Etiką pažeidusiems žurnalistams nebebūtų leidžiama naudotis valstybės duomenimis | kl.lt

ETIKĄ PAŽEIDUSIEMS ŽURNALISTAMS NEBEBŪTŲ LEIDŽIAMA NAUDOTIS VALSTYBĖS DUOMENIMIS

Penktadienį Seimo darbo grupės diskusijoje bendru sutarimu pritarta siūlymui, kad žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms, daugiau nei 2 kartus pažeidusiems Visuomenės informavimo etikos kodeksą, nebūtų leidžiama neatlygintinai naudotis duomenimis iš Valstybės registrų ir informacinių sistemų.

Diskusijoje dėl galimybės žurnalistams neatlygintinai pasinaudoti valstybės valdomais duomenimis Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė teigė mananti, kad būtina laikytis pozicijos, jog valstybės tvarkomi duomenys būtų prieinami tik sąžiningai dirbančioms ir rimtų profesinės etikos pažeidimų neturinčioms žiniasklaidos priemonėms bei žurnalistams.

„(...) Pati žurnalistų bendruomenė kėlė klausimą, kad tikrai neturėtų būti suteiktos vienodos sąlygos naudotis valstybės resursais sąžiningai dirbančiai žiniasklaidai ir pažeidėjams. Taigi nuostatos, kad dėl rimtų profesinių etikos pažeidimų ar Visuomenės informavimo etikos kodekso pažeidimų (tais duomenimis naudotis negalima – ELTA) yra atsiradusios ne atsitiktinai (...). Manau, kad šios pozicijos turėtume laikytis ir tęsti diskusiją būtent šioje srityje“, – penktadienį Kultūros ministerijos darbo grupės pasitarime teigė ji.

Pati žurnalistų bendruomenė kėlė klausimą, kad tikrai neturėtų būti suteiktos vienodos sąlygos naudotis valstybės resursais sąžiningai dirbančiai žiniasklaidai ir pažeidėjams.

„Kalbant apie sisteminius pažeidimus, reikėtų fiksuoti daugiau negu du atvejus, (...) ir atkreipiu dėmesį, kad mes kalbame apie (...) rimtus profesinius pažeidimus“, – pridūrė G. Ramanauskaitė.

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo tarybos pirmininkė Vaiva Žukienė savo ruoštu pažymėjo, kad dėl kelių pažeidimų neturėtų būti ribojamas naudojimasis valstybės disponuojamais duomenimis.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad mes visą laiką pasisakėme už tai, kad vienas ar du pažeidimai neturėtų būti kliūtis gauti nemokamai duomenis, visą laiką akcentuojame, kad tai turėtų būti pripažinta nuolat nesilaikantiems etikos kategorijai“, – sakė ji.

Tuo tarpu Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius svarstė, ar nevertėtų valstybės valdomų duomenų naudojimąsi apriboti būtent pastaraisiais piktnaudžiaujantiems žiniasklaidos atstovams.

„Jei tikslas yra apsaugoti duomenų tinkamą naudojimą kaip patį principą, tai, be jokios abejonės, etikos pažeidimai (...) gali būti labai skirtingo lygmens ir dydžio. Kai kuriais atvejais (...) žiniasklaidos priemonės užsiima pernelyg uolia kritika, kuri jau yra už etikos ribų.

Galėtų būti diskutuojama, ar jie taip pat tiesiogiai galėtų paveikti teisę nemokamai gauti informaciją. Todėl kad galbūt būtų visai logiška svarstyti, ar (valstybės tvarkomų duomenų – ELTA) gavimas nemokamai turėtų būti siejamas būtent su tais pažeidimais, kurie konkrečiai susiję su tų duomenų naudojimu“, – kalbėjo jis.

Visuomenės informavimo ir autorių teisių politikos grupės vadovas Deividas Velkus pridūrė, kad svarbu, jog žurnalistams būtų suteikta galimybė operatyviai pasiekti reikiamus duomenis.

„Esminis dalykas mums patiems turėti vienodą ir priimtiną požiūrį, kada gi žurnalistui ta teisė galėtų būti realizuojama, suvokiant, kad pats mechanizmas neturėtų būti apkrautas kažkokiais papildomais tikrinimais, kurie paneigtų pačią teisę žurnalistui informaciją operatyviai pasiekti“, – tikino jis.

Darbo grupės vadovas Vytautas Kernagis kiek anksčiau atkreipė dėmesį, kad „koalicinėje šios Vyriausybės sutartyje numatyta, jog žurnalistams turi būti nemokamai atverti valstybės valdomi duomenys. Todėl pagrindinis šios darbo grupės tikslas – rasti sprendimą, kaip ir kokius valstybės valdomus duomenis galime ir turime atverti; kokia apimtimi, kam ir kokiais įrankiais remiantis žurnalistai galės gauti prieigą. Tai pagrindiniai klausimai, kuriems reikia rasti atsakymus šiame ir būsimuose darbo grupės posėdžiuose“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jo

Čia kažkokia nesąmonė. Jei duomenys yra konfidencialūs tai jais ir taip naudotis negalima, o kaip uždrausti naudotis viešais duomenimis ruošiasi, tai čia mistika. Na, šita valdžia intelektu juk nepasižymi...

Taip

Komjaunimo tiesa ir tarybinė Klaipėda turėtų būti pirmieji sąraše

SUSIJUSIOS NAUJIENOS