Valstybės planas: migrantams nupirkti kelionės namo bilietus ir dar duoti kišenpinigių | kl.lt

VALSTYBĖS PLANAS: MIGRANTAMS NUPIRKTI KELIONĖS NAMO BILIETUS IR DAR DUOTI KIŠENPINIGIŲ

  • 34

Lietuva ieško būdų, kaip stabdyti neteisėtų migrantų srautus ir kaip tvarkytis su tais, kurie nelegaliai jau pasiekė mūsų šalį. Todėl jau labai greitai į kilmės šalį sugrįžti norintiems migrantams Lietuva gali pasiūlyti pinigų. Kaip veiktų tokia sistema ir kuo ji būtų naudinga, LNK kalbino migracijos departamento vadovę Eveliną Gudzinskaitę.

„Planuojama, kad šie pinigai bus skirti tiems, kurie savo noru sutiks grįžti namo. Jie savo sutikimą grįžti namo gali išreikšti bet kuriuo metu – nuo pat pirmos dienos iki pat paskutinės sprendimo įteisinimo dienos ir netgi pradėjus prievartinį išsiuntimo vykdymą jie dar teoriškai turi galimybę persigalvoti ir pasakyti „ačiū, aš grįšiu savo noru“. Jis turi aiškiai pasakyti, kad persigalvojo, nori grįžti namo. Jis turi kreiptis į pasienietį arba į migracijos tarnautoją ir pasakyti šį aiškiai išreikštą norą. Tada, jeigu jis turi pinigų, gali pats nusipirkti bilietus. Jeigu neturi pinigų, tada jau valstybės įstaiga jam padės įsigyti kelionės bilietus ir pasiūlys dar kišenpinigių į rankas jau asmeniui sėdant į lėktuvą ar į autobusą. Tiesiog išlydint iš Lietuvos bus įteikta dar pinigų vokelis“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Anot migracijos departamento vadovės, valstybė imsis saugiklių, kad įsitikintų, jog nelegalus migrantas su pinigais tikrai skrenda namo: „Reikia įsitikinti, kad asmuo jau negrįžtamai išeina iš Lietuvos teritorijos. Lengviausia įsivaizduot oro uoste: tu įsodini į lėktuvą, prieš uždarant duris įteiki pinigus į rankas. Čia jau yra garantija, kad tas asmuo negrįš. Kitas saugiklis – pažymima, kad tam asmeniui jau buvo suteikta pagalba. Ta grįžimo pagalba teikiama tik vieną kartą“.

Jeigu neturi pinigų, tada jau valstybės įstaiga jam padės įsigyti kelionės bilietus ir pasiūlys dar kišenpinigių į rankas.

Vis dėlto įmanoma, kad grįžęs į savo gimtąją šalį nelegalus migrantas gali vėl mėginti kirsti Lietuvos sieną: „Teoriškai viskas įmanoma, bet realiai kažin ar žmogus ryžtųsi tai pačiai kelionei žinodamas, kad vėl bus ta pati baigtis, tik šįkart net nebus pasiūlyta pinigų grįžti namo. Klausimas, ar jie ryžtųsi tai kelionei“, – sakė ji.

„Išties pagalba savanoriškai grįžti yra labai sena valstybių taikoma praktika. Paprastai tą pagalbą savanoriškam grįžimui teikia Tarptautinė migracijos organizacija. Lygiai taip pat Lietuvoje – šį projektą jau dešimt ar daugiau metų vykdo Tarptautinė migracijos organizacija. Tiesiog šiuo metu, atsižvelgiant į apimtis, į tą labai išaugusį migrantų srautą, buvo nuspręsta, kad prie Tarptautinės migracijos organizacijos turėtų prisidėti ir valstybės įstaigos, nes tikslas yra padaryti šitą pagalbą kiek įmanoma labiau prieinamą, kad kuo daugiau užsieniečių galėtų pasinaudoti šia pagalba, kad ji paskatintų juos grįžti namo“, – kalbėjo E. Gudzinskaitė.

„Šita savanoriško grįžimo pagalba yra efektyvesnė priemonė dirbti su žmonėm, kurie jau yra įstrigę čia, mūsų šalyje, kurie supranta, kad jokia šviesi ateitis jų čia, Lietuvoj, nelaukia. Tai yra tiesiog viena iš paketo priemonių, kurios yra skirtos kovai su šituo migrantų antplūdžiu“, – teigė migracijos departamento vadovė.

Scanpix nuotr.

„Nustatant tų kišenpinigių dydį labai svarbu įvertinti, kad jie nebūtų per dideli ir netaptų tuo traukos veiksniu, kad migrantai nuspręstų atvykti čia pasipinigauti. Aišku, mes nekalbame apie tokias milžiniškas sumas, turint omeny, kad migrantai, kaip jie teigia, sumokėjo ne vieną tūkstantį dolerių, kad atvyktų čia, tai ta parama jiems nebus tokia pati didelė, kad apsimokėtų visa šita kelionė“, – komentavo ji.

Pažiūrėkim, kas mums yra geriau: ar juos čia laikyti, leisti pinigus jų išlaikymui, ar vis dėlto duoti jiems grynaisiais paskatinant grįžti namo.

Kiek tiksliai bus skirta pinigų, anot E. Gudzinskaitės, – kol kas neaišku: „Sprendimas dar nepriimtas, dėl to aš nenorėčiau įvardyti tos sumos, kol nepriimtas sprendimas, kiek iš tikrųjų skirti. Bet kalbama apie kelis šimtus eurų. Tai yra valstybės lėšos – ar tai bus Europos Sąjungos lėšos, ar biudžeto lėšos, reikia priimti sprendimą. Tai yra ta pati biudžeto eilutė, kurią mes dabar skiriam migrantams valgydinti kiekvieną dieną, išlaikyti. Pažiūrėkim, kas mums yra geriau: ar juos čia laikyti, leisti pinigus jų išlaikymui, ar vis dėlto duoti jiems grynaisiais paskatinant grįžti namo. Migrantų išlaikymas, manau, kainuoja daugiau negu ta parama, kurią mes siūlysime jiems grįžti namo“.

Kaip teigė migracijos departamento vadovė, į migrantų patogumą grįžtant namo nebus atsižvelgta: „Jeigu jau prieina kalba prie fizinio išsiuntimo, tai apie patogumą jau negalvojama. Galvojama apie tai, kaip tiesiog gauti bilietus, suderinti kelionės maršrutus ir palydėti asmenį, įsodinti į lėktuvą ir išskraidinti namo“.

 

GALERIJA

  • Valstybės planas: migrantams nupirkti kelionės namo bilietus ir dar duoti kišenpinigių
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Vilniete

...vis galvoju,o kodel sovietmeciu visi bijojo kirsti sienas ? Kaip jos buvo apsaugomos? Karta budama Oslo oro uoste maciau vaizda, kaip buvo priverstinai sodinami i lektuva ir grazinami i savo valstybe pabegeliai.jie buvo atlydeti automatais ginkluotu kariskiu,tu kariskiu buvo labai daug ,jie ejo tiesiog vienas salia kito is abieju tos kolonos pusiu.Kai kurie pabegeliai verke,taciau tai nesugraudino nei vieno norvego (nes jau paragavo to draugiskumo). Visi Oslo skrydziu saleje buve norvegai atsistojo ir eme ploti .Stai taip norvegai dekojo savo valdziai.

Anonimas

Lietuva PRIVALO zudyti, zudyti ir dar karta zudyti. Tik zudydami mes isgelbesim musu brangia ES.

Pritariu, \\\\\.../////

Vis pigiau kainuos,nei jus išlaikyti velnias žino kiek.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS