E. Gentvilas: net didžiausių, kruvinų krizių metu parlamentas dirbo | kl.lt

E. GENTVILAS: NET DIDŽIAUSIŲ, KRUVINŲ KRIZIŲ METU PARLAMENTAS DIRBO

Signataras, Seimo narys Eugenijus Gentvilas piktinasi, kad Seimas tapo Vyriausybės įkaitu - yra nušalintas nuo valstybės reikalų, kol Vyriausybė panorės jį pakviesti.

Parlamentas pabrėžia niekada nesutiksiąs, kad Seimas būtų nušalintas nuo valstybės reikalų ir būtų sušauktas tik tada, kai to panorės Vyriausybė. O taip, pasak E. Gentvilo, užveriamos durys demokratijai.

„Seimas privalo dirbti. Taip, su kaukėmis ir respiratoriais. Su ilgesnėmis pertraukomis ir vėdinamomis patalpomis. Juk mes nesame neįgalūs atsargos kareivėliai užfrontėje. Turime žinoti realią padėtį, žinoti Vyriausybės planus, teikti jiems siūlymus, keisti ministrus, jei to prireiks“, - sako E.Gentvilas.
 
Pasak jo, Seimo narys negali kaip „bet kuris Lietuvos žmogus“ laukti žinių apie pačią ekstremaliausią padėtį šiuolaikinės Lietuvos istorijoje. Seimo nariai nėra „bet kurie“. Ne dėl to, kad susireikšmintų, o dėl to, kad juos išrinko žmonės ir jie davė priesaiką. Po priesaikos jie tapo atsakingi už tai, kas vyksta Lietuvoje.
 
„Šiandien dažnos antraštės – vyksta karas, medikai fronto linijoje. Gera retorika, bet ar Seimo nariai neturi būti šio karo kareiviai? Turi ir privalo būti. Tačiau Seimo posėdžiai nevyksta ir nežinia, kada vyks. Atrodo, lyg Seimo nariai yra kokie nors atsarginiai, nieko nesprendžiantys. Lyg būtų kokie neįgalūs. 1990-1991 m. šalyje buvo didžiulė įtampa. Buvome arti realaus karo padėties. Bet Seimui net mintis nekilo visus sprendimus leisti priimti Prunskienės, Šimėno ar Vagnoriaus vyriausybėms. Net didžiausių, kruvinų krizių metu parlamentas dirbo. Juk tokia mūsų Konstitucijos esmė – Lietuva yra parlamentinė respublika“, - pabrėžia parlamentaras.
 
E. Gentvilo teigimu, Sauliaus Skvernelio Vyriausybė paskelbė ekstremalią padėtį šalyje. Tuo pačiu šiai Vyriausybei iš esmės nebereikalingas nei Seimas, nei prezidentas. Seimas atsidūrė Vyriausybės įkaitų vaidmenyje – jei Vyriausybė parengs įstatymų projektus, tai pakvies Seimą susirinkti. Keistai suprantamas Seimo vaidmuo parlamentinėje demokratijoje.
 
„Kai atskiri Seimo nariai išsako kritiką Verygai ar Vyriausybei, gauna atkirtį – nepolitikuokit. Kai Seimo opozicija pasakė, kad Seimo posėdžiai turi vykti, R. Karbauskis atrėžė – štai iki ko nusipolitikavo opozicija.
 
O paties Seimo Valdyba bevalė – vieni bijo Karbauskio, kiti bijo viruso. Tad visi sutiko nerengti Seimo posėdžių, kol to nepareikalaus Vyriausybė. Absurdas!“, - piktinasi E. Gentvilas.
 
Pasak jo, kai baigsis viruso krizė, žmonės paklaus – ką padarei tu, ką padarė Seimas? „Nenoriu atsakyti – nieko. Juk žmonės tada sakys – tai kam reikalingas Seimas, užtenka Vyriausybės.
 
Taip ir užsivers demokratijos durys“, - sako parlamentaras.
 
IJis pabrėžia, kad Seimas privalo dirbti nepolitikuodamas, kad galėtų pasakyti Karbauskiui ar Verygai, ar bet kam kitam – jūs klystate.
 
"Gal todėl Karbauskis ir kiti valdantieji taip nenori rengti Seimo posėdžių, uždarydami duris demokratijai. Kad kas nors nepasakytų – jūs suklydote", - sako parlamentaras.
 
 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Kas yra karantinas

p.E.Gentvilas , tikriausia , nežino ... Kai gali dirbti- tai posėdžiuose nedalyvauja arba laksto iš jų ,o kai paskelbtas karantinas tai veržiasi į kovą .......su vyriausybe !

tas nesvietiskas lyberastinis noras vogt

ir sukt aferas .....nei dienos -be aferos.. cia tokia pati liga , kaip keliu policajuj diena prastovet ir negaut kysio , ar desras daranciam mesininkuj nenufifint desrigalio......konservatlyberastai be vagysciu ir aferu --tiesiog suserga..cia netgi baisiau uz karonavirusa

AHA

zinome kaip dirbo,vieni lobo ,o kiti skurdo ir visas darbas Tevynei.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS