su už šnipinėjimą nuteisto A. Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ narių veikla. Prokuratūra tikina šiuo metu gautą informaciją vertinanti.

VSD taip pat patvirtino, kad yra surinkęs ir perdavęs ikiteisminius tyrimus atliekančioms institucijoms duomenis apie „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ atstovų veiklą, kuri, VSD vertinimu, kelią grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui.

ELTA primena, kad konservatorių frakcijai atstovaujantis Seimo narys Matas Maldeikis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ atstovų praeitą savaitę vykusio vizito Rusijos Federacijoje.

Pasak jo, vizito metu išsakyti kliedesiai buvo aiškus veikimas prieš Lietuvos Respubliką, ir tokia veikla užsitraukia atsakomybę, numatytą Lietuvos Baudžiamajame kodekse.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Tam siaip pasidomejus-

arba,žmogau ,esi visiśkai bukas,arba toks pat kremliaus okupantų pačiulptukas.?

Ją pačią reiktų

įtraukt į pavojingų valstybei kenkėjų sąrašą.Tfu..

ddt

beraštė, neišsilavinusi išmata renka medžiagą? gal tegul tai daro išmanantys žmonės, o ne išmata
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS